ZOEM - activiteiten voor kinderen met een beperking

Ouders van kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking vinden niet zo gemakkelijk een aangepast aanbod voor de vrijetijdsbeleving van hun kinderen. Onder het label "ZOEM" organiseren verschillende gemeentelijke diensten op regelmatige basis activiteiten voor kinderen met een beperking. De activiteiten worden steeds ruim op voorhand aangekondigd via de publicatie Vakantietoppers. Het is wel steeds  nodig om vooraf in te schrijven.

ZOEMkids - aangepast vrijetijdsaanbod tijdens de korte vakanties

Tijdens de korte vakanties (herfstvakantie, krokusvakantie, kerst- en paasvakantie) kunnen kinderen met een beperking in Beveren gedurende 1 dag terecht voor een combinatie van speelse en creatieve activiteiten. Elke vakantieweek krijgt een apart thema mee.

De activiteiten zijn bedoeld voor kinderen met een beperking (maximaal 15 kinderen). Ze mogen wel elk 2 vriendjes (of broer of zus) meebrengen. De reeks loopt doorheen het hele jaar en wordt telkens door een andere partner ingevuld: de bib, de jeugddienst, de sportdienst of het cultuurcentrum. De Katholieke Vereniging voor Gehandicapten Oost-Vlaanderen zorgt voor een speelse maar deskundige aanpak.

Vooraf inschrijven is verplicht via Vakantietoppers. Om een goede begeleiding te kunnen waarborgen, is het aantal deelnemers beperkt en wordt per kind een deelnemersfiche ingevuld.

ZOEMZwemt - Waterplezier op zaterdagochtend

Het hele schooljaar door kunnen kinderen met een beperking op zaterdagvoormiddag samen met hun familieleden in het zwembad van Kieldrecht genieten van een half uurtje waterpret. De recreatieve watergewenning is gericht op kinderen en jongeren tot 18 jaar en gebeurt onder begeleiding van een deskundig begeleider en met assistentie van een van de ouders of gezinsleden. Het badwater heeft een temperatuur van 32°C. Voor extra spelplezier is aangepast materiaal voorzien.

De sessies starten elk jaar in september. Vooraf inschrijven is verplicht. Om een goede begeleiding te kunnen waarborgen, is het aantal deelnemers beperkt en wordt per kind een deelnemersfiche ingevuld.

ZOEMSport - aangepast sportaanbod op zaterdagmiddag

Van september tot juni kunnen kinderen met een beperking 1 zaterdagnamiddag van de maand terecht in de sporthal van de Lindenlaanschool in Beveren voor een combinatie van sportieve activiteiten. Samen met ouders, broers en zussen gaat een team van ervaren monitoren met de kinderen aan de slag. Aangepast sport- en spelmateriaal is aanwezig.

ZOEMAnders - vrijetijsactiviteiten doorheen het jaar

Personen met een beperking vinden niet zo gemakkelijk een aangepast vrijetijdsaanbod. Onder het label ZOEMAnders organiseren de gemeentelijke vrijetijdsdiensten en de Katholieke Vereniging Gehandicapten Oost-Vlaanderen activiteiten die openstaan voor mensen met een beperking van alle leeftijden. In overleg met ouders en begeleiders gaan we 4 keer per jaar de speelse of creatieve toer op, bezoeken we een tentoonstelling of maken we een culturele uitstap.

.

ZOEMKids en ZOEMAnders