Gemeente Beveren lanceert een nieuwe slagzin

Gemeente Beveren lanceert een nieuwe slagzin: “Beveren Verbindt”. Met die slogan, ook weerspiegeld in een nieuw logo, wil Beveren aantonen dat het een unieke positie inneemt in het Vlaamse en zelfs Belgische landschap: Beveren verbindt op haar grondgebied heel wat, soms concurrerende dualiteiten met elkaar. Burgemeester Marc Van de Vijver: “Deze unieke positie wil Beveren, in het kader van citymarketing, nu veel sterker uitspelen en zich daardoor positioneren als sterk merk, naar de eigen inwoners en naar de bezoekers.”

Beveren Verbindt …
… de eigenheid van deelgemeenten
Sinds de fusie in 1977 vormen de 8 deelgemeenten van Beveren een sterke entiteit. Maar een inwoner van een deelgemeente omschrijft zichzelf niet als Beverenaar, wel als inwoner van Melsele, Haasdonk, Kieldrecht, … Pas als de gemeente onder druk komt te staan van buitenaf, sluiten de rangen zich. Die eigenheid werd, sinds de fusie, door de verschillende legislaturen gehonoreerd waardoor elke deelgemeente beschikt over een heel sterk uitgewerkte, gedecentraliseerde dienstverlening. Zo hebben deelgemeenten sportinfrastructuur, bibliotheken, woonzorgcentra, gemeentelijk onderwijs, … en hoeven inwoners zich niet naar de hoofdgemeente te verplaatsen.
… wonen en werken
Door de aanwezigheid van de Waaslandhaven is er in Beveren een groot aanbod van diverse jobs. Daardoor is ruim een kwart van de Beverse bevolking beroepsactief in de haven. Tel daarbij nog de vele jobs op het grondgebied Beveren en het is duidelijk dat heel wat inwoners wonen en werken in Beveren met elkaar kunnen verbinden.
… cultuur en economie
Als vroegere Heerlijkheid heeft Beveren een rijke geschiedenis. Die wordt vandaag nog gereflecteerd in verschillende kasteeldomeinen die allen eigendom zijn van de gemeente. Die relicten van de geschiedenis kan Beveren verbinden met hoogtechnologische gebouwen en machines. Want door zijn positie als een van de grootste wereldhavens beschikt de Waaslandhaven over een machinepark en installaties waar heel wat havens jaloers op zijn.
… industrie en landbouw
Door de uitbreiding van de Antwerpse haven in het Waasland zijn de oorspronkelijke landbouw en de polders in rechtstreekse concurrentie moeten gaan met de (uitbreidende) industrie. Beiden liggen nu broederlijk op enkele meters van elkaar. Daardoor ploegt de lokale boer zijn bolle akkers in de schaduw van de grootste containerkranen ter wereld.
… lokale en internationale economie
Uiteraard is de Waaslandhaven ook een grote speler op het vlak van internationale economie en handel. Daar koppelt Beveren, als grootste winkeldorp, de lokale economie aan. Het centrum van Beveren heeft een bloeiend klimaat voor de lokale ondernemer.
… zorg en studie
Beveren draagt ook goed zorg voor haar inwoners, van kindsbeen af. Beveren investeert heel wat middelen in gemeentelijk onderwijs. Daardoor kan Beveren onderwijs aanbieden in 7 lagere scholen en één middelbare school en een kunstacademie. Deze worden nog verder aangevuld met scholen van andere netten. De allerkleinsten kunnen terecht in de gemeentelijke kinderopvang.
Maar Beveren verbindt investeren in de toekomst ook aan investeringen in een kwaliteitsvolle zorg voor ouderen. Met maar liefst vijf woonzorgcentra blijft niemand in de kou staan. En ook de zorg voor personen met een handicap wordt gegarandeerd door dagcentra De Stroom en De Bron.
… sport en spel
SK Beveren werd in 1979 en 1984 tweemaal landskampioen voetbal en speelt vandaag nog steeds in de Pro League. Maar uiteraard is Beveren meer dan voetbal alleen. Met Asterix-Avo is de gemeente internationale top in het vrouwenvolleybal. In het basket wordt Beveren op het op één na hoogste niveau vertegenwoordigd door Basics Melsele, één van de grootste clubs van België, en in het baseball door de Beveren Lions. Daarmee is Beveren prominent aanwezig in de topsport.
Maar Beveren verbindt ook sporters van elk niveau. De gemeente biedt aan elke sporter, of hij of zij nu op topniveau sport of eerder op recreatieve basis, uitgebreide mogelijkheden om sport te beoefenen. Dikwijls kunnen zij daarbij terecht in de accommodaties van de topsporters.

Uiteraard is dit overzicht van verbindingen niet volledig.
Om deze verbondenheid duidelijk te kunnen maken, maar ook om het nieuwe logo snel ingang te laten vinden, werd beslist om de huidige wildgroei aan logo’s en communicatiestijlen van de verschillende diensten en deelorganisaties terug te draaien. Daarom zullen de gemeente- en OCMW-diensten vanaf vandaag werken onder het logo “Beveren” en vervallen alle andere logo’s. “Met deze aanpak moet het voor iedereen duidelijker worden waar Beveren voor staat”, aldus burgemeester Marc Van de Vijver. “Want het overzicht is in de loop der tijden wat verloren gegaan en dan is het logisch dat mensen niet meer weten wat gemeente en OCMW allemaal voor hen organiseren.”
Het nieuwe logo bestaat uit twee kleuren, die elk hun eigen betekenis hebben: rood weerspiegelt verbondenheid, blauw staat symbool voor de Schelde, die voor Beveren van heel groot belang is. Hiermee werden bovendien twee van de drie kleuren van het huidige logo (en wapenschild) behouden.

Vind ik leuk