Sint-Maartentocht

De traditie van Sint-Maarten

Sint-Maarten zit in het DNA van Beveren. De Sint-Martinuskerk, de Sint-Maartencampus of het grielen op 11 november. Sint-Maarten spreekt nog steeds tot de verbeelding. In Beveren houden we de gebruiken en erfgoed rond deze figuur levendig. We maken van de traditie rond Sint-Maarten zo een hedendaags verhaal over solidariteit en delen.

Vijdland

De stempel van Joos Vijd

Beverenaar Joos Vijd (ca. 1360-1439) drukte zijn stempel op het Beveren dat we nu kennen. Hij was inpolderaar, turfhandelaar, kasteelheer van Cortewalle, stichter van een middeleeuws klooster, man met een onvervulde kinderwens en nog zoveel meer. Hij maakte zich onsterfelijk als schenker van het wereldberoemde Lam Gods van de gebroeders Van Eyck.

Kapel O.-L.-V. Van Gaverland

De legende van Maria

Begin 16e eeuw vond een gezin een Mariabeeldje onder een linde in het gehucht Gaverland. Het beeldje kreeg onderdak in de kerk van Melsele. De volgende dag stond het beeldje opnieuw onder de linde. Dat gebeurde keer op keer. Daarom bouwde men aan de linde een kapel die al vrij snel uitgroeide tot een heus bedevaartsoord. Vooral in mei, de traditionele Mariamaand, kan het er behoorlijk druk zijn.

 

Anna-Piers

De inzet van Anna Piers

De geestelijke burgemeestersdochter Anna Piers stichtte in de 18e eeuw een eigen gemeenschap van religieuze vrouwen; de congregatie van Onze Lieve Vrouw Presentatie. Weesmeisjes werden onderricht in godsdienst en kantwerk ‘zodat zij leerden om zelfredzaam te zijn’.

 

Philip Verheyen

De anatomische kennis van Philip Verheyen

Philip Verheyen was een bolleboos uit de 17e eeuw en wordt geroemd om zijn anatomische kennis.Hij bundelde zijn belangrijkste medische bevindingen in de wereldbekende publicatie ‘Corporis Humani Anatomia’ of de ‘Ontleedkundige beschrijving van het menselijke lichaam’. Het boek was twee generaties lang hét handboek voor geneeskundestudenten aan de Europese universiteiten.

 

Koersen

Sportieve helden

Sport zit in het Beverse DNA. Jean-Marie Pfaff en Wilfried Van Moer groeiden in de glorietijd van het Beverse voetbal.

Belpop Bonanza

Beverse vedettes

Klinken Sons of Walrus u als muziek in de oren?

Met de Belpop Bonanza wandel- en fietsroute (20 km) ontdekt u hoe Beverse rockhelden en moderne kleinkunstenaars een muzikale thuismatch spelen of hoe Vrasene dé bakermat werd voor de popcornmuziek. Muziekkenners Jan Delvaux en Jimmy Dewit alias DJ Bobby Ewing gidsen u langs tien unieke Beverse muziekmijlpalen.