Kruimelpad
- Home
- faq
FAQ
Deze mensen komen niet in aanmerking. Zij dienen zich te richten tot hun werkgever en arbeidsgeneeskundige dienst.
Ja
Er wordt gestreefd om de deelnemers hun resultaten te bezorgen binnen de 2 maanden na de bloedafname.
Voor zowel het grootschalig bloedonderzoek als de jongerenstudie HBM--omgeving 3M. Voor de jongerenstudie HBM ontvangen jongeren een uitnodiging in de bus. Meer info: HBM-PFAS.be.
Ja
E-mail sturen naar pfas@vlaanderen.bepfas@vlaanderen.be
Tijdens het online inschrijven voor dit onderzoek, moet u de straatnaam van uw woonplaats aanvinken in een uitklaplijst met straatnamen. Staat uw straat niet in het lijstje, dan komt u niet in aanmerking voor dit onderzoek.
Neen. In België is alleen vaccinatie tegen polio verplicht. Dat heeft er toe geleid dat deze ziekte in ons land niet meer voorkomt. Alle andere vaccinaties zijn sterk aanbevolen. Dat is voor COVID-19 niet anders.
Om groepsimmuniteit te krijgen moeten zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Groepsimmuniteit betekent dat een voldoende grote groep mensen weerstand opbouwt tegen het virus. Zo krijgt het virus het veel lastiger om zich verder te verspreiden. Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en kan het doorgeven aan kwetsbare mensen, ook zonder zelf symptomen te hebben. Ook gezonde, sportieve mensen kunnen op intensieve zorg belanden.
Bespreek dit met uw huisarts. De weinige gegevens die vandaag beschikbaar zijn tonen geen veiligheidsproblemen aan voor vaccinatie tijdens de zwangerschap, maar er is nog onvoldoende bewijs om een COVID-19-vaccin ook echt aan te raden tijdens een zwangerschap. Als u zwanger bent, is het dus niet aanbevolen om u te laten vaccineren, tenzij uw arts oordeelt dat in uw situatie de voordelen opwegen tegen de mogelijke risico’s.
Vaccinonderzoeken zijn nog maar net begonnen bij kinderen en daarom zijn er zeer beperkte gegevens over het kunnen aanmaken van antistoffen in deze groep. Om deze reden wordt vaccinatie momenteel niet aanbevolen voor kinderen.
Van de meeste vaccins zijn er twee dosissen nodig, met een tussenperiode van drie tot vier weken.
Neen. Alle vaccins tegen COVID-19 die in ons land gebruikt worden, zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Ze mogen als veilig en voldoende werkzaam beschouwd worden om in te zetten in een breed vaccinatieprogramma. Midden januari 2021 zijn er dat twee: Pfi zer-BioNTech en Moderna. Op basis van de kenmerken van elk vaccin en de wetenschappelijke informatie bepaalt de overheid welk vaccin het meest aangewezen is voor wie. Intussen zijn er verschillende andere kandidaat-vaccins in ontwikkeling.
Dat is nog niet bekend. De opvolgstudies zullen ons hier snel meer duidelijkheid over geven. Misschien is een herhalingsvaccin nodig.
Iedereen komt aan de beurt volgens een vaccinatieschema dat de overheid heeft uitgewerkt. De bewoners en het personeel van de woonzorgcentra krijgen voorrang, gevolgd door het zorgpersoneel, oude en kwetsbare mensen en de essentiële beroepen. Daarna is het dan de beurt aan de algemene bevolking (18+). U krijgt - in elk geval - tijdig een persoonlijke uitnodiging om u te laten vaccineren. De komende weken en maanden houden we u systematisch verder op de hoogte.
Er zullen voldoende vaccins zijn om iedereen te vaccineren. Ons land heeft genoeg vaccins aangekocht.
