Archief gemeente en OCMW
Gemeentearchief Beveren

Archief Beveren bewaart de bestuurlijke en administratieve archieven van gemeente en OCMW Beveren en de vroegere deelgemeenten. Daarnaast beheert het archieven van verenigingen, families en personen, zoals bijvoorbeeld het uitgebreide en historisch rijke familiearchief de Bergeyck. Tenslotte beheert Archief Beveren een uitgebreide collectie archief en documentatie over het fort Liefkenshoek te Kallo, een uitgebreide fotoverzameling (Eximius) en het gemeentelijk Kunstpatrimonium. 

De archiefstukken zijn na afspraak raadpleegbaar in de studiezaal volgens de geldende wet- en decreetgeving en GDPR-regeling. Een digitale dienstverlening is mogelijk na overleg.

Gravures

Twee nieuwe achtiende-eeuwse gravures voor Bevers Archief komen … uit Opwijk

Onze archiefdienst krijgt regelmatig schenkingen te verwerkingen, soms uit zeer verrassende hoek. Zo ontvingen we in september twee prachtige 18e-eeuwse gravures die in het archief van Opwijk waren aangetroffen, maar omwille van het thema, de belegering van Antwerpen vanuit het Land van Beveren en het kasteel Singelberg, eerder thuishoren in Beveren. Het gaat om ‘de Slag bij de Kouwensteinsedijk in 1585’ van Jan Luyken (1649-1712) en het ‘Kasteel van Beveren’ ofwel ‘Kasteel Singelberg’ van een onbekende kunstenaar.

Onze archiefdienst zal de twee bijzondere stukken met veel zorg opnemen in de collecties van de gemeente.

Gerelateerde evenementen

Contact