Groepsbezoeken

Kerken & monumenten

Een aantal kerken en monumenten is vrij toegankelijk. Indien u echter beroep doet op een gids, krijgt u een deskundige uitleg en...ziet u veel meer!

Volgende bezoeken zijn mogelijk met gids:

 • Sint-Martinuskerk Beveren
 • O.-L.-Vrouwekerk Melsele
 • Kapel O.-L.-Vrouw van Gaverland Melsele
 • Kasteel Cortewalle:
  Speciaal voor kleuters en leerlingen lager onderwijs: Kinderen op ontdekking in het kasteel!
  Kinderen zijn heel benieuwd naar wat zich afspeelde achter de muren van het kasteel Cortewalle. Daarom laten we hen graag op ontdekking komen! De gids verwelkomt de kinderen, vanaf de 2de kleuterklas, gekleed als "kasteelvrouwe" of "meid".
  Scholen die ervoor kiezen om iets magisch aan hun bezoek toe te voegen, kunnen kiezen voor de sprookjeswandeling.

  De leerlingen van de 1e graad van het lager onderwijs leren enkele kamers van het kasteel Cortewalle beter kennen aan de hand van drie sprookjes. De gids geeft een uitgebreide toelichting over de sprookjes en de kamers waarin de sprookjes verteld worden. De kinderen laten hun fantasie de vrije loop.

  Leerlingen van de 2de en 3de graad lager onderwijs geloven niet echt meer in sprookjes. Maar er bestaan ook ontelbare gedichten over kastelen, ridders en prinsessen. Wat is een betere plek om ze tot leven te laten komen dan Cortewalle? In de feeërieke kamers van het kasteel leren de leerlingen over het leven op Cortewalle en krijgen ze passende poëzie te horen. Misschien schuilt er onder de leerlingen wel een dichter?

  Tip voor scholen uit de regio:
  Kasteel Cortewalle is erkend als 'cultuurschakel' en kan dus via DynamoOPWEG tijdens de daluren gratis per bus bereikt worden.
 • Fort Liefkenshoek

Waaslandhaven

Kallosluis
De nieuw uitgebouwde havenzone op de linker Scheldeoever kreeg de naam Waaslandhaven. Het is een deel van de haven van Antwerpen, gelegen op het grondgebied Beveren, dat in volleontwikkeling is. De zeesluis van Kallo was de eerste en tot half 2016 de enige toegang tot de Waaslandhaven.
Antwerpen is aantrekkelijk als containerhaven. De containertrafiek in de Antwerpse haven groeide zo fors dat de bestaande containerterminals hun maximumcapaciteit bereikten. Om aan deze exponentiële groei tegemoet te komen, werd op de linker Scheldeoever een nieuw containergetijdendok gebouwd, het Deurganckdok. In het verlengde hiervan opende in juni 2016 de nieuwe Kieldrechtsluis.

In het sluisgebouw van de Kallosluis geeft de gids een overzicht van de plannen en realisaties rond de industrialisering van de linker Scheldeoever.

Hedwige-Prosperproject
Na de stormvloed van 1976 werd het Sigmaplan in het leven geroepen ter beveiliging van het Zeescheldebekken en haar bewoners tegen overstromingen. Het Hedwige-Prosperproject maakt deel uit van het geactualiseerde Sigmaplan, waarbij naast veiligheid ook gefocust wordt op onze leefomgeving. De Hedwige-Prosperpolder wordt ingericht als intergetijdengebied. In dit 'natuurlijke zuiveringsstation' kunnen de getijden hun gang gaan, wat de kwaliteit van het Scheldewater en onze leefomgeving ten goede komt.

Bustocht
Tijdens een bustocht rond het volledige havengebied vertelt de gids over de belangrijkste bedrijven die zich vestigden in de Waaslandhaven, de infrastructuurwerken die uitgevoerd werden, de problemen van de landbouwers met natuurcompensaties en ontpoldering,... . Ook de nieuwe Kieldrechtsluis aan het Deurganckdok kan bewonderd worden.