De veiligheid van het vaccin werd uitgebreid onderzocht en heeft een zeer goed veiligheidsprofiel. Voor het coronavaccin werden meer vrijwilligers getest dan in de meeste andere vaccinstudies. De meest voorkomende klacht na COVID-19-vaccinatie is pijn op de plaats van injectie. Algemene klachten zijn hoofdpijn, koorts en spierpijn. Die klachten duren één tot twee dagen en zijn gemakkelijk te verhelpen met een koortswerend middel of een pijnstiller.
Ja, de vaccinatie tegen COVID-19 is gratis voor elke burger.
De kans is klein, maar het kan gebeuren dat u zelfs na vaccinatie toch nog besmet raakt en positief getest wordt. Het kan immers tot twee weken duren vooraleer uw lichaam antistoffen ontwikkelt, die u beschermen tegen het virus. Intussen bent u niet immuun. Verder zijn de vaccins heel effectief, maar geen enkel biedt de volle 100% bescherming. Tenslotte is het ook mogelijk dat u al besmet bent, op het moment dat u ingeënt wordt. Daarom is het heel belangrijk dat u ook na de vaccinatie de veiligheidsmaatregelen blijft volgen, tot zolang de overheid die oplegt.
Ook als u het coronavirus al gehad heeft, laat u zich best vaccineren. De bescherming/resistentie tegen corona nadat u ziek werd, duurt namelijk minder lang dan die na vaccinatie. Met andere woorden: een vaccin biedt een betere bescherming dan de antistoffen die uw lichaam maakt als u al corona kreeg.
Omdat er consequent voorrang werd gegeven aan het ontwikkelen en produceren van het coronavaccin. De vaccinwereld is de voorbije maanden met niets anders bezig geweest. Zo kunnen vaccins sneller gemaakt worden, zonder de kwaliteit van het onderzoek of de veiligheid in het gedrang te brengen. Alle goedgekeurde vaccins zijn veilig.
Vaccins trainen ons immuunsysteem met een ongevaarlijke versie van het virus. Als het virus ons dan echt aanvalt, herkent ons lichaam het en zijn we klaar om ons te verdedigen. Er zijn verschillende coronavaccins, die elk op een andere manier gemaakt worden, maar wel hetzelfde doel hebben: voorkomen dat we ziek worden.
Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie te bestrijden. Vaccinatie kan voorkomen dat u ernstig ziek wordt en kan levens redden.
Doe het voor jezelf
COVID-19 kan een slopende ziekte zijn en het valt niet te voorspellen hoe ziek u ervan wordt. U kunt een milde versie doormaken, met symptomen die doen denken aan griep. Sommige mensen worden helaas ernstig ziek en hebben intensieve zorg nodig. Dagelijks overlijden er ook mensen. Vaccins zijn de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om de ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat u na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is heel erg klein.
Doe het voor elkaar
Een vaccin beschermt uzelf. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan verhoogt de groepsimmuniteit en is heel de gemeenschap beschermd. Als u zich laat vaccineren, beschermt u zwakke en zieke mensen. Als minder mensen ernstig ziek worden, helpt u ook om de druk weg te nemen bij de zorgverleners, die al maandenlang in moeilijke omstandigheden moeten werken en die toch altijd voor u klaar staan.
Dat mag, met die voorwaarde dat zij vanop het openbaar domein genomen worden. Privé-terreinen (woningen, gronden, …) mogen nooit betreden worden.
Worden de foto’s eerder binnen een professionele context genomen (fotoshoot) of is er een (grote) ploeg bij betrokken, dan is het raadzaam om hiervoor ook toestemming te vragen aan het college van burgemeester en schepenen. Het kan u op de dag zelf heel wat overbodige rompslomp besparen. In dat geval kunt u contact opnemen met Bart De Bruyne, T 03 750 16 23 of E bart.de.bruyne@beveren.be. Nadat het college van burgemeester en schepenen een beslissing heeft genomen, wordt u hiervan op de hoogte gebracht.
U mag met een smartphone of videocamera opnames maken.
