Driemaandelijkse test alarmsirenes op donderdag 6 juli

Donderdag 6 juli plant de dienst alarmering van het Crisiscentrum van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken de driemaandelijkse luide test van de alarmsirenes. Deze test is bedoeld om de bedrijfsklaarheid van het netwerk te controleren. 

Sirenenetwerk
Het sirenenetwerk wordt beheerd door Binnenlandse Zaken en telt momenteel ongeveer 570 sirenes. Het netwerk kan worden ingezet ter verwittiging van de bevolking bij noodsituaties. De sirenes zijn opgesteld rond nucleaire sites en Seveso-ondernemingen met hoge drempel.

De sirenes worden geactiveerd vanuit de Permanente Eenheden van de Civiele Bescherming. Voor onze regio gebeurt dit vanuit Liedekerke of Brasschaat. Dit kan dus in geen enkel geval door de kerncentrale of de chemische bedrijven zelf gebeuren.

Als u een sirene hoort bij een noodsituatie, is de juiste reflex naar binnen te gaan en de aanbevelingen van de overheid te volgen. Dat kan door de berichtgeving via de media te volgen en/of de websites van de betrokken overheden te raadplegen.

Alarmering via telefoon en gsm
In de gemeente Beveren zal een echte activering van het sirenenetwerk tijdens een noodsituatie gevolgd worden door een bericht van ons eigen alarmeringssysteem Domino.

Inwoners van de gemeente Beveren kunnen bij noodsituaties al sinds 2010 een ingesproken bericht of een sms ontvangen via hun vast toestel of via hun gsm. De gemeente Beveren beschikt via de telefoongidsen al over de nummers van de vaste telefoons. Inwoners kunnen onze databank aanvullen met hun gsm-nummer via de website www.beveren.be of via één van onze loketten.

Hoe verloopt de driemaandelijkse test van het sirenenetwerk?
Op het ogenblik van de test wordt een alarmsignaal gegenereerd. Dit is een gemoduleerde huiltoon die na een korte onderbreking wordt herhaald. Na dit signaal klinkt uit de luidsprekers van de sirene de gesproken boodschap “Proefsignaal”.

Tijdens de test duurt het alarmsignaal ongeveer 1 minuut. Bij een reële noodsituatie duurt het signaal ongeveer 3 minuten en kan het ook meermaals worden herhaald.

Wie vragen heeft over de alarmeringstest van donderdag 6 juli kan terecht op het informatienummer 0800-94 113 (van 6 juli tot 7 juli van 9u tot 16u). Inwoners kunnen hun opmerkingen ook meedelen via be-alert [at] ibz [dot] fgov [dot] be.

Het technische resultaat van de test is op 6 juli in de loop van de namiddag beschikbaar op deze website www.crisiscentrum.be.

Datums van alarmeringstests in 2017
In 2017 zal nog een test plaats vinden op 5 oktober. Bij noodsituaties kunnen de sirenes ingezet worden om de bevolking te waarschuwen.

Op het grondgebied van Beveren zijn 24 sirenes operationeel
- Beveren, Gemeentehuis Stationsstraat 2
- Beveren, pyloon Broekstraat # Polderstraat
- Beveren, KMO-zone Doornpark
- Doel, Ineos Phenol Geslecht 1
- Doel, Gemeenteschool Hooghuisstraat 2
- Doel, Nucleair – pyloon Westlangeweg
- Haasdonk, Oud gemeentehuis/bibliotheek Pastoor Verwilghenplein 5
- Kallo, ADPO Steenlandlaan 3
- Kallo, Antwerp Gas Terminal, Land van Waaslaan 3
- Kallo, Haltermann DOW, Ketenislaan 3
- Kallo, Kallo Storage Ketenislaan 1
- Kallo, Oud gemeentehuis Gemeenteplein 1
- Kieldrecht, Oud gemeentehuis Dorpsstraat 24
- Kieldrecht, jeugdcentrum Prosperpolder Sint-Engelbertusstraat 5
- Kieldrecht, pyloon Oud Arenberg
- Kieldrecht, pyloon Nieuw Arenberg
- Kieldrecht, pyloon Kieldrechtsebaan
- Melsele, Gemeentehuis Kerkplein 1
- Melsele, pyloon Dweerse Kromstraat
- Melsele, pyloon Heirbaan#Kruibekesteenweg
- Verrebroek Ontmoetingscentrum Pater Vergauwenstraat 4
- Vrasene, Oud gemeentehuis Kerkstraat 3
- Vrasene, pyloon kruispunt Blauwe Staak en Kalissestraat

Vind ik leuk