Vijdbrood en –gebak en L.A.M.-gin voor strafste dames van Bevers toeristisch seizoen

Helaas blijft de coronapandemie roet in het eten gooien. Omwille van die reden werd de geplande persvoorstelling van het Vijdgebak, de Vijdbroodjes en de L.A.M. Gin op het laatste nippertje geannuleerd. De organisatoren wilden van die gelegenheid ook gebruik maken om de “3 dames van Vijd” bekend te maken. Maar ook dat viel in het water …

Het moge duidelijk zijn dat "de hoorn des overvloeds" niet vreemd was in de tijd van Vijd. Zo creëerden de Beverse bakkers die eerder instonden voor de “Zoete Koek van Vijd” nu het Vijdgebak (met rabarber en amandelvulling) en de Vijdbroodjes (met mout en anijskruiden). Beiden zijn vanaf komend weekend te vinden bij warme bakkers Everix, Buys-Verhelst en Van Steenlandt. Uiteraard blijft ook de Zoete Koek beschikbaar.

Ondertussen lanceerden de "3 dames van Vijd", de brouwers die instonden voor de bieren Lysbette, Ameltje en Mabelie ook de L.A.M. Gin. In deze gin zijn 11 kruiden en vruchten terug te vinden die Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh detecteerde op het "Lam Gods". Of hoe de smaken die de gebroeders Van Eyck in hun meesterwerk verwerkten, nu op ‘spirituele’ wijze  tot leven worden gewekt ...

De “3 dames van Vijd” beslisten om de eerste drie flessen van deze overheerlijke gin te schenken aan de  strafste dames van het afgelopen toeristische seizoen. Met unanimiteit koos de jury voor Ines De Smet (teamverantwoordelijke Toerisme van gemeente Beveren), Elfriede De Puysseleyr (medewerker van de dienst Toerisme van gemeente Beveren) en Inge Brocken (schepen van Toerisme).

Tim Verwilghen, voorzitter van de adviesraad Toerisme: “wat deze drie dames, in tijden van corona, hebben klaargespeeld om het lokale toeristische aanbod in de verf te zetten, verdient een extraatje. Hun inzet bezorgde heel wat Beverenaars die hun vakantie in het water zagen vallen, toch heel veel plezier in eigen gemeente.”

Met dank aan Dirk Verhelst, Kris Van Steenlandt, Nico Everix, Ellen Winters, Bruno Schelkens, Tim Verwilghen, Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh en de gemeentelijke diensten Erfgoed en Toerisme.

Vind ik leuk