Activiteit ‘Jong en Oud Samen’ van Vakantietoppers genomineerd voor ZiA (Zorg in Actie) Award

ZiA, een organisatie van de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten), bekroont de creativiteit en inzet van lokale besturen voor kwalitatieve zorg. Lokale besturen konden een project indienen rond thuis- of residentiële zorg. Een vakkundige en onafhankelijke jury koos uit de inzendingen de zeven meest inspirerende, origineelste en warmste projecten. OCMW Beveren werd geselecteerd met hun ingezonden project ‘Ontmoeting jong en oud voor alle kinderen uit de gemeente’ om mee te dingen naar de eerste ZiA 2018. De 7 genomineerde projecten (van de 60 inzendingen) worden gepresenteerd op de website www.zorginactie.be.

Stem op onze ZIA-nominatie
‘JONG EN OUD SAMEN’, EEN ACTIVITEIT VAN VAKANTIETOPPERS
Gemeente Beveren organiseert sinds jaren, in samenwerking met verschillende aanbieders van kinderactiviteiten, Vakantietoppers tijdens de schoolvakanties voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Het aanbod is zeer ruim: er worden verschillende sporten aangeboden maar ook knutselkampen, natuurkampen, naai- en kookateliers ... Het Vakantietoppersaanbod wordt d.m.v. een brochure bekend gemaakt via verenigingen, scholen en de gemeentelijke website.
OCMW Beveren lanceerde 3 jaar geleden een nieuwe activiteit in het vakantieaanbod: kinderen van de gemeente krijgen een unieke kans om op een laagdrempelige, zinvolle en positieve manier kennis te maken met de werking van een woonzorg- en dagverzorgingscentrum en met hun bewoners. Tegelijkertijd krijgen de bewoners van het woonzorgcentrum de kans om aan de kinderen te tonen wat zij kunnen, wat hun talenten zijn (bijv. schilderen, haken, tekenen,..) en beleven zij samen met deze groep zinvolle en leerrijke momenten (bijv. samen koken, samen zingen ...). Verschillende disciplines worden hierbij betrokken (keuken, kine, animatie, ergotherapie, verpleging, verzorging, onthaalmedewerkers).
Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen zich inschrijven voor een hele week (in de zomervakantie) of één dag (in de andere schoolvakanties). De inschrijvingen zijn altijd zeer snel volzet. Veel kinderen voelen zich aangesproken om te proeven van de sfeer in de woonzorgcentra. Anderen hebben de smaak te pakken en zien we keer op keer terug.
De jury van ZiA vond het project van OCMW Beveren een mooi en fijn project dat ook makkelijk over te nemen is door andere lokale besturen. Het is een originele manier om oud en jong samen te brengen op een eenvoudige manier. Daarnaast ziet de jury als sterk punt dat de talenten van de bewoners in de kijker worden gezet. Door het bezoek van de kinderen kunnen ouderen zelf ook opnieuw 'zorg' geven en zo zingeving in hun leven brengen. Anderzijds geven de kinderen ook warmte aan de ouderen. Dit project kan de beeldvorming van ouderen in het woonzorgcentrum bij kinderen zeker op een positieve manier beïnvloeden.
STEMMEN VERZAMELEN
Vanaf maandag 21 mei tot en met 10 juni kan iedereen meestemmen op de genomineerde projecten. Het project dat de meeste stemmen verzamelt, is de favoriet van het publiek en wint de ZiA.
We roepen iedereen met een hart voor de zorg en sympathie voor dit project op om hun stem uit te brengen en uiteraard te stemmen op ons Bevers project. Stemmen kan op de website van ZiA: www.zorginactie.be.
De winnaar wordt bekend gemaakt op de Algemene Vergadering van de VVSG op 14 juni.

Vind ik leuk