Kamishibai

Wat? 

Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm. Het gaat om een klein theatertje waarin grote tekeningen passen. Elk blad geeft een scène weer uit een verhaal. Een verteller verschuift tekeningen en vertelt ondertussen het verhaal, dat op de achterzijde van de prenten te lezen is. Zo komt een verhaal tot leven voor een groep kinderen. Het is geen poppenkast en het is ook niet het voorlezen van een prentenboek.

Het vertellen met dit houten kastje met papieren prenten kent in Azië een geschiedenis van eeuwen. Tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw was deze originele vorm van vertellen vooral in Japan zeer populair. Op een bepaald moment telde Tokio maar liefst 3000 Kamishibai-vertellers.  De vertellers reden rond op hun fiets en hadden op het bagagerek een doos met snoep bevestigd. Deze snoep verkochten ze aan kinderen. Bovenop de doos bevond zich een minitheatertje waar de kinderen zich verzamelden om het verhaal goed te kunnen volgen. Het theatertje stond garant voor een goede klantenbinding. Voordat de verteller begon, sloeg hij op een trommel of gebruikte hij houten kleppers om de aandacht te trekken.

In de bibliotheek kan je terecht voor het uitlenen van deze theatertjes en vertelplaten. Je vindt er ook een infobrochure met tips voor het gebruik van de kamishibai en een lijst met prentenboeken die omgezet zijn naar vertelplaten. Jaarlijks koopt de bibliotheek extra titels aan.

Voorwaarden: 

Het uitlenen is gratis en je kan de materialen vier weken bijhouden.

Hoe? 

Voor het uitlenen van de materialen contacteer je het personeel. Om praktische redenen staan de theatertjes en de vertelplaten in de sorteerruimte achter de balie

Prijs? 

gratis

Afleverende dienst: 
Bib Beveren (hoofdbibliotheek)
Gravenplein 3
9120 Beveren
België
03 750 10 50