Huiskatten

Waarom je kat steriliseren?

Een nestje kittens is schattig maar de poesjes blijven niet zo klein. Te veel kittens worden geboren zonder warme thuis en belanden al snel op straat. Voorkomen is daarom de boodschap.
Om ongecontroleerd kweken te ontmoedigen, is het te koop aanbieden of gratis weggeven van katten (en honden) via sociale media zoals Facebook en op algemene websites verboden. Enkel erkende kattenkwekers mogen dit doen. Bij overtreding riskeer je een boete van tenminste 312 euro.
Heb je toch onverwachts een nestje, zorg dan dat je op een correcte manier een goede thuis voor de diertjes vindt. Als je een katje verkoopt, ben je bovendien verplicht het diertje te laten steriliseren, identificeren (chippen) en registeren. Dat geldt ook als je het diertje gratis weggeeft. Ook hier kan je bij overtreding een boete van minstens 312 euro krijgen.

Eén kat, vele nakomelingen

Een kat is vaak al vruchtbaar voor ze zes maanden oud is en kan 2 tot 3 nestjes per jaar krijgen. Eén kattin kan jaarlijks 8 kittens voortbrengen. Na 2 jaar hebben die samen 40 kittens, na 5 jaar zijn dat al 5000 kittens.
Steden en gemeenten besteden in Vlaanderen daarom jaarlijks in totaal meer dan 1 miljoen euro om de overlast ten gevolge van zwerfkatten te bestrijden.

Wat zegt de wet?

Verplichte sterilisatie/castratie, identificatie en registratie
Sinds 1 september 2014 moet elke persoon die een kat verkoopt of weggeeft, het dier vooraf laten castreren/steriliseren en laten identificeren (chippen) en registreren.
De enige uitzonderingen die worden gemaakt zijn voor katten die bestemd zijn voor erkende kwekers of katten die naar het buitenland zullen worden verhandeld. Deze katten moeten wel nog steeds worden gechipt en geregistreerd voor de overdracht.

Algemene kattenregistratie
Op 3 maart 2016 is het Besluit van de Vlaamse Regering over de identificatie en registratie van katten gepubliceerd. De datum van de inwerkingtreding ligt nog niet vast. Voorlopig is de algemene kattenregistratie nog niet verplicht.

Castratie, sterilisatie en vroegcastratie
Meer informatie over castratie, sterilisatie en vroegcastratie, wat de voor- en nadelen zijn, vind je op de kattenfiche van de website www.huisdierinfo.be.