Blauwalg in Noordzuidverbinding

Net zoals vorig jaar werden er blauwalgen vastgesteld op de Noordzuidverbinding, ter hoogte van de Sluisstraat, Sint-Michielstraat, de Gemenestraat en het pompstation Stenengoot.

Blauwalgen komen zowel voor in zoet als in zout water en zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën. Blauwalgen krijgen meestal pas aandacht als ze bloeien en een drijflaag vormen.

Bij bloei vormen de bacteriën een drijflaag, die zichtbaar wordt als een blauwgroene tot roodbruine, olieachtige laag, drijvend op het wateroppervlak. Als de cyanobacteriën volop bloeien en de drijflaag dikker wordt, dan drijven de cyanobacteriën dichter bij elkaar en vormen ze een stinkende brij. De blauwalgen sterven dan massaal af en scheiden giftige stoffen af. Deze giftige stoffen kunnen bij hoge concentraties schadelijk zijn voor mens en dier.

Daardoor kan het gebruik van dit water ernstige gezondheidsverschijnselen veroorzaken bij mens en dier. Het is dus ten stelligste afgeraden dat mens en dier met het water van de Noordzuidverbinding in aanraking komt. Daarom werd een captatie- en recreatieverbod ingesteld.

Vind ik leuk