Vijdtuin

Herbarijs en de Tuin van Vijd

Vanaf maart 2021 kan u terug genieten van de Tuin van Vijd in Hof ter Saksen.

Joos Vijd, zoon van de baljuw van Beveren, gaf de opdracht tot het schilderen van het wereldberoemde altaarstuk De aanbidding van het Lam Gods door de gebroeders van Eyck.

De tuin op het Lam Gods biedt een grote verscheidenheid aan planten, maar is bovenal een tuin vol symboliek. Het hemelse paradijs wordt bevolkt door tal van immergroene planten die symbool staan voor de onsterfelijkheid, door lentebloeiers die de continue vernieuwing en de heropstanding symboliseren en door een reeks van geneeskrachtige planten die kunnen opgevat worden als een zinnebeeld voor de helende kracht van het geloof.

In Hof ter Saksen, een domein dat ooit eigendom was van de familie Vijd, ontdek je welke planten deel uitmaken van zo’n paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek.

In de Sint-Baafskathedraal in Gent herinneren de Vijdkapel en het Lam Gods de wereld eraan hoe belangrijk en godsvruchtig de familie Vijd wel was. Het Gentse Van Eyckjaar 2020 zet een jaar lang de gebroeders Van Eyck en hun wereldberoemde triptiek in de picture. In Beveren draait dit jaar met VIJDLAND rond de opdrachtgever van het meesterwerk: Joos Vijd.