Beveren speelt rookvrij

Vanaf 1 juli zijn alle gemeentelijke speelterreinen in Beveren rookvrij verklaard. Deze actie kadert in een campagne ‘Generatie Rookvrij’ van de Stichting tegen Kanker en Kom op tegen Kanker.  Hierbij roept men op om niet meer te roken in het bijzijn van kinderen, zodat ze rookvrij kunnen spelen en opgroeien.

Generatie rookvrij

In 2019 werd de campagne ‘Generatie Rookvrij’ gelanceerd door Stichting  tegen Kanker en Kom op tegen Kanker. Deze campagne wil alle kinderen, geboren vanaf 2019, rookvrij laten opgroeien. Dit onder het motto ‘zien roken, doet roken’. Kinderen kopiëren gedrag, roken valt hier ook onder. Door op te groeien in een rookvrije omgeving verkleint de kans dat kinderen hier zelf later aan beginnen. Bovendien worden onze kinderen op deze manier niet meer blootgesteld aan de schadelijke stoffen in tabaksrook. Een win-win dus!

Ook Beveren doet mee!

De gemeente Beveren besliste in januari 2019 het charter van Generatie Rookvrij te ondertekenen. Zo vond het eerste rookvrije evenement plaats op 24 april 2019, namelijk de buitenspeeldag. Nadien volgden nog enthousiaste partners: Atletiekclub Volharding werd volledig rookvrij sinds de opening van hun nieuwe gebouwen in november 2019, een aantal Beverse scholen streven naar een rookvrije schoolpoort en ook Speelplein Bartje schaart zich achter deze campagne.

rookvrij speelterrein

Speeltuintjes

Tenslotte mogen ook de gemeentelijke speelterreinen niet vergeten worden. Deze zullen vanaf 1 juli 2020, het begin van de zomervakantie, volledig rookvrij worden. Er zijn borden geplaatst waarmee alle bezoekers van de speelterreinen oproepen wordt om niet meer in het zicht van kinderen te roken, want daar wordt vanaf nu rookvrij gespeeld!

Ilka Walleyn, preventiewerker heeft enkele tips voor als men toch iemand ziet roken op de speeltuin:

“Het is een positieve campagne, dus het is belangrijk dat de roker ook op deze manier benaderd wordt. Ga ervan uit dat de roker nog niet op de hoogte was van dit initiatief. Beschrijf vervolgens wat je ziet: “ik zie dat u aan het roken bent” en leg vervolgens de nieuwe afspraken uit: “De gemeente Beveren wil het gezonde voorbeeld geven en kinderen beschermen tegen roken. Kinderen kopiëren gedrag, bij roken is dit net hetzelfde”. Nadien kom je tot de afspraak: “Daarom wordt er opgeroepen om niet meer in het zicht van kinderen te roken, zoals op een speelterrein.” Zo streven we samen naar een rookvrije generatie!

 

Vind ik leuk