Zorg en gezondheid

Patiënten met symptomen die op een mogelijke besmetting COVID-19 kunnen wijzen, dienen zich eerst telefonisch te melden:

  • op weekdagen bij de eigen huisarts.
  • in het weekend bij de huisartsenwachtpost T 03 361 03 61.
  • Het wordt ten stelligste afgeraden om rechtstreeks naar de spoedgevallendienst te gaan. 

De huisarts zal deze patiënten, indien nodig, doorverwijzen naar een collega-huisarts in de tijdelijke wachtpost in het AZ Nikolaas, campus Sint-Niklaas - Hospitaalstraat (spoedgevallenparking AZ Nikolaas).

De huisartsenwachtpost in Sint-Niklaas (Prinses Josephine Charlottelaan) blijft gewoon bereikbaar voor alle andere niet-coronagerelateerde klachten. De wachtposten in Beveren en Sint-Gillis-Waas zijn tijdelijk gesloten.


Voorrangspas voor zorgverleners in Beverse winkels en apotheken

In Beveren kunnen zorgverleners voorrang bekomen in supermarkten en apotheken. Hulpverleners kunnen een voorrangspasje aanvragen waarmee hulpverleners zich kunnen legitimeren. Zij kunnen pasjes bestellen via een mail met hun naam, beroep/organisatie en het gewenste aantal naar E onthaal [at] beveren [dot] be 

De winkels en apotheken in Beveren (en deelgemeenten) ontvingen affiches waarmee ze aan klanten laten weten dat deze voorrangsmaatregel in hun zaak toegepast wordt.


Om een goede basiszorg te garanderen gaan huisartsen en ziekenhuizen als volgt te werk:

  • U kunt het ziekenhuis enkel in na doorverwijzing van de huisarts voor ernstige acute aandoeningen.
  • De spoedafdeling is niet langer vrij te betreden voor mensen met een luchtweginfectie. Neem hiervoor altijd contact met uw huisarts of in acute situaties met het noodnummer 112. De routinebehandelingen worden uitgesteld.
  • Bezoek is niet langer toegestaan in het ziekenhuis. Enkel kinderen, vrouwen die moeten bevallen en minder mobiele patiënten mogen begeleid worden door 1 persoon. Wie persoonlijke spullen van een familielid in het ziekenhuis wil afzetten of ophalen, dient zich te melden aan het onthaal.
  • De huisartsen houden geen vrije consultaties meer.
  • Afspraken kunnen niet langer online worden ingeboekt maar dienen telefonisch gemaakt te worden: zo kunnen patiënten met een luchtweginfectie gescheiden worden van patiënten met andere medische problemen
  • De huisbezoeken worden tot een minimum beperkt om tijd vrij te maken zoveel mogelijk patiënten te helpen.

  • WOONZORGCENTRA

De Nationale Veiligheidsraad zette het licht op groen voor bezoek aan een inwoner van een woonzorgcentrum. Deze bezoeken zijn onderhevig aan heel wat regels. Zo kan bezoek alleen op afspraak, is er maximum 1 bezoeker per inwoner toegelaten en blijft het bezoek beperkt tot 30 minuten. Bezoek is alleen toegelaten op weekdagen.

Wie een afspraak wil maken met een bewoner van een woonzorgcentrum belt daarvoor naar het nummer 03 750 96 20.