Harmonie Kunst en Vreugd met majorettekorps

Een fragment van een jonge Sint-Maarten en een optocht van Harmonie Kunst en Vreugd met het majorettekorps. De beelden zijn van Gerard Neyens en dateren van 1978 of 1979. Ze zijn gedigitaliseerd door Ingrid Van Bogaert.

Maatschappij kanarievogel

Beverse maatschappij 'De Kanarievogel'

Sint-Maarten en kanarievogels
Dat Martinus in Beveren ook de patroon van de kanarievogelbond was en hiermee de plaats van heilige Franciscus inneemt, toont de verbondenheid van Beveren met de figuur van Sint-Maarten. Want vogels zijn Sint-Maarten niet vreemd. De heilige Martinus is o.a. ook de patroon en beschermheilige van de ganzenhoeders. Een titel die hij toebedeeld kreeg omdat volgens de legende lawaaierige ganzen zijn schuilplaats verraadden toen hij zich verstopte om te ontkomen aan de wijding tot bisschop. Martinus vond van zichzelf dat hij die eer niet waardig was. 

Maatschappij ‘De Kanarievogel’
Op 1 april 1882 werd in Beveren de maatschappij ‘De Kanarievogel’ gesticht onder de bescherming van de Heilige Martinus, patroonheilige van Beveren. De bijeenkomsten van het bestuur vonden plaats in zaal ‘De Roos’ in de Kloosterstraat. Voorzitter was Emiel de Raedt en secretaris-penningmeester August Willems, armmeester van het hospitaal van Beveren.  De vereniging stapte mee in processies en optochten van de gemeente en liet zich zoals alle eerbiedwaardige verenigingen een vlag maken. Amandus Willems, broer van August werd aangesteld als vaandrig. Op 11 november, het naamfeest van Martinus, woonden de leden in de Sint-Martinuskerk een solemnele mis bij en stapten ze mee op in de Martinusprocessie rond de kerk.  De aloude Martinusprocessie,  hield op te bestaan tijdens de Grote Oorlog. Na de processie werd in zaal de Roos het jaarlijks teerfeest gehouden.   Op 14 december 1885 werd burgemeester Prosper Van Raemdonck aangesteld als nieuwe burgemeester van Beveren.  Het statige herenhuis van Prosper Van  Raemdonck bevond zich aan de overzijde van zaal de Roos, het lokaal van de Kanariebond. In het verslagboek schreef August Willems hierover:

(…) Er werd op het cornis van het lokaal eene versiering geplaatst waarvan hieronder de afbeelding met dezelfde jaarschriften als volgt: LIEVE KANARIEVOLGELTJES WIL ALLEN VOOR VAN  RAEMDONK ZINGEN’ de versiering was in den avond verlicht door middel van vetglazen hetwelk bijzonder veel bewondering bij het volk veroorzaakte en er is ook wijd van de kanarievogelmaatschappij gesproken.