De tweede sluis in de Waaslandhaven is de grootste ter wereld. Ze is zo lang als een rij van  28 gelede bussen en zo breed als een snelweg met 19 rijstroken. Ze zorgt ervoor dat de Waaslandhaven haar rol in de ontwikkeling van de haven van Antwerpen ten volle kan spelen.
De werken startten eind 2011 en op 10 juni 2016 werd de sluis officieel geopend.

Multimediale bustocht

Het verhaal van de gids wordt ondersteund door het gebruik van tablets (iPads) aan boord van de bus (1 per 2 personen). Hierdoor wordt meer informatie overgedragen: beelden van achter de schermen, foto's en schema's  voor extra duiding en interviews met werknemers ter plaatse, naast een interactieve kaart waarop de route wordt aangegeven.Geschikt voor elke leeftijd en doelgroep.

Actief

City Golf
City Golf is een ludieke variant op de klassieke golfsport en is ook wel bekend als stadsgolf. Bij City Golf speelt u niet naar een hole, maar naar een 'target'. Een target kan bijvoorlbeeld een fontein, zitbank of standbeeld zijn.

Een partijtje City Golf duurt ongeveer 2 uur. Voor aanvang krijgt iedere speler een golfinitiatie. De speler die het parcours in het minst aantal slagen speelt is de winnaar. Golfervaring is absoluut niet nodig en u hoeft ook niets mee te bregen, want alle golfmateriaal wordt voorzien. Een partijtje City Golf is enkel mogelijk op aanvraag en is zeker een leuke groepsactiviteit.

In Beveren kan u op 2 plaatsen City Golf spelen, telkens met 6 'targets':

 • In centrum Beveren wandelt u van 'target' naar 'target' langs verschillende mooie plekjes. Zo hebt u op het einde een mooi wandeling gemaakt en ook kennis gemaakt met enkele monumenten.
 • In Fort Liefkenshoek, een unieke locatie gelegen aan de rand van de Waaslandhaven. U hebt een prachtig uitzicht op de haven en de Schelde. Pauzeer tijdens de wandeling of daarna met een BONàPART, het bier met buskruit dat exclusief in het fort te verkrijgen is.


Verblijf een ganse dag in Beveren en combineer uw partijtje golg met een begeleid bezoek aan kasteel Cortewalle, Fort Liefkenshoek of de Waaslandhaven.

Fietstocht in de polder
De Polderroute, een tocht van 32 km, brengt u tot in Nederland aan het Verdronken Land van Saeftinghe. De gids vertelt u alles over de polders, de ontpoldering en de natuurcompensaties, maar ook over monumenten zoals de molen en de Prosperhoeve.

Historische wandeling "De markt waar alles om draait"
De gids belicht de betekenis van de heerlijkheid Beveren en maakt een reis in de tijd om de geschiedenis van het marktpklein te reconstrueren. Vertrekkend van de vroegste bewoning tot de huidige functie als centrum van Beveren, met een focus op de middeleeuwse en de 19de-eeuwse situatie.

Grenswandeling Kieldrecht
De wandeling volgt letterlijk de grens, de grillige lijn die verdwaalt tussen huizen, tuinen en zelfs straten in twee deelt. De grens bracht in de geschiedenis voordeel (smokkelen) maar ook verdriet en ellende b.v. in de oorlog (dodendraad).

Dorpswandeling Doel
U maakt kennis met de monumenten van dit kleine Scheldedorp (molen, kerk, Hooghuis), maar ook met de Schelde en met de problemen die deze stroom voor het dorp teweegbracht.

Wandeling Prosperpolder
Prosperpolder is het decor van het gehucht Kerke of Knorrendonk in de TV-serie 'Den Elfde van den Elfde'. De gids vertelt u alles over het dorp en de kerk, de Prosperhoeve, het Hedwige-Prosperproject, de grens met Nederland,... U maakt ook kennis met een aantal locaties uit de TV-serie (café, huis Hubert met boomhut, huis dokter, huis Frank en Chantal).

 

Natuur

Hof ter Saksen
De gemeentelijke groendienst werkte voor de scholen, zowel op het niveau van kleuters als van lager en secundair onderwijs, begeleide wandelingen uit. Wat dacht u van het Kabouter- of Konijnenleerpad, het Lieveheersbeestjespad of een Paddenstoelentocht? Of werkt u liever met één van de leskisten (water – bodem)?

