Bijenvriendelijke gemeente

Op 26 mei 2019 openden we samen met Britt Van Marsenille Bijentuin Cortewalle. Britt was onze enthousiaste meter in de wedstrijd ‘Mooiste Bijentuin van Vlaanderen. Het is een klein ‘paradijsje op aard’ geworden voor alle inwoners en uiteraard ook voor de bijen. Een bezoekje meer dan waard! copyright gemeente Beveren

Beveren is hiermee niet aan zijn BijenVriendelijk proefstuk toe. De Groendienst levert al jaren inspanningen om in het groenonderhoud van perken en parken rekening te houden met onze gevleugelde vrienden: groenperken en parken worden waar mogelijk ecologisch aangeplant met bijenvriendelijke bodembedekkers, bloemenmengsels en bomen en struiken met een meerwaarde voor bijen. Er staan ondertussen ook enkele mooie bijenhotels in Beveren! Gemeente Beveren is voor die inspanningen al meermaals genomineerd als Bijenvriendelijke gemeente van Vlaanderen! 

Ook in de toekomst engageert Beveren zich om de bijenpopulatie een handje toe te steken. Samen met alle inwoners willen we immers een tandje bijsteken voor een duurzame gemeente.

Waarom de bijen helpen? Zonder bijen, geen lekkernijen

Bestuiving door bijen is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, peren en aardbeien. Ook vele groenten zoals tomaten, courgettes en paprika's zouden verdwijnen zonder de bij.

copyright gemeente Beveren

Bijenpopulatie heeft het moeilijk

Het bijenvolk kan onze hulp goed gebruiken want er is veel bijensterfte door:
• Gebruik van pesticiden
• Te weinig voedzame, inheemse planten in de omgeving
• Sterfte door de uitheemse Varroa-mijt

Hoe kan iedereen de bijen een handje toesteken?

HOE MAAKT U VAN UW TUIN EEN RESTAURANT VOOR BIJEN?

Wilt u dat bijen echt kunnen genieten van uw tuin? Bied ze dan een volwaardig menu aan. Bijen hebben vooral een samenspel van bloeiende kruiden, struiken en bomen nodig. Een bloemenmengsel inzaaien is een lekker voorgerechtje of dessert voor bijen. Bomen, struiken en vaste planten vormen de hoofdschotel die hen voorziet van voldoende nectar en stuifmeel.

VAN VOORGERECHT TOT DESSERT

  • Zorg voor bomen én struiken. Jaar na jaar zorgen bomen voor stuifmeel en nectar voor bijen. Goede voorbeelden zijn kers, pruim, appel, peer, kastanje, wilg, en linde. Alle struiken die bessen vormen zijn bijentoppers: sleedoorn, meidoorn, aalbes, kruisbes, hulst, sneeuwbes, liguster …
  • Groendaken: ook bijen hebben graag een restaurant met uniek uitzicht. Groendaken zorgen voor extra natuur op weinig benutte plaatsen. Heel wat vetplantjes komen er tot bloei en lokken bijen.
  • Een lege muur? Overweeg dan eens om een klimplant te zetten: vuurdoorn, botanische klimrozen, kamperfoelie en klimop.
  • Laat het gras maar bloeien! Bijen houden van een bloeiend gazon met paardenbloemen, klaver en madeliefjes.
  • Bolgewassen en vaste planten: het pop-up restaurant van je tuin zoals anemonen, asters, geraniums, krokussen en sneeuwklokjes.
  • Bloemenmengsels zijn een lekker voorgerecht of dessert. Opvallende planten zijn zonnebloemen, bernagie, papaver en koolzaad.

Een lijst met goede bijenplanten vindt u op weekvandebij.be 

GA VOOR EEN BED AND BREAKFAST!

Met een bijenhotel in uw tuin zitten de solitaire bijen vlakbij het restaurant en hebt u het plezier van hen te observeren.

BLOEMEN IN POTTEN: HET AFHAALRESTAURANT VAN DE BIJ!

Ook met bloemen in potten kunt u bijen helpen: bloeiende kruiden zoals lavendel, bieslook, rozemarijn en tijm gedijen goed in bloembakken.


Tuinieren zonder pesticiden: kleine daad, schoon resultaat!

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is nefast voor de bij en ons milieu De tuin en moestuin onderhouden, terras en oprit schoon houden… Het kan ook zonder pesticiden.
Sinds oktober 2018 mogen we in onze tuin, op het terras of op de oprit geen synthetische totaalherbiciden meer gebruiken. Meteen dé kans om geen producten meer te gebruiken, maar enkele perfect werkende alternatieven te leren.


OOK DE GEMEENTE GEBRUIKT GEEN PESTICIDEN MEER


Sinds 2015 mogen openbare diensten geen pesticiden meer gebruiken in hun onderhoud van parken, en terreinen. Gemeente Beveren zet dan ook volop in op alternatieve onkruidverdelging. Onze mensen van de Groendienst wieden manueel of bestrijden onkruid met branders en stoom.

Zeg niet zomaar een bij!

Als we over bijen spreken, hebben we het niet alleen over de gekende honingbij maar ook over de 30 soorten hommels en bijna 300 soorten wilde bijen die in Vlaanderen rondzoemen.
Een overzicht met foto van de meest bekende bijensoorten vindt u hier.
Bijen zijn enkel geïnteresseerd in de nectar en het stuifmeel van planten. Aangezien bijen sterven nadat ze gestoken hebben, doen ze dit enkel om zichzelf of het nest te verdedigen. Wespen hebben in de zomer extra zoetstof nodig en dat vinden ze, jammer genoeg, bij de mens. Wespen kunnen, in tegenstelling tot bijen, meerdere malen steken en zullen dit ook sneller doen als u hen belaagt.

Een wespennest, wat nu?

Een wespennest kunt u tegen betaling laten verwijderen door de brandweer of door een private firma. Bijennesten worden niet vernietigd maar gratis afgehaald door een imker. Contactadressen in uw buurt.
Wespen zijn niet geliefd. Toch zijn het nuttige dieren: ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen, ook niet onze lievelingetjes …
Als het wespennest u geen last bezorgt, verspreidt dan geen onnodig gif in het milieu en laat hem hangen.