Verbod op het afschieten van feestvuurwerk

Net als in andere steden en gemeenten in onze regio vaardigde het college van burgemeester en schepenen een verbod uit voor het afschieten van feestvuurwerk door particulieren op het hele grondgebied van de gemeente Beveren. Voor het afschieten van vuurwerk op nieuwjaar kan bij de gemeente dus geen vergunning meer worden aangevraagd.

Het afschieten van vuurwerk tijdens de nieuwjaarsnacht is de laatste jaren sterk toegenomen. Elk jaar raken heel wat mensen gewond met oogletsels, letsels aan ledematen, brandwonden en gehoorschade als gevolg.

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat veel diereneigenaars al weten: de lichtflitsen en het lawaai van vuurwerk beangstigen dieren in grote mate. Uitgebroken boerderijdieren kunnen bovendien ook ongevallen en schade veroorzaken.

Om die redenen vaardigt het college van burgemeester en schepenen met onmiddellijke ingang een verbod uit voor het afschieten van feestvuurwerk door particulieren op het hele grondgebied van de gemeente Beveren. Het gemeentebestuur volgt daarmee een aantal andere steden en gemeenten in de regio. Er kan voor het afschieten van vuurwerk op nieuwjaar dus geen vergunning meer worden aangevraagd bij de gemeentelijke diensten.

Het gemeentebestuur komt hierbij ook tegemoet aan de oproep van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts aan de Vlaamse burgemeesters om maatregelen te treffen om het dierenleed als gevolg van feestvuurwerk, aan te pakken.

Vind ik leuk