Reizen/openbaar vervoer

Vanaf zaterdag 1 augustus zijn alle Belgen die terugkeren uit vakantie en toeristen die ons land binnenkomen verplicht een elektronisch formulier in te vullen, om contact tracing mogelijk te maken. Het formulier (Public Health Passenger Locator Form)geldt voor alle transportmiddelen en alle kleurencodes. Het formulier kunt u vinden op de website van FOD Volksgezondheid.

Dit is een aanvullende maatregel om de opflakkering van het coronavirus te beperken.

Binnenland

In België mag u vrij rondreizen. Provincie Antwerpen raad af om naar regio Antwerpen te komen. In provincie Antwerpen gelden ook extra maatregelen.

In elk geval ontraden we elke niet-essentiële verplaatsing naar een stad of gemeente die op dit moment rood of oranje kleurt. Met deze verplaatsing (om bijvoorbeeld te shoppen of een terrasje te doen) stelt u zichzelf, maar ook uw naasten, familie en vrienden, … nodeloos bloot aan het verwoestende virus.

Buitenland

Niet-essentiële verplaatsingen en reizen naar landen met code rood zijn verboden. Reizen naar landen met code oranje wordt afgeraden.

Op vakantie in het buitenland mag naar een land in de Europese Unie, inclusief het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, met uitzondering van de gebieden aangeduid als rode zones, waarvan de lijst is bekendgemaakt op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Meer informatie op diplomatie.belgium.be.

Elk land kan andere regels hebben. Check de regels op diplomatie.belgium.be. of op de website van de Europese Unie.

Openbaar vervoer

Een mondmasker boven de 12 jaar is verplicht op het openbaar vervoer (trein, tram en bus).
Meer informatie op de website van de NMBS of voor informatie over bus- en tramvervoer, raadpleeg delijn.be/vlotenveilig.
Er kan niet meer met contant geld betaald worden op de voertuigen van De Lijn en in de voorverkooppunten van De Lijn zoals onder meer de Lijnwinkels. Alternatieven zijn uiteraard de gangbare manieren zoals SMS-ticket, met bankkaart via de Lijnwinkels en aan de verkoopautomaten van De Lijn, externe voorverkooppunten of via de applicatie van De Lijn.