Leer Hof ter Saksen, de Chinese bomen en planten en het theepaviljoen kennen op een originele manier

Een Kopje ZEN

Wie ZEN zegt, denkt aan rust en harmonie, precies wat elke bezoeker in Hof ter Saksen zoekt. Het park heeft dan ook, dankzij de uitgebreide Aziatische plantencollectie, een unieke band met de ZEN-filosofie. Na de succesvolle edities in 2022 bieden we u ook dit jaar twee keer de kans om helemaal ZEN te worden in Hof ter Saksen. De gids maakt je wegwijs in de plantencollectie aan de hand van 10 Chinese bomen. Na elke wandeling proeven we samen met een Theepersoon twee verschillende theesoorten op ceremoniële ‘Gong Fu’ wijze in ‘Zian’, het Chinese theepaviljoen ‘voor iedereen’.

Een kopje Zen blijft niet bij proeven. We bestelden een hele nieuwe set theespullen zodat de deelnemers de Chinese gongfu theeceremonie zelf kunnen uitvoeren. We inspireren ons daarbij op de Chaozhou-traditie en zetten de thee in een gaiwan, een typisch Chinese theekop met deksel.

Qing Ming Jie, het Chinese ‘Klaar- en helderfeest’

Qing Ming Het is het belangrijkste voorjaarsfeest in China. Het valt tussen het ploegen in de lente en het wieden in de zomer, midden in het vochtige 'motregenseizoen' en is het begin van de lente. Tegenwoordig is 5 april de vaste datum voor dit feest. Die datum geldt als officiële vrije dag in China.
De oudste gebruiken, zoals het dragen van wilgentakjes in het haar, vliegeren, boogschieten, schommelen en dauwtrappen zijn tegenwoordig vrijwel overal verdwenen.

In Hof ter Saksen vieren we Qing MIng met een gegidste wandeling langs Chinese bomen. Daarna krijgen de deelnemers de kans om thee te zetten in Gongfu-stijl, de Chinese theeceremonie. Als hapje bij de thee serveren we Qingtuan, de traditionele lekkerij voor Qing Ming, een dumpling gemaakt van kleefrijst vermengd met Chinese bijvoet of gerstegras (meestal gevuld met zoete rode of zwarte bonenpasta).

Praktisch

Wanneer

05|04 om 19 uur: thee ceremonie op qing ming ji of klaar en helderfeest/koudetenfeest

Waar

Theepaviljoen Hof ter Saksen
Hof ter Saksendreef 3A/3B, Beveren

Prijs

10 EUR (deelname vanaf 12 jaar)

Thee-experte

  • Christl Van den Broucke