Paddenoverzetactie Kwarikweg

Dienst Natuurontwikkeling van gemeente Beveren en Natuurpunt Waasland slaan de handen in elkaar om de talrijke amfibieën in de omgeving van de Kwarikweg/Melselepolder, veilig de baan te helpen over te steken tijdens de 16de Paddenoverzetactie Kwarikweg. De actie loopt  van 9  februari tot 2 april. Gemeente Beveren plaatst langs de Kwarikweg schermen die de trekkende padden naar ingegraven emmers leiden. Twee maal per dag brengen vrijwilligers met een hart voor de natuur en scholen de emmers met de dieren naar de overkant van de Kwarikweg.

Op vochtige en relatief warme schemermomenten (rond de 8°C) ontwaken padden, kikkers en salamanders massaal uit hun winterslaap en start de grote trek. Amfibieën brengen de winter meestal door aan land. In het voorjaar trekken naar hun voortplantingspoel met als enig doel: een partner zoeken en eitjes afzetten. Door het dichte Vlaamse wegennet moeten veel amfibieën tijdens die tocht een weg oversteken. Vaak bekopen ze dat met de dood.

De actie is meteen een mooie gelegenheid om aan natuureducatie te doen. Scholen kunnen zich inschrijven voor een natuuruitstap met gids. Na een educatieve inleiding in OC Kallo gaat het te voet richting Kwarikweg waar de leerlingen leren over het biotoop van amfibieën en hopelijk ook volle emmers met amfibieën aantreffen.
Mensen die geïnteresseerd zijn om een handje toe te steken kunnen elke avond om 20 uur aansluiten. Er wordt stipt verzameld aan het telbord aan het begin van het scherm. Dit is waar Kwarikweg overgaat in Scheldedijk. Een fluohesje is verplicht. Elke vrijdagavond om 20 uur tijdens de periode van de overzetactie wordt speciale aandacht gegeven aan de jonge natuurliefhebbertjes. Het is de moment voor gezinnen om mee te komen helpen.

Vind ik leuk