Vrijwilligerswerk

Vrijwillgers gezocht

Gratis opleiding Rode kruisVrijwilliger

Om aan de groeiende vraag van organisatoren van evenementen naar aanwezigheid van het Rode Kruis op het terrein te kunnen voldoen, is de afdeling Beveren op zoek naar nieuwe vrijwilligers (vanaf 16 jaar).

Wil je vrijwilliger worden, volg dan de gratis cursus Eerste Hulp - Helper, die op dinsdag 16 januari om 19.45 uur begint in het Rode Kruisgebouw, Gravendreef 1A in Beveren.
Je leert reanimeren en een AED gebruiken, symptomen herkennen en basisregels eerste hulp toepassen. Via levensechte simulaties kan je de aangeleerde technieken ook in de praktijk oefenen.

Deze cursus van 24 lesuren wordt gespreid over 4 weken:

  • 2 uren op dinsdag (19.45 ► 22 u)
  • 4 uren op zaterdagmorgen (8.30 ► 13 u).

Twee weken zijn ingepland vóór het Krokusverlof en twee erná. De praktische eindproef gaat door op vrijdagavond 16 maart. Deze eindproef mag je ook doen, zonder dat je alle lessen volgde!

Geslaagd! Dan mag je naar de Hulpdienst en meer gratis opleidingen volgen. Iedereen (vanaf 16 jaar) mag de gratis Eerste Hulp - Helper volgen.
Men is niet verplicht vrijwilliger te worden.
Wens je meer info of wil je je inschrijven, stuur dan een mail naar vorming [at] beveren [dot] rodekruis [dot] be of bel Luc Vigoureux, afdelingsvoorzitter, 0485 68 86 84.

DOMO zoekt Vrienden aan huis: geef kinderen extra kansen

Gezocht: "een vriend aan huis", een luisterend oor en enthousiaste ideeën, mensen met een hart voor kinderen, die een paar uur per week ondersteuning kunnen bieden in gezinnen met kinderen (0-12 jaar) waar de opvoeding soms wat chaotisch verloopt. In praktijk: een uitje naar het park, een knutselactiviteit, samen iets lekkers koken, naar de bib, etc... (18-88 jaar)
Wil je meer weten? Contacteer dan Anne-Marie Vanden Bossche: 0471 31 49 72 of domowaasland [at] gmail [dot] com.

AFS zoekt gastgezinnen

Is de wereld altijd al je achtertuin geweest, maar houden een huis, je carrière of je kinderen je even in België? Haal dan de wereld in huis, en word AFS-gastgezin!
Door een andere cultuur in huis te halen, herontdek je je eigen cultuur. AFS ondersteunt je bij deze leerrijke ervaring. De gastgezinnen worden via een parcours van reflectie en gesprek begeleid bij hun wereldreis in eigen land. Je ontmoet andere jongeren en gezinnen, neemt deel aan grensoverschrijdende activiteiten, krijgt toegang tot boeiende en leerrijke evenementen en je wordt lid van een internationale familie die ook lang na je ervaring kleur aan je leven geeft.
Iedereen kan AFS-gastgezin worden, ongeacht de samenstelling van het gezin. Ook alleenstaanden, holebi-koppels of mensen wier kinderen misschien al het huis uit zijn, kunnen perfect gastouder worden. AFS gaat op zoek naar een gastzoon of -dochter die het best bij het gezin past.
Heb je zin om volgend schooljaar een buitenlandse student te ontvangen? Neem contact op met AFS!

Meer informatie:
website: www.afsvlaanderen.be/beleef
e-mail: beleef [at] afs [dot] org
telefoon: 015 79 50 10

Naschoolse opvang Vrije Lagere School Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland Melsele

De Vrije Lagere School Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland in Melsele zoekt iemand die zich 1x per week kan vrijmaken om voor de opvang te zorgen tussen 15h30 en 18h00. De vergoeding bedraagt 20€ per dag.

Meer informatie:
0478 72 86 68 (Julie Tytgadt),  of 03 775 74 51 (directie).
Adres: St.-Elisabethstraat 66 in Melsele

Vrijwilliger met een hart voor ouderen, iets voor jou?

