Verborgen geschiedenissen

Ontdek de geheime geschiedenis van Beveren

De leerlingen van 5 en 6 Humane Wetenschappen van het KA Beveren gaan op zoektocht naar ‘vergeten’ geschiedenissen in Beveren. Kritisch, met een open blik en veel grinta onderzoeken zij verhalen, herinneringsplaatsen, monumenten en objecten waarvan de betekenis door de tijd verloren is gegaan voor de samenleving. De leerlingen lichten elke steen op en vertellen hun nieuwe verhalen aan de hand van filmpjes die ze zelf hebben gemaakt met de smartphonecamera. 

Deze filmpjes zijn gekoppeld aan de Kastelenwandeling (7 km) en kan je al wandelend ontdekken via Route You

Een verdwenen monument: Corps de garde

Gevangenis, brandhuisje, opslagplaats? De corps de garde verenigde vele functies van openbaar nut op een zeer centrale en publieke plaats.

Een power lady: Anna Piers

Als rijke burgemeestersdochter stichtte Anna Piers (1664-1751) in Hof ter Welle een kloostergemeenschap en een weeshuis voor arme meisjes. Het verhaal van 300 onderwijs- en armenzorg in Beveren.

Een eeuwenoude traditie: Sint-Maarten

Sint-Maarten (316-397) spreekt nog steeds tot de verbeelding. Ook in Beveren houden we de gebruiken en erfgoed rond deze figuur levendig. We maken van de traditie rond Sint-Maarten een hedendaags verhaal over solidariteit en delen.

Briefgeheimen: de zussen Goubau

In de achttiende eeuw leefden op kasteel Cortewalle drie zussen die elkaar hun diepste gevoelens toevertrouwden aan de hand van honderden brieven.

Een beetje luguber: het hart van Adolf van Bourgondië

De heren van Beveren voelden zich met hart en ziel verbonden met de Sint-Martinuskerk. En dat namen ze dan ook zeer letterlijk door een stukje van hun lichaam in Beveren te begraven.

Urban Legend: Hondenhok Cortewalle

Een hond genaamd Diana bewaakte de ingang van kasteel Cortewalle. Maar waarom blaffen alle honden in Beveren tussen elf en twaalf?