Gebeuren de video-opnames binnen een professionele context (film, commercial, …) en/of is er een (grote) ploeg bij betrokken, dan is het verplicht om hiervoor toestemming te vragen aan het college van burgemeester en schepenen. In dat geval kunt u contact opnemen met Bart De Bruyne, T 03 750 16 23 of E bart.de.bruyne@beveren.be. Nadat het college van burgemeester en schepenen een beslissing heeft genomen, wordt u hiervan op de hoogte gebracht.
Aanvragen voor commerciële opnames, griezel-of horrorfilms of studentenprojecten worden in principe nooit toegelaten.
Elke aanvraag tot het organiseren van een evenement moet voorgelegd worden aan het college van burgemeester en schepenen. Die aanvraag kan ingediend worden op twee manieren:
- Ofwel via de dienst feestelijkheden. T 03 750 15 72 of E feestelijkheden@beveren.be
- Ofwel via het fuifloket van de jeugddienst.
Nadat het college van burgemeester en schepenen een beslissing heeft genomen, wordt u hiervan op de hoogte gebracht.
Mocht u een aanvraag overwegen, hou dan rekening met:
- De doorlooptijd van uw dossier. Doe dus zeker tijdig een aanvraag.
- Anderzijds ook met het feit dat de algemeen gehanteerde regel is dat er geen evenementen kunnen plaats vinden in Doel. Een toestemming van het college van burgemeester en schepenen is dus eerder een afwijking dan regel.
Dat mag uiteraard.
Hou er wel rekening met het feit dat er op bepaalde uren een registratieplicht en een samenscholingsverbod van kracht zijn. Dit is zo bepaald door een verordening van de burgemeester (28 april 2017).
Aan de toegangsweg tot Doel staan verdwijnpalen. Elke bezoeker die Doel wil betreden, moet zich registreren via de EID-kaart (hebt u geen EID-kaart, dan moet u contact opnemen met de politiezone Waasland-Noord), en dat:
- op weekdagen van 18 uur ’s avonds tot 6 uur ’s morgens
- in het weekend en op feestdagen
Op weekdagen van 6 tot 18 uur is Doel vrij toegankelijk.
Er is ook een samenscholingsverbod van kracht, op alle dagen, maandag tot en met zondag, van 21 uur ’s avonds tot 9 uur ’s morgens. Concreet wil dat zeggen dat groepen van meer dan 3 personen strafbaar zijn.
Elke inbreuk op de registratieplicht en het samenscholingsverbod kunnen aanleiding geven tot een GAS-boete tot maximaal 350 euro.
Sint-Niklaas werkt met verschillende tonnagezones. In- of uitrijden vanuit het noorden kan enkel via deze vier assen:
- de weg naar Nieuwkerken/Vrasene/Kieldrecht (N451);
- de weg naar Stekene (N403);
- de weg naar Sint-Gillis-Waas (as Driekoningenstraat, Lepelhoekstraat, Sint-Gillisbaan, Vrouw Mariastraat);
- de weg naar Klein-Sinaai/Stekene/Moerbeke door Sinaai (as Schrijberg, Wijnveld, Sinaaidorp, Zwaanaardestraat, Weimanstraat).
Als u een andere toegangsweg kiest om de zone binnen te rijden, bijvoorbeeld Kemzekestraat, Gentstraat, Hoge Bokstraat, Drielindenstraat …, dan bent u in overtreding.
Ja, dat mag. Als u gevestigd bent in de zone wordt u beschouwd als plaatselijk verkeer en mag u deze wegen gebruiken. Door Kallo naar de haven kan weliswaar niet. De dorpskern van Kallo wordt beschouwd als aparte zone.
Ja, dat mag. Als u gevestigd bent in de zone mag u deze wegen gebruiken. De zones ten noorden en ten zuiden van de E34 worden beschouwd als een en dezelfde zone. Als u gevestigd bent in de zone wordt u beschouwd als plaatselijk verkeer. U doorkruist met andere woorden de tonnagezone niet.
Neen, want u doorkruist de zone en hebt er geen bestemming.
