Fort Liefkenshoek

De Kat Fort LiefkenshoekKetenislaan 4 (haven 1974)
9130 Kallo
03 750 12 90
www.fortliefkenshoek.be

Het Fort Liefkenshoek is een militair bouwwerk uit eind 16e eeuw. Het werd aangelegd ter bescherming van de stad en de haven van Antwerpen tegen de oprukkende Spaanse troepen onder leiding van Farnese. Twee eeuwen lang was het in handen van de Hollanders. Het groeide uit tot een echte gemeenschap. Daarna wisselde het fort nog verschillende keren van bezetter.

Ook de functie van het fort is meermaals veranderd: het deed dienst als quarantainestation, als marinebasis, als vakantieoord voor de beroepsmilitairen, ... De oudste gebouwen dateren uit de Napoleontische periode (1810-1811). Het fort vormt één van de laatste stukjes groen te midden van het industrielandschap. Het werd aangekocht door de gemeente Beveren in 1980 en is sedert 1985 beschermd als monument en als landschap. Het fort herbergt nu een bezoekers en belevingscentrum.

In het bezoekerscentrum in lokaal 9 tot 12 van de kat komt de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water op een multimediale manier aan bod. De intrigerende rol van Fort Liefkenshoek loopt als rode draad in het verhaal van overstromingen en inpolderingen, oorlogen en Bezoekerscentrumontstaan van de landsgrens, visserij en landbouw en oprukkende industrialisering.

In het belevingscentrum in lokaal 1 tot 8 van de kat maken kinderen en jongeren tot 14 jaar, maar ook hun ouders en grootouders, op een speelse manier kennis met de geschiedenis van het fort en de verhalen van de bewoners. Via allerlei spelletjes en doe-opdrachten worden zij ondergedompeld in het fantastisch verhaal dat dit indrukwekkend fort te vertellen heeft.

Ook buiten het fort valt heel wat te beleven. Vanop de uitkijktoren krijg je een prachtig panoramisch zicht over de streek, de Schelde ligt aan je voeten. Maak ook de GPS geleide dijkkruinwandeling en ontrafel de mysteries van het fort.

Na uw bezoek kan u genieten van een drankje op het schaduwrijke terras van het fort. Voor de kinderen zijn enkele speeltuigen voorzien. Proef ook zeker een BONàPART, het bier met buskruit!

Het Fort Liefkenshoek maakt deel uit van de Staats-Spaanse Linies.

Fort Liefkenshoek is lid van het Netwerk Open Monumenten van Herita. Herita-leden krijgen op vertoon van hun Herita-lidkaart een korting op de publicatie ‘Het Fort Liefkenshoek te Beveren’ (uitgave Provincie Oost-Vlaanderen). Kostprijs is € 5 in plaats van € 6.

Het fort kan vrij of begeleid bezocht worden.

Er kan gevist worden in de omwalling, een visvergunning is te verkrijgen bij de dienst toerisme, Grote Markt 2, 9120 Beveren.

Begeleid bezoek

  • Groepsbezoek: Het fort kan elke dag bezocht worden met uitzondering van maandag. Een gids kan u aanvragen bij de dienst toerisme. het belevingscentrum wordt niet met een een gids bezocht maat moet wel vooraf aangevraagd worden bij de dienst toerisme.
  • Individueel bezoek: Als individuele bezoeker kan u het fort met gids bezoeken van mei tot september. Dit kan elke derde zondag van de maand. De gids wacht u op om 15 uur aan het onthaal van het fort. Dit bezoek is gratis. U hoeft niet te reserveren!
  • Educatieve pakketten voor scholen: De lespakketten voor eerste, tweede en derde graad basisonderwijs zijn vakoverschrijdend en sluiten aan bij de eindtermen van het lager onderwijs. Ze worden gebruikt als voorbereiding of als verwerking in de klas. Het Belevingscentrum wordt niet met een gids bezocht, maar een bezoek moet wel vooraf aangevraagd worden bij de dienst toerisme.

Openingsuren

  • van 1 april tot 31 oktober:van woensdag tot zondag, feestdagen (incl. 11/07): van 9.30 tot 17.00 uur
  • van 1 november tot 31 maart: van woensdag tot vrijdag: 9.30 tot 17.00 uur en zaterdag, zondag, feestdagen (incl. 02/01 - 02/11 en 26/12): 13.00 tot 17.00 uur
  • het fort is gesloten op maandag en dinsdag (behalve op feestdagen zijn) en op 24, 25 en 31 december en 1 januari.

Fort LiefkenshoekHoe te bereiken?

Fort Liefkenshoek, Ketenislaan 4 (haven 1974), 9130 Kallo.

Het fort Liefkenshoek ligt op de linkeroever van de Schelde, nabij de Liefkenshoektunnel. GPS-coördinaten: 51.296155, 4.284668.

Komende van N49/E34: afrit Rotterdam / voorbij Beverentunnel eerste afrit ‘Doel’ en dan wegwijzer volgen.

Komende via Liefkenshoektunnel: afrit 11 Waaslandhaven-Noord / Haven 1500 – 2000 / onmiddellijk eerste afslag rechts ‘Haven 1966 – 1995’ / op de rotonde deze bestemming rechtdoor volgen / aan Scheldedijk links richting fort Liefkenshoek.