Ook gespecialiseerde groepen tuinbouw, onderwijsopleidingen of andere beroepsmensen kunnen in het Hof ter Saksen terecht voor een interessant begeleid bezoek. In een plantenverzameling van wel 4 500 plantensoorten kan u planten vergelijken, indelen, maar vooral goed waarnemen. Ecologie of de relatie dier/plant/mens en natuurbeheer komen uitvoerig aan bod in de natuurtuin, beekvallei en hoogstamboomgaard.

Meer info betreffende de leskisten en leerpaden kan u verkrijgen bij het NEC. Een bezoek aan Hof ter Saksen kan u reserveren bij de groendienst.

Natuurwandeling Doelpolder Noord
De wandeling laat u kennis maken met het natuurgebeid Doelpolder Noord, Ouden Doel en het Paardenschor. Doelpolder Noord is een paradijs voor weidevogels en in de winter een verzamelplaats voor doortrekkende en overwinterende steltlopers, eenden en ganzen die er komen rusten en voedsel zoeken.

Het Paardenschor werd begin 1980 met zand opgehoogd voor de bouw van de kerncentrale. In 2004 werden 14 hectare van dit schor opnieuw afgegraven tot zijn oorspronkelijke niveau. Zo komt het gebied opnieuw twee keer per dag onder water te staan. In de modderige slikken van het Paardenschor krioelen miljoenen waterdiertjes, waar watervogels tuk op zijn. Op de schorren verschijnen planten als zeekraal, zeeaster en Engels slijkgras. Deze planten zijn bestand tegen een regelmatig 'snuifje' zout van het brakke Scheldewater.

De gids belicht de evolutie van de streek met als voornaamste onderwerpen: de Zoetenberm, het ontstaan van de poldergehuchten, Prosperpolder en de evolutie naar overstromingsgebied.

Opmerking: het is een gebied met veel water en weidevogels. Ideaal voor een bezoek na het broedseizoen (midden juni tot maart) en het meest attractief vanaf november met de vele trekvogels (ganzen).

Verdronken Land van Saeftinghe
Dit unieke, uitgestrekte natuurreservaat met en oppervlakte van 3.500 hectare ligt net over de Nederlandse grens en sluit aan bij Prosperpolder. Het is het grootste brakwatergebied van West-Europa (brak = half zout) en doet dienst als watervang bij vloed. Het Bezoekerscentrum is een weergave van wat in het natuurgebied te zien is. Er is ook mogelijkheid tot een korte wandeling in het natuurgebied zelf.

Munkhaven Cottage Gardens
In Verrebroek ligt een toontuin van 8.100 m2, ingericht volgens de principes van de Engelse cottagetuin. Het geheel vormt een verzameling van tuinen die samen de nodige afwisseling geven. De witte tuin, het binnenhof en de knopentuin vormen het formele deel van de tuin. Het informele deel met de groententuin en boomgaard, die gevolgd worden door een wildere parktuin waar het landgoedgevoel om de hoek komt kijken, sluit perfect aan. Een verzonken tuin met zonneborder van 170m2 en een hydrangeatuin werden eind 2016 ontworpen en aangelegd.

PRAKTISCHE INFO

 • Bezoek is mogelijk na afspraak van april tot november op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag.
 • Aantal personen: min. 10 - max. 15.
 • Duurtijd bezoek: 1 uur.
 • Kostprijs: 4 euro per persoon vanaf 14 jaar.
 • Honden niet toegelaten.

Culinaire wandeling

"(H)EERLIJK BEVEREN! Vroeger en Nu"
Tijdens een themawandeling (3 km) maakt u kennis met leven en werk van Anna Piers. Deze geestelijke dochter stichtte op het einde van de 17de eeuw de congregatie van O.-L.-Vrouw-Presentatie met de bedoeling om weesmeisjes te onderrichten in de godsdienst en het kantwerk. U bezoekt alle plaatsen die met haar leven en werk verbonden zijn. Hierbij komen zowel onroerend, immaterieel, cultureel als levend erfgoed aan bod. Onderweg is het genieten van enkele HEERLIJKE plaatselijke specialiteiten en nostalgische proevertjes, bereid volgens de authentieke recepten uit het ‘Kookboek Zuster Huberta’. Deze zuster heeft bijna 40 jaar kookles gegeven en was daarna overste van Hof ter Welle.

