Een geldig reispaspoort is vereist voor alle landen waarvoor de gewone Belgische identiteitskaart niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben (meestal) een reispas nodig. 

Het biometrische paspoort bevat 4 soorten gegevens:

 1. gegevens betreffende uw identiteit en nationaliteit
 2. de afdruk van 2 vingers, bij voorkeur de wijsvingers (vanaf 12 jaar)
 3. uw foto
 4. uw handtekening

Een reispaspoort moet u aanvragen bij het gemeentebestuur. Vraag uw reispaspoort zeker op tijd aan, want de afgiftetermijn is minstens vijf werkdagen.

Een reispaspoort moet u aanvragen bij uw gemeentebestuur. Vraag uw reispaspoort zeker op tijd aan, want de afgiftetermijn is minstens vijf werkdagen.

Een Belgisch reispaspoort is zeven jaar geldig voor volwassenen en vijf jaar voor minderjarigen. Deze geldigheidsduur wordt niet verlengd. U doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een reispaspoort dat nog minstens zes maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Vooraleer u vertrekt, gaat u het best na welke reisdocumenten u nodig heeft voor uw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. U kunt ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Reisadviezen Reisdocumenten
 • uw identiteitskaart
 • eventueel uw oud reispaspoort
 • foto die voldoet aan de ICAO-normen.

  Voor pasfoto’s volgens de officiële richtlijnen kunt u bij een lokale fotograaf terecht.
  Ook in het  gemeentehuis kunt u, zonder afspraak, voor 6 EUR een pasfoto laten nemen in de pasfotocabine in de inkomhal. Dat kan wel alleen voor iedereen ouder dan 3 jaar.

ICAO-normen

Normale procedure
< 18 jaar: 40 EUR
vanaf 18 jaar: 75 EUR

Spoedprocedure
< 18 jaar: 215 EUR
vanaf 18 jaar: 250 EUR