Het dagverzorgingscentrum de Sloester verleent een 15-tal thuiswonende ouderen opvang in de aangename omgeving van het dag. Zij krijgen een warme zorg, met oog voor fysieke en/of psychische noden. De enthousiaste en frisse inzet van vrijwilligers draagt bij tot een gezellige, huiselijke sfeer waar iedereen zich goed voelt. Zij zorgen er ook voor dat de gebruikers persoonlijke aandacht krijgen. We zijn op zoek naar vrijwilligers voor de invulling van heel uiteenlopende taken zoals logistieke taken, ondersteunen van het maaltijdgebeuren, vervoeren van de gebruikers of een zinvolle dagbesteding verzekeren.

Meer informatie:
Vrijwilligers voor Dagverzorgingscentrum De Sloester

Voorlezen voor ouderen

Voorlezen opent nieuwe werelden en stimuleert de fantasie. Niet alleen bij  kinderen, maar ook bij senioren. Zij genieten immers net zo hard van mooie woorden. Voor sommige ouderen is voorgelezen worden vaak zelfs de enige toegang tot verhalen. Ze bieden gespreksstof en brengen het verleden even dichterbij.
Daarom zoekt de bib vrijwilligers die op geregelde tijdstippen aan senioren willen voorlezen. Is dit iets voor jou? Geef ons dan een seintje en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Meer informatie:
tel. 03 750 10 50
e-mail: bibliotheek [at] beveren [dot] be

Zelfmoordlijn

De Zelfmoordlijn1813, bereikbaar op het verkorte nummer 1813 werkt samen met de vrijwilligers van Tele-Onthaal voor het beantwoorden van de lijn.
De Zelfmoordlijn blijft continu op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Er starten regelmatig nieuwe opleidingen op verschillende locaties in Vlaanderen.

Meer informatie:
preventiezelfdoding.be/vrijwilligers
tel. 02 649 62 05

Euro-Children vzw

De vzw Euro-Children bezorgt jaarlijks vakanties aan kansarme kinderen uit Oost-Europa. Deze kinderen verblijven hier tijdens de zomervakantie voor een viertal weken bij gastgezinnen. Jaarlijks zoekt deze organisatie gastgezinnen voor kinderen tussen 9 en 11 jaar, die voor de eerste maal komen.

Meer informatie:
tel. 03 247 88 50
info [at] eurochilderen [dot] beinfo [at] eurochilderen [dot] be ( )
www.eurochildren.be

De Minder Mobielen Centrale 

De MMC helpt mensen met beperkte mobiliteit en een beperkt inkomen om zich te verplaatsen. Dit kan zijn voor een bezoek aan de dokter of het ziekenhuis, voor een bezoek aan een familielid, een boodschap, het bijwonen van een activiteit …
Met hun eigen wagen halen vrijwilligers deze mensen thuis op, helpen bij het instappen, brengen hen naar de afgesproken bestemming, bieden wat hulp en ondersteuning ter plaatse indien nodig en brengen hen veilig terug thuis. Hiervoor ontvangen zij een netto kilometervergoeding van 0.29 cent voor elke gereden kilometer. Zij krijgen een passende verzekering en kunnen gratis deelnemen aan ontmoetings- en vormingsmomenten. Veel vriendschap en dankbaarheid krijgen ze er zomaar bovenop.

Meer informatie:
tel. 03 760 93 82 of 88
thuiszorg [dot] waasendender [at] cm [dot] be

Togenblik zoekt tappers

Spijtig genoeg is het jeugdhuis de laatste tijd af en toe gesloten door een gebrek aan vrijwilligers. Om er voor te zorgen dat het Togenblik zoveel mogelijk zijn deuren kan open zwieren zijn we op zoek naar vrijwilligers! En in de eerste plaats vooral naar tappers.
Heb jij zin om eens een echte pint te kunnen tappen en achter de toog te staan? Dan ben jij de man/vrouw die we zoeken! Zet je op de taplijst aan de toog en tap er op los! In ruil voor een shiftje tappen krijg je van ons:
- De unieke ervaring om eens achter de toog te kunnen staan en ‘cafeeke’ te kunnen spelen.
- Een aantal drankbonnetjes.
- Gratis drank tijdens je shift.

