Dijkhuisjes uit Kallo in Openluchtmuseum Bokrijk

In de vijfde editie van de Hof ter Welle lezing brengen Maurane Baert en Fred Smet het verhaal van de dijkhuisjes van Kallo. Bewoners van deze eenvoudige woningen waren vooral dagloners en landarbeiders in dienst van grote polderboeren. De eenvoud van de dijkwoningen liet zich kenmerken door hun typische architectuur: een tweekamerwoning onder een zadeldak met een houten stalletje. Deze dijkhuisjes werden gebouwd aan de rand van de polder, ver weg van het eigenlijke dorpscentrum, en groeiden vaak uit tot volwaardige dijkgehuchten met eigen voorzieningen. Zo ook in de Ketenispolder van Kallo waar zich mettertijd een dijkgehucht ontwikkelde aan de Oudendijk. Door de ontwikkeling van de Waaslandhaven moesten de dijkhuisjes echter wijken. Twee huisjes werden in 1974 overgebracht naar het Openluchtmuseum Bokrijk. Daar werden ze in 2021 opnieuw gerestaureerd en met nieuwe verhaallijnen toegankelijk gemaakt voor het brede publiek. Ontdek tijdens deze lezing de boeiende verhalen rond de restauratie van de dijkhuisjes en hun bewoners. Het wordt een dijk van een lezing!

Maurane Baert is stafmedewerker publieksbemiddeling bij het Openluchtmuseum Bokrijk. Deze jonge historica (UAntwerpen) ondersteunt Bokrijk in de publieksontsluiting van haar rijke erfgoedpatrimonium en zoekt hiervoor contact met de plaatselijke erfgoedgemeenschappen. Op deze manier heeft Maurane ook de restauratie van de dijkhuisjes van Kallo opgevolgd.

Fred Smet is al meer dan een kwarteeuw journalist. Over zijn geboortedorp Kallo publiceerde hij al meerdere artikels in het heemkundige tijdschrift Het Land van Beveren, over de naoorlogse politiek en de suikerfabriek maar ook over straat- en bijnamen in het polderdorp. 

Praktisch

Wanneer

Do 6 oktober 2022, 20 uur

Waar

Erfgoedhuis Hof ter Welle

Prijs

2 euro

Organisatie

Gemeente Beveren i.s.m. Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren vzw

Reserveren

Voor deze lezing hoeft u niet te reserveren.