Isolatienorm voor dak- of zoldervloer vanaf 1 januari 2020

De Vlaamse dakisolatienorm eist dat tegen 2020 alle daken moeten voorzien van isolatie.

Deze Vlaamse dakisolatienorm is niet nieuw. De norm bestaat al sinds 1 januari 2015 en is geldig voor alle zelfstandige woningen. Dat zijn studio’s, eengezinswoningen of appartementen. De norm stelt dat dak- of zolderisolatie aanwezig moet zijn met een minimale R-waarde van 0,75 m²K/W.

Bij een woningonderzoek kan een wooninspecteur vandaag vaststellen dat de woning al dan niet voldoet aan de dakisolatienorm. Zo’n onderzoek gebeurt meestal op vraag van huurders. Wanneer u als eigenaar de woning zelf bewoont, is de kans klein dat er een onderzoek plaatsvindt. Zo kan dus niet vastgesteld worden dat er geen of onvoldoende isolatie is.

Bent u van plan om uw woning te verhuren of te verkopen? Dan is het belangrijk dat u tegen 2020 in orde bent met deze dakisolatienorm. Na 2020 kan een wooninspecteur uw woning ‘ongeschikt’ verklaren. Concreet betekent dit dat u de woning niet meer kan verhuren. In dat geval zult u ook een heffing moeten betalen, zolang u niet kunt bewijzen dat er voldoende isolatie aanwezig is.

In een appartementsgebouw krijgen alle appartementen evenveel strafpunten bij het ontbreken van dakisolatie, niet enkel de appartementen die gelegen zijn onder het dak!

Het is aangeraden om uw dak- of zoldervloer ineens met een volwaardige isolatielaag te isoleren en niet enkel de minimum norm te hanteren.

Voor dak- en zoldervloerisolatie kunt u in 2019 rekenen op een premie van de netbeheerder Fluvius en van Wonen Vlaanderen. Informatie voor de premie van Fluvius vindt u ‘hier’ terug. Voor informatie voor de premie van Wonen Vlaanderen kunt u ‘hier’ terecht.
Als u voor beide premies in aanmerking komt, kunt u deze allebei aanvragen!

Pas op! Het is nog niet geweten of er ook premies te verkrijgen zijn in 2020 voor het isoleren van het dak- of zoldervloer.
Voor meer informatie kunt u terecht op de dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening.

Vind ik leuk