PRAKTISCHE INFO
* Wandeling is alle dagen mogelijk, behalve vrijdag en zondag.
* Vertrekplaats: poortgebouw Hof ter Welle, Anna Piersdreef 1, Beveren 
* Einde: Grote Markt Beveren.
* Start: 11 uur
* Duur van de wandeling: 5 uur.
* Aantal personen: max. 20.
* Kostprijs: 20 euro per persoon ('t Bevers aperitiefje - Vlaamse soep - verrassende Beverse hoofdschotel  - Sint-Maarten gebak met koffie - Moeder Overste)
* Gids: 125 euro (verenigingen aangesloten bij een Beverse adviesraad betalen slechts 55% van de gidsenvergoeding – de resterende 45 % wordt betaald door het gemeentebestuur)..

Proevertjeswandeling

"Op stap met een Beverse hap"
Tijdens een wandeling van ongeveer 4 km door het centrum van Beveren, maakt u niet alleen kennis met een aantal monumenten en bezienswaardigheden, maar geeft de gids u ook uitleg over eigen Beverse producten.
Bovendien kan u onderweg volgende Beverse hapjes proeven:
* praline van Scala Chocolates
* polderbrood met kaas en mosterd De Kroon
* bouillie met mosterdsaus van keurslager Placide
* appel- of perensap van Hof ter Saksen
* fruitsaté met regionale producten en seizoenfruit van plaatselijke telers
* koffie Robby en Bevers gebak.
Bij het afsluiten in de foyer van Cultuurcentrum Ter Vesten wacht u nog een Beverse verrassing.

PRAKTISCHE INFO
* Wandeling is mogelijk op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag.
* Vertrekplaats: foyer Cultuurcentrum Ter Vesten, Gravenplein in Beveren.
* Start: 9.30 uur (behalve op dinsdag) of 14 uur.
* Duur van de wandeling: 3 uur.
* Aantal personen: max. 15 per gids - max. 30 per groep.
* Kostprijs: Hapjes: 7 euro per persoon
* Gids: 75 euro (verenigingen aangesloten bij een Beverse adviesraad betalen slechts 55% van de gidsenvergoeding – de resterende  45% wordt betaald door het gemeentebestuur).

Dagprogramma's scholen

Op verkenning in en rond de haven.
Deze volledig begeleide leeruitstap is bedoeld voor de derde graad van het lager onderwijs en de eerste graad van het middelbaar onderwijs.

De leerlingen maken kennis met de verschillende landschappen van het Linkerscheldeoevergebied: zeehavengebied, landbouwgebied en recreatief gebied. De dag wordt ontspannen afgesloten met een wandeling bij de Nederlandse buren, in het Verdronken Land van Saeftinghe. 

In de voormiddag bevat het programma:

 • Rondrit aan de zeesluis van Kallo met uitleg over de opbouw en de werking van de sluis.
 • Bezoek aan Fort Liefkenshoek, verdedigingswerk uit de 16de eeuw.
 • Dijkwandeling langs de Scheldestroom.
 • Rondrit door haven- en indrustiegebied.

's Middags kan de picknick verbruikt worden (drank ter plaatse te nemen).

Programma namiddag:

 • Uitleg over de werking van de kerncentrale.
 • Rondrit door de polders.
 • Korte wandeling in het "Verdronken Land van Saeftinghe", eventueel gekoppeld aan een bezoek aan het Bezoekerscentrum Saeftinghe.

Op ontdekkingstocht door de acht deelgemeenten van Beveren (lager onderwijs)

Onder het motto "Ken uw gemeente" wordt de aandacht van de leerlingen gevestigd op diverse kenmerken en aspecten van de acht deelgemeenten van Beveren. Historische, landschappelijke, natuurlijke en menselijke karakteristieken van elk van deze deelgemeenten komen aan bod. De tocht door Beveren toont drie landschappen: natuurgebied, landbouwgebied en havengebied. Waarom ziet het er allemaal zo uit? Er is een duidelijk onderscheid tussen een landelijke, stedelijke, toeristische en industriële omgeving binnen de eigen streek. Wat is de relatie tussen die omgeving en het dagelijks leven van de bewoners?

