VIJDAWA

Gent pakt dit jaar uit met het Van Eyckjaar rond het beroemde schilderij Het Lam Gods. Minder bekend is dat de opdrachtgever voor het schilderij, Joos Vijd, een rasechte ‘Bevereneir’ was.

De middeleeuwers Joos Vijd was behalve kunstminnend en godvruchtig ook zeer ondernemend. Hij was betrokken bij de Beverse inpolderingen, liet het voormalig Wilhelmietenklooster bouwen op de plaats waar nu de Sint-Maartencampus is gevestigd en was de vermoedelijke bouwheer van kasteel Cortewalle.

Een bastaardneef van Joos was ook eigenaar van het landgoed Ter Saksen … en zo zijn er in Beveren nog ettelijke linken te vinden met de vermogende familie Vijd. Iedereen in Beveren is feitelijk een beetje VIJD.


Voor dit VIJDAWA-jaar stelt gemeente Beveren een heel programma aan u voor om Joos de aandacht te geven die hij verdient!

Omwille van de maatregelen tegen corona wordt het openingsweekend (25>26 april) uitgesteld naar een nog nader te bepalen datum.

Online expo ‘Joos. De (on)eindigheid van Vijd’
In afwachting van de expo ‘Joos. De (on)eindigheid van Vijd’ in Erfgoedhuis Hof ter Welle krijgt u dankzij de samenwerking met Google Arts & Culture al een voorsmaakje.

De Vijd-programmatie wordt in een mooie overzichtsbrochure gegoten. Omwille van de maatregelen tegen corona is deze uitgave uitgesteld.

Een 30-tal inwoners van Beveren met een moderne variant van ‘Vijd’ als achternaam duiken in 2020 op als ambassadeurs van VIJDAWA. Zij, en hopelijk u binnenkort ook, vertegenwoordigen de fierheid van ‘nen Beverneir’, ‘ne Kieldrechteneir’, ‘ne Melseleneir … 

Een aantal ‘Vijds’ stellen zich voor in onze VIJDAWA-promovideo.

Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten in het VIJDAWA -jaar? Volg dan onze facebookpagina @vijdawa en @gemeentebeveren.