Als Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht op 1 januari 2025 start als één gemeente, zijn er maar liefst 152 straten met een gelijke of homonieme (gelijkluidende) naam. Om verwarring te vermijden, maar vooral om de ‘vindbaarheid’ van adressen voor gps en hulp- en veiligheidsdiensten te garanderen, moeten deze aangepakt worden.

Minste weerstand

Daarom legden de drie gemeenten samen een indicatieve lijst aan van alle betrokken straatnamen. Bij de keuze van te wijzigen straatnamen werd uitgegaan van de ‘minste weerstand’: van elke straat werd het aantal inwoners en ondernemingen (op basis van het ondernemingsnummer) in kaart gebracht. Omdat ondernemers veel meer impact ondervinden van een straatnaamwijziging en/of hernummering, kregen zij een zwaardere factor toegekend. In concreto heeft een onderneming hetzelfde gewicht als 3 inwoners.

Op basis van dat criterium werden de identieke en homonieme straatnamen tegenover elkaar ‘afgewogen’, met het advies van te behouden en te wijzigen straatnamen tot gevolg. Van de 152 identieke of homonieme straatnamen moeten er, volgens deze weging 80 effectief van naam veranderen. De andere 72 behouden hun naam. Van de te wijzigen straatnamen liggen er 32 in Beveren, 27 in Kruibeke en 21 in Zwijndrecht.

Indicatief advies

De adviezen in de lijst zijn indicatief. Er wordt eerst per gemeente bekeken of er geen alternatieve mogelijkheden zijn om meer straten hun naam te laten behouden. Dat kan bijvoorbeeld door het verlengen van een straat met een hernummering tot gevolg of het verbinden van straten met een gelijke naam tot één lange straat. Omwille van het beslissingsproces werd beslist om hierover breed te communiceren via de verschillende gemeentelijke kanalen. In een later stadium (medio april) zullen de betrokken inwoners, ondernemers en huiseigenaars (als zij niet zelf in hun woning wonen) hierover een persoonlijke communicatie ontvangen. Daar zal ook het verdere verloop van de procedure uitgelegd worden.

Minimale impact

De drie gemeentebesturen benadrukken wel dat de impact voor de inwoner tot een minimum beperkt zal blijven. De meeste instanties (overheidsinstanties, banken, verzekeringsmaatschappijen, ziekenfondsen, vervoersmaatschappijen, telecom- en nutsvoorzieningen, energieleveranciers, …) worden geautomatiseerd op de hoogte gebracht. De inwoner hoeft hier dus zelf geen actie voor te ondernemen. Ook hierover zal duidelijk gecommuniceerd worden. Tegelijkertijd wordt ook nog bekeken of er voor de betrokken ondernemers en/of inwoners een financiële compensatie kan voorzien worden. Bedoeling is de nieuwe straatnamen voor te leggen aan de gemeenteraden van september.

Huidige postcodes blijven behouden

Alle huidige postcodes, ook postcode 2070 van Zwijndrecht, blijven na 1 januari 2025 dezelfde. Over 2070 was nog twijfel omdat Zwijndrecht van provincie verandert, maar daarover is nu zekerheid.