Meer informatie:
tel. 0486 39 37 42
toon [dot] daems [at] beveren [dot] be

Uitwisselingsorganisatie studenten (YFU VZW) zoekt gastgezinnen

YFU vzw is een studentenuitwisselingsorganisatie voor jongeren vanaf 15 jaar. Deze organisatie maakt het mogelijk voor jongeren om een jaar in het buitenland te studeren en daar in een gastgezin te verblijven. Jaarlijks worden ook jongeren vanuit de hele wereld bij ons opgevangen in een gastgezin. YFU vzw is op zoek naar gemotiveerde gezinnen die bereid zijn om YFU studenten op te vangen gedurende het schooljaar 2014-2015.
YFU studenten zijn jongeren tussen 15 en 19 jaar, zij gaan naar een middelbare school in de buurt van hun gastgezin. Door het leven in een gastgezin en het schoollopen krijgt de jongere een ideale kans om onze taal en cultuur te leren kennen. Het is een unieke belevenis voor die jongere maar het is zeker ook een onvergetelijke ervaring voor het gastgezin en voor de gemeenschap waarin het gezin zich bevindt.

Meer informatie:
www.yfu.be
inbound [at] yfu [dot] be

Basketclub zoekt vrijwilligers

Basics Melsele is een basketclub met 15 ploegen in competitie. Meer dan honderd vrijwilligers zorgen er wekelijks voor dat onze jeugd en seniors hun favoriete vrijetijdsbesteding ongestoord kunnen beleven. Tafelofficals, ploegafgevaardigden, vervoer, tappers, jeugdbestuur, bestuur, mensen van het jeugdtornooi, opstellers en afbrekers, clubscheidsrechters, mensen in de keuken, tappers … en nog vele anderen zijn broodnodig om de club te laten draaien. Geïnteresseerd om een handje te helpen?

Meer informatie:
voorzitter [at] basicsmelsele [dot] be
www.basicsmelsele.be

Child Focus

Child Focus is de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen.
Child Focus is dringend op zoek naar vrijwilligers voor o.a. affichage of vignettage bij de verdwijning van kinderen of jongvolwassenen.
Voel je je geroepen, aarzel niet en schrijf je in via http://www.childfocus.be - vrijwilligerswerk - en vul het inschrijvingsformulier in.

Meer informatie: 
www.childfocus.be

INTERESSANTE LINKS

AWEL, IK WIL

… een vrijwilliger worden bij Awel?

Awel, ik wil

Awel beantwoordt jaarlijks meer dan 25.000 oproepen van kinderen en jongeren via telefoon, e-mail, chat of forum.
Als vrijwilliger luister jij naar die vele vragen en verhalen. Je denkt en voelt mee met je oproepers en maakt zo het verschil voor die ene jongen of dat kleine meisje.
Awel, ik wil nog meer en schrijf me in! Kijk snel op www.awel.be/word-vrijwilliger of geef een seintje via info [at] awel [dot] be of 02 534 37 43.

WWW.VRIJWILLIGERSWERK.BE

Dé website rond vrijwilligerswerk! Hier vindt u informatie over de wetgeving
voor vrijwilligerswerk, vormingen die u als vrijwilliger kunt volgen. Op de website vindt u ook een heuse databank voor organisaties die nog vrijwilligers zoeken.

Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw heeft als hoofddoel het vrijwilligerswerk te promoten en te ondersteunen. Het Steunpunt spitst zich vooral toe op het informeren van organisaties en vrijwilligers, op communicatie en samenwerking met de overheid en andere relevante partners.

PROVINCIAAL STEUNPUNT VRIJWILLIGERSWERK OOST-VLAANDEREN

PAC Het Zuid
Woodrow Wilsonplein 2 
9000 Gent
09 267 75 44
vrijwilligerswerk [at] oost-vlaanderen [dot] be