Week van de bij: 28 mei tot 4 juni

Zondag 28 mei gaf het departement Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Gemeenschap het startschot voor de 4de ‘Week van de Bij’ in kustgemeente De Panne. Gemeente Beveren kreeg een plaatsje op de agenda van de academische zitting. Beveren is immers vorig jaar uitgeroepen tot Bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen in 2016.

Beveren opent Week van de Bij
Gemeente Beveren doet heel wat om het bijenbestand een handje te helpen: het aanplanten van bijenvriendelijke laanbomen, het plaatsen van nestkasten voor solitaire bijen (bijvoorbeeld aan het rond punt van de N70 ter hoogte van Cortewalle en op begraafplaats Beveren). Op verschillende plaatsen worden wildbloemenmengsels ingezaaid en er wordt aan ecologisch wegbermbeheer gedaan. Dit waren belangrijke parameters voor de jury van de Bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen. Met de bebloemingswedstrijd zocht en vond de groendienst bijenvriendelijke voortuinen in onze gemeente. De winnaars van de meest bijenvriendelijke tuin gaven vol trots een interview voor het gemeentelijk infoblad. Beveren maakte ook het verschil met enkele educatieve projecten zoals: de aandacht voor bijenplanten in de collectie van het arboretum, de reuzenbijenkorf in Hof ter Saksen, de aanwezigheid van bijenkasten in park Hof ter Saksen en landschapsparken (boomgaard Hof ter Saksen en Molenbeekpark Melsele), het leerpad ‘Stuif ‘ns in’ in Hof ter Saksen en het plaatsen van nesten voor wilde bijen in Woonzorgcentrum Briels en de afdeling van De Kunstacademie in Haasdonk.
Op de startdag van de Week van de Bij lichtte Dirk De Graaf van de UGent zijn onderzoek naar de bijensterfte toe want de gevolgen van de teloorgang van de bijen zijn enorm. Bijen zijn een belangrijke schakel in de bestuiving van planten, waaronder heel wat landbouwgewassen. Het verlies aan bijen kan dus op termijn zorgen voor voedselschaarste en ecologische onevenwichten. Hoog tijd dus om een versnelling hoger te schakelen en te zoeken naar nieuwe methoden en oplossingen om het tij kunnen keren. Een tip voor iedereen met een hart voor bijen, raadpleeg http://www.honeybeevalley.eu/over/oprichting.
Dominique Persoone, bekend chocolatier, is wild van hart en wild van bijen. Dominique is voor de 3de keer verkozen tot peter van de Week van de Bij en dat kan hij als geen ander. Dominique plaatste bijenkasten op zijn chocoladefabriek en verwerkt heerlijke honing in zijn pralines.
Meer info: www.weekvandebij.be

Vind ik leuk