Provincie Oost-Vlaanderen samen met Interwaas en de 12 Wase gemeenten Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster, Zele, Hamme en Zwijndrecht engageren zich om werk te maken van een nieuw, hernieuwbaar en regionaal energiesysteem, zoals dat er in 2050 kan uitzien.

Het doel is om op regionaal niveau maximaal CO2 te reduceren door productie, opslag en omslag van hernieuwbare en duurzame energie. De visie is eigenlijk een ruimtelijke invulling van de Europese en Vlaamse Energiedoelstellingen. De visie geeft aan waar de zonnevelden en de windlandschappen zullen komen, waar energie uit water kan gewonnen worden en waar uit biomassa. De visie toont ook waar en hoe die energie zal opgeslaan worden en omgeslaan in andere vormen.

De afweging van ‘waar’ gebeurt door rekening te houden met de specifieke landschappelijke, ruimtelijke en maatschappelijke elementen die het Waasland zo eigen zijn. De keuzes die gemaakt worden voor het nieuwe regionale energiesysteem worden dus ook goed afgewogen tegenover al die andere functies die óók een plek nodig hebben.

meer informatie