Natuurtentoonstellingen

Het Natuureducatiecentrum Hof ter Saksen beschikt over een eigen uitleenpost. Hier kunnen scholen lesmateriaal over natuurtentoonstellingen verkrijgen.

Kikkerblues en paddencruise

Zoals de titel laat vermoeden gaat de tentoonstelling onder andere over kikkerconcerten en de paddentrek. Verschillende soorten amfibieën die in België leven worden besproken. De levenscyclus, recordhouders, eetcultuur, woongebieden en natuurlijke vijanden komen aan bod. Een leerrijke tentoonstelling voor jong en oud!

Klik hier om de brochure van de tentoonstelling in te kijken. Alle praktische afspraken in verband met het ontlenen van een tentoonstelling vindt u terug in de bruikleenovereenkomst.

Uitgegeven oktober 2007 i.s.m. Hyla en Natuurpunt-WAL

 

 Zaden op reis.

In de expo helpt de zoekkaart op de vloer je bij de identificatie van een vrucht, de drager van de zaden. De antwoorden op de vragen op de vloerstickers  vormen de sleutel naar de verschillende vruchttypes. Een korte beschrijving van de vrucht vind je in de verschillende kamertjes van het doolhof. Droge vruchten vind je onder de vorm van een doosvrucht bij klaproos, een peul bij boon of een splitvrucht bij esdoorn.  Als bes  tonen we graag de pompoen, als appelvrucht de mispel en als steenvrucht de  walnoot! Wie gewoon een tomaat, appel of perzik had verwacht, wordt niet ontgoocheld, want zowel planten van bij ons als vruchten waar we veel mee te maken hebben, komen aan bod.Natuurexpo 2015 leert ons behalve vruchttypes ook zien hoe zaden op reis gaan. Vruchten kennen allerlei aanpassingen om zich te laten meenemen door wind en water, door vogels en zoogdieren, zelfs mieren doen mee. Ook op de weg of in een reusachtig schip wordt menig vrucht getransporteerd.

VERDACHTE KRUIDEN. OORDEEL ZELF. 

6 kruiden worden uitgelicht. Ze worden verdacht van verschillende aanklachten zoals invasie van moestuinen, woekerpraktijken, etc. De 6 kruiden worden doortastend toegelicht in een dossier. Het is aan de bezoeker om een keuze te maken: veroordeelt hij de kruiden of spreekt hij ze vrij van hun ‘misdaden’? Deze tentoonstelling is een realisatie van de dienst Natuur- en Milieu-educatie en de dienst Planning en Natuurbehoud van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen, in samenwerking met Bosinfocentrum Het Leen, Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, Regionaal Landschap Meetjesland, Velt vzw en de gemeente Beveren.

brochure kruiden

Klik hier  om de brochure van de tentoonstelling in te kijken.
Info en reservatie: kaaihoeve [at] oostvlaanderen [dot] be