Omwille van de verhuis naar het nieuw gemeentehuis sluiten de gemeentelijke loketten van wo 21 t.e.m. za 24 april.
Vanaf ma 26 april staan we terug tot uw dienst in het nieuw gemeentehuis, Gravenplein 8. Telefonisch blijven we steeds bereikbaar T 03 750 15 11.

Een geldig reispaspoort is vereist voor alle landen waarvoor de gewone Belgische identiteitskaart niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben (meestal) een reispaspoort nodig. 

Het biometrische paspoort bevat 4 soorten gegevens:

 1. gegevens betreffende uw identiteit en nationaliteit
 2. de afdruk van 2 vingers, bij voorkeur de wijsvingers (vanaf 12 jaar)
 3. uw foto
 4. uw handtekening

Een reispaspoort moet u aanvragen bij het gemeentebestuur. Vraag uw reispaspoort zeker op tijd aan, want de afgiftetermijn is minstens vijf werkdagen.

Een reispaspoort moet u aanvragen bij uw gemeentebestuur. Vraag uw reispaspoort zeker op tijd aan, want de afgiftetermijn is minstens vijf werkdagen.

Een Belgisch reispaspoort is zeven jaar geldig voor volwassenen en vijf jaar voor minderjarigen. Deze geldigheidsduur wordt niet verlengd. U doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een reispaspoort dat nog minstens zes maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Vooraleer u vertrekt, gaat u het best na welke reisdocumenten u nodig heeft voor uw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. U kunt ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Reisadviezen Reisdocumenten
 • uw identiteitskaart
 • eventueel uw oud reispaspoort
 • een pasfoto, die maximaal 6 maand oud is

U moet één pasfoto meebrengen voor uw paspoortaanvraag. Deze foto wordt ingescand en de software controleert onmiddellijk of deze conform is met de normen die door Europa worden opgelegd. Als dit niet het geval is, moet u terugkomen met een nieuwe foto die wel conform is.

De belangrijkste richtlijnen in verband met de pasfoto zijn de volgende:

 1. Een neutrale gezichtsuitdrukking: mond gesloten, geen glimlach.
 2. Hoofd en schouders recht(op) houden, recht vóór het objectief.
 3. Het aangezicht volledig vrij maken: het voorhoofd, kin en de aanzet van uw oren moet zichtbaar zijn.
 4. De ogen moeten goed zichtbaar zijn: geen weerkaatsing op brilglazen, geen getinte glazen, geen te grote montuur, maar ook geen montuur die vlak langs de ooglijn loopt.

Normale procedure
< 18 jaar: 40 EUR
vanaf 18 jaar: 75 EUR

Spoedprocedure
< 18 jaar: 215 EUR
vanaf 18 jaar: 250 EUR