Excursie op de Linkerscheldeoever
Bezoek aan het Linkerscheldeoevergebied (Waaslandhaven, Wase Scheldepolders, natuurcompensatiegebieden) en het Verdronken Land van Saeftinghe
Dit programma richt zich tot schoolgroepen van 3de graad ASO, TSO en BSO.

De uitbreiding van de Antwerpse haven midden de jaren ’60 op het linker Scheldeoevergebied van de gemeente Beveren, gaf aanleiding tot ingrijpende wijzigingen in het landschap. Grootschalige infrastructuurwerken zoals het Deurganckdok, het grootste getijdendok van de wereld, en de daarop aansluitende nieuwe Kieldrechtsluis, ook de grootste ter wereld, hebben een enorme impact op het landschap, de economie, het milieu en de mensen.

Het linkeroevergebied is met de ontwikkeling van de Waaslandhaven, als deel van de haven van Antwerpen, niet alleen een economische groeipool. Het voorziet tevens woon- en landbouwgebieden, natuur- en recreatiegebieden. Al deze functies zijn vastgelegd in het Strategisch Plan Linkeroever en worden nauwkeurig uitgewerkt via ruimtelijke uitvoeringsplannen.

Bij deze drie-landschappentocht komt het volgende aan bod:

 • zeesluis van Kallo: historisch overzicht van de ontwikkeling van de Waaslandhaven en de impact hiervan op economie, tewerkstelling en niet in het minst op natuur, milieu en bevolking;
 • rondrit door haven: grote maritieme overslagbedrijven, distributie en logistieke activiteiten, toenemende containerisatie in de Antwerpse haven, problematiek van verkeer en mobiliteit (bereikbaarheid van de haven via spoor, weg, binnenvaart en pijpleidingen);
 • natuurbeleid: vogelrichtlijn- en Habitatgebied, natuurcompensatiegebieden, ontpoldering.
 • situatie van Doel en inbuffering omliggende polderdorpen;
 • scheldeverdragen tussen Nederland en België en ontwikkelingsschets van de Schelde;
 • ontstaan, uitzicht en reliëf van de Scheldepolders;
 • bezoek aan het Verdronken land van Saeftinghe, het grootste brakwaterschorregebied van West-Europa, als afsluiter van de dag.

Prijzen

 • Gids: 50 euro voor de eerste 2 uren en 25 euro per bijkomend uur, met een maximum van 150 euro voor een ganse dag.
  • Verenigingen aangesloten bij een Beverse adviesraad betalen slechts 55% van de gidsenvergoeding – het resterende deel wordt betaald door het gemeentebestuur.
 • Sprookjes- en gedichtenwandeling in kasteel Cortewalle: 50 euro per klas, voor twee opeenvolgende klassen.
 • Toegang kasteel Cortewalle: 0,50 euro per persoon (behalve voor kleuter- en lager onderwijs).
 • City Golf: 20 euro per persoon - speciale tarieven voor groepen en scholen.
 • Middagmaal: menu's aan te vragen bij de dienst toerisme.
 • Toegang Bezoekerscentrum Saeftinghe: 2 EUR (-16 jaar 1 EUR) tijdens gewone openingsuren.
 • Multimediale bustocht: prijzen op aanvraag. Meer info op de website van Antwerp Port Tours.

Met het openbaar vervoer

Indien u met de trein of de bus naar Beveren komt kan u - eventueel mits een extra verplaatsing met de bus - kiezen uit volgend aanbod:

 • historische wandeling "De markt waar alles omdraait";
 • culinaire wandeling "(H)EERLIJK BEVEREN! Vroeger en NU";
 • proevertjeswandeling "Op stap met een Beverse hap";
 • een partijtje City Golf;
 • bezoek aan: Sint-Martinuskerk, kasteel Cortewalle, Kapel en bedevaartsoord Gaverland, domein Hof ter Saksen, Sluisgebouw Kallo.