Expo's

JOOS. DE (ON)EINDIGHEID VAN VIJD

Kom alles te weten over Joos Vijd en de opkomst en neergang van een van de machtigste families van Beveren. Maak kennis met de verrassend veelzijdige Joos Vijd als Beverse inpolderaar en turfhandelaar, kasteelheer van Cortewalle, stichter van een middeleeuws klooster, man met een onvervulde kinderwens en zo veel meer.

gratis
ERFGOEDHUIS HOF TER WELLE
Anna Piersdreef 2 | 9120 Beveren
T 03 750 18 75 | E erfgoedhuis [at] beveren [dot] be
Open van 1 juli t.e.m. 30 september 2020 op woensdag, donderdag, vrijdag zondag, van 10 tot 17 uur.
Van 1 oktober 2020 t.e.m. 25 april 2021 iedere woensdag en zondag van 14 tot 17 uur (wintersluiting in december en januari).
Reserveren verplicht: reserveer hier.


TUIN VAN VIJD. FLORA VAN HET LAM GODS

De tuin op het Lam Gods biedt een grote verscheidenheid aan planten, maar is bovenal een tuin vol symboliek. In de Vijdtuin van Hof ter Saksen ontdekt u welke planten deel uitmaken van zo’n paradijselijke middeleeuwse tuin.

HERBARIJS

Jan Vijd, de neef van Joos Vijd, schonk de monniken van het Beverse Wilhelmietenklooster een bijzonder manuscript: de verzamelde kruidenkennis van Jan Yperman of Herbarijs (1351). Deze vertelt in Oud-Nederlands over kwalen en welk kruid er tegen gewassen was. In de hoevetuin maakt u kennis met de kruiden uit de middeleeuwen: planten waarmee verfstoffen gemaakt werden, magische planten, specerijen, keukenkruiden en de bierkruiden, gebruikt voor de speciaal gebrouwen Vijdbiertjes.

gratis
HOF TER SAKSEN
Hof ter Saksendreef  2 | 9120 Beveren
T 03 750 18 72 | E natuurontwikkeling [at] beveren [dot] be

Beide expo's tot oktober 2021
Dagelijks van 10 tot 20 uur (van november t.e.m. februari tot 16.30 uur)


MIJN NAAM IS VIJD

STEFAAN VAN BIESEN
Stefaan van Biesen is een internationaal gewaardeerde, Melseelse kunstenaar. Aan de hand van tekeningen, foto’s, video’s en teksten leest hij de gelaagde betekenissen in houdingen, vormen en symbolen op het beroemde schilderij van Van Eyck. Het Lam Gods wordt zo uit het middeleeuwse Gent gelicht en naar een hedendaagse Beverse context gebracht.

gratis
KASTEEL CORTEWALLE
Zwarte Dreef 2 | 9120 Beveren
Open van 1 juli t.e.m. 31 augustus 2020 van woensdag t.e.m. zondag, van 10 tot 17 uur.
Van 1 september t.e.m. 11 oktober, iedere woensdag en zondag, van 14 tot 17 uur. Reserveren verplicht: reserveer hier.