Premie voor de vervanging van een hout- of steenkoolkachel of open haard

Wilt u uw hout- of kolenkachel vervangen door een gaskachel of gashaard? Dan kunt u daar een premie voor krijgen. Deze maatregel is er om de luchtkwaliteit te verbeteren.

  • De premie geldt voor natuurlijke personen, en niet voor organisaties of vennootschappen. Zowel de eigenaar als de huurder van de woning kan de premie aanvragen.
  • De oude kachel of open haard wordt gestookt met steenkool, houtblokken, houtpellets, houtsnippers, of andere vormen van hout. Kachels kunnen vrijstaand of ingebouwd zijn. Ook de vervanging van accumulatiekachels komt in aanmerking. De vervanging van ketels (centrale verwarmingssystemen op hout/pellet of steenkool) komt niet in aanmerking.
  • De premie geldt voor de vervanging van kachels en open haarden gebruikt als hoofdverwarming of als bijverwarming.
  • De premie bedraagt 25% van de aankoopprijs en installatie (inclusief verplaatsingskosten), met een maximum van 250 euro. Hierbij inbegrepen zijn de garantiekost en eerste onderhoudskost verrekend in de aankoopprijs. De kosten voor de installatie van nieuwe rookgasafvoer- of rookgastoevoerkanalen, nieuwe gasleidingen, noch de werkzaamheden voor de verwijdering van het bestaand toestel mogen mee in rekening gebracht worden.
  • De premie wordt verhoogd tot 50% met een maximum van 1 000 EUR voor kwetsbare personen en personen met lage inkomens

U kan de premie per post of online aanvragen.

Departement Omgeving
Afdeling Strategie, Internationaal Beleid en Dierenwelzijn (SID)
Team Begroting & Financiën
Premie voor vervanging kachel of open haard
Koning Albert II-laan 20, bus 8, 1000 Brussel