Neen, dat mag niet. Noch uw bestemming of uw vertrekpunt bevinden zich in de tonnagezone. U bent op dat ogenblik geen plaatselijk verkeer en doorkruist de tonnagezone.
Op de website van de Watergoep vindt u een pagina met een reeks van tips om uw waterinstallatie te beschermen tegen de vorst.
Een geopende zak strooizout bewaart u droog en afgesloten.
Mensen met een handicap die zich niet kunnen verplaatsen zonder hulp van derden en met een invaliditeit van minstens 66% kunnen op vertoon van de mindervalidekaart het dooizout gratis aan huis geleverd krijgen tot maximaal 10kg/winterseizoen. Maak hiervoor een afspraak met Technische dienst wegen
T 03 750 18 00 of E wegen@beveren.be.
Zout strooien op sneeuw heeft weinig zin. Ruim de sneeuw eerst weg vooraleer u zout strooit.
15 g zout strooien per vierkante meter is voldoende.
Overdrijf niet: zout is belastend voor het milieu.
Strooizout is in de handel verkrijgbaar
Bij sneeuwval of ijzel bent u als inwoner van Beveren verplicht om het voetpad (of een verharde berm) sneeuw- en ijsvrij te maken. Let hierbij op dat u de sneeuw en ijs niet in de goten veegt. Daardoor kan het dooiwater niet wegvloeien van de rijbaan en zal het bij vriestemperaturen opnieuw aanvriezen en gladheid veroorzaken. De details van deze regelgeving kunt u ook raadplegen in het politiereglement
We roepen alle inwoners ook op om buren, familieleden of kennissen die moeilijk in staat zijn hun eigen voetpad sneeuw- en ijsvrij te krijgen, hierbij te helpen.
Aan de inkom van openbare gebouwen, scholen, begraafplaatsen, kerken, bushaltes … doen de gemeentediensten er alles aan om deze veilig bereikbaar te houden. Hiervoor wordt met de kleine ruim- en strooimachine gewerkt of handmatig met schop, borstel en zout.
Ook het veilig maken van de fietspaden is een prioriteit voor onze winterdienst. Naast het strooien met zout maakt de gemeente ook gebruik van pekel. Dit is een vorm van onzichtbaar, opgelost en vloeibaar zout dat beter blijft ‘plakken’ op de rijweg. Op pas aangelegde fietspaden in beton mag niet gestrooid worden omdat dit de betonkwaliteit schaadt. Daarom zullen we op deze plaatsen, waar mogelijk, met zand strooien. De fietspaden die worden gestrooid tijdens de winterdienst zijn te raadplegen via het strooiplan fietspaden.
Onze diensten moeten zich aan een strikte planning houden om de belangrijkste straten en fietspaden vrij te maken. Daarom kunnen wij niet ingaan op individuele vragen.
Tijdens een winterprik levert gemeente Beveren tal van inspanningen om de lokale wegen en fietspaden sneeuw- en ijsvrij te houden. Daarbij wordt absolute prioriteit gegeven aan bruggen en hoofdassen. In tweede instantie worden veelgebruikte verzamelwegen sneeuw- en ijsvrij gemaakt. Om dit te kunnen realiseren, is voor de 6 strooiwagens een optimale route uitgewerkt waar zij zich strikt aan dienen te houden om de voornaamste straten tijdig te kunnen ruimen of strooien. Het strooien van minder gebruikte wegen heeft weinig zin omdat het zout nauwelijks werkt als er weinig verkeer is. Voor de winterdienst zijn de straten in Beveren in verschillende zones ingedeeld. U kan deze zones raadplegen via het strooiplan wegen.
De winterdienst loopt van 1 november tot na de paasvakantie. Gedurende die periode staan onze medewerkers klaar om inspecties uit te voeren en/of om te gaan strooien.
De winterdienst loopt van 1 november tot na de paasvakantie. Gedurende die periode staan onze medewerkers klaar om inspecties uit te voeren en/of om te gaan strooien.