Vijdwandeling

Ontdek via beeld en verhaal de verstrengelde banden tussen de familie Vijd en het Beveren van de 14de en 15de eeuw. De Beverse gidsen belichten tijdens een wandeling de rol van de familie in kasteel Cortewalle, de Sint-Martinuskerk, de kapel van de Wilhelmieten en Hof ter Welle.
Voor groepen die over een bus beschikken, is een uitbreiding naar domein Hof ter Saksen mogelijk. 

Praktische info
Wanneer: elke dag tot 17 oktober
Afstand: 4 km
Deelnemers: max. 25
Duurtijd: 3 uur

Expo² een tuin uit de tijd van Vijd

Expo 1 | Flora van het Lam Gods

De tuin op het Lam Gods biedt een grote verscheidenheid aan planten: zowel de immer groene planten als de lentebloeiers en de geneeskrachtige planten komen aan bod. Maar het is bovenal een tuin vol symboliek: onsterfelijkheid, heropstanding, helende kracht van het geloof. U ontdekt welke planten deel uitmaken van zo’n paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek.

Expo 2 | Herbarijs

Uit de erfenis van Joos Vijd en zijn echtgenote Elisabeth Borluut werd door Jan Vijd, neef van Joos, in Beveren het Wilhelmietenklooster opgericht als godshuis. De monniken moesten gedurende een jaar iedere dag een mis opdragen voor het zielenheil van Jan. In ruil werd hen een bijzonder manuscript geschonken: de verzamelde kruidenkennis van Jan Yperman of ‘Herbarijs’ (1351), die in Oud-Nederlands vertelt over kwalen en welk kruid er tegen gewassen was.

Moest dit voor de monniken een hulpmiddel zijn bij de opvang en verzorging van pelgrims en tijdelijke passanten?

In Hof ter Saksen maakt u kennis met de kruiden uit dit Herbarijs en hun geneeskracht in de Middeleeuwen.

Praktische info
Wanneer: elke dag van 15 maart tot 17 oktober
Waar: Hof ter Saksen
Deelnemers: max. 25
Duurtijd: 2 uur