Kruimelpad
Eximius Van de Velde: boeiend verleden & brandend actueel

Jan Frans 'Eximius' Van de Velde (1743 – 1823) uit Beveren was hoogleraar in de theologie, rector en bibliothecaris van de Universiteit Leuven. In een periode van tumult, chaos en diepgaande maatschappelijke verandering kwam hij voor zijn mening uit. Daarnaast was Eximius ook een verwoed brievenschrijver, bibliofiel en een familieman. Zo kende hij alles en iedereen in en rond Beveren. Duik, naar aanleiding van zijn tweehonderdjarig overlijden, mee in zijn boeiende leven en ontdek wat hem ook vandaag nog maatschappelijk relevant maakt.
Exi-wat?
Jan Frans Van de Velde kreeg de bijnaam Eximius, wat de uitmuntende of de uitstekende betekent en verwijst naar de intellectuele gezagspositie die hij tijdens zijn leven verwierf.

Het archief van Jan Frans Van de Velde
Het persoonlijke privéarchief van Jan Frans Van de Velde werd na diens overlijden in 1823 overgemaakt aan het Bisschoppelijk Seminarie te Gent. Het archief werd daar een eerste maal ontsloten door kanunnik Claeys-Bouuaert, maar slechts gedeeltelijk en niet altijd even nauwkeurig. In 2001 werd op initiatief en door beweging van de Leuvense professor Jan Roegiers en kanunnik Ludo Colin, het archief van Jan Frans Van de Velde overgedragen door het bisdom Gent en in bewaring gegeven aan het Universiteitsarchief van de KU Leuven.
Het archief ‘Van de Velde’ bedraagt maar liefst 1500 inventarisnummers en bevat volgende deelarchieven/onderdelen:
- Archivalia van de Oude Universiteit Leuven (faculteit theologie, colleges, charterverzameling, ... )
- Papieren van Jan Frans van de Velde: maar liefst acht archiefdozen briefwisseling (inkomend en uitgaand)
- Contemporaine documentatie
In 2004 volgde de gedeeltelijke ontsluiting van de briefwisseling met een detailindex van de correspondenten.

225e herdenking Boerenkrijg
Eximius Van de Velde hield een warm contact met familie, vrienden en bekenden in Beveren. Zo komt ook de Boerenkrijg aan bod in zijn briefwisseling en persoonlijke documenten. Vandaag houdt een jonge generatie Haasdonkenaren de traditie van de Boerenkrijg levendig. Ontdek het feestelijke programma van de 225e herdenking.
Haasdonk
20 > 22 oktober

Bewaar de zomer van 2023 in een doosje.
Een tijdscapsule is een klein doosje of blikje waarin je voorwerpen verzamelt. Het wordt een tijdscapsule als je hem afsluit, ergens goed bewaart en pas hééééél veel jaren later weer openmaakt.
- Kies een leuke doos of pot. Het handigst is een bokaal. Dan kan je een etiket langs de binnenkant plakken.
- Verzamel souvenirs of voorwerpen. Een briefje met een grappige anekdote kan natuurlijk ook!
- Vul het etiket in en knip het uit.
- Zoek een leuke verstopplaats. Hoelang kan jij wachten voor je de capsule weer opent?