Plan uw route met de Vijdkaart

Een prachtige wandeling van 7 km met een gids voor jong en oud brengt u langs de mooiste erfgoedparels in Beveren. 

Praktische info
Afstand: 4 km
Deelnemers: max. 25
Duurtijd: 3 uur

Expo² een tuin uit de tijd van Vijd

Expo 1 | Flora van het Lam Gods

De tuin op het Lam Gods biedt een grote verscheidenheid aan planten: zowel de immer groene planten als de lentebloeiers en de geneeskrachtige planten komen aan bod. Maar het is bovenal een tuin vol symboliek: onsterfelijkheid, heropstanding, helende kracht van het geloof. U ontdekt welke planten deel uitmaken van zo’n paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek.

Expo 2 | Herbarijs

Uit de erfenis van Joos Vijd en zijn echtgenote Elisabeth Borluut werd door Jan Vijd, neef van Joos, in Beveren het Wilhelmietenklooster opgericht als godshuis. De monniken moesten gedurende een jaar iedere dag een mis opdragen voor het zielenheil van Jan. In ruil werd hen een bijzonder manuscript geschonken: de verzamelde kruidenkennis van Jan Yperman of ‘Herbarijs’ (1351), die in Oud-Nederlands vertelt over kwalen en welk kruid er tegen gewassen was.

Moest dit voor de monniken een hulpmiddel zijn bij de opvang en verzorging van pelgrims en tijdelijke passanten?

In Hof ter Saksen maakt u kennis met de kruiden uit dit Herbarijs en hun geneeskracht in de Middeleeuwen.

Praktische info
Waar: Hof ter Saksen
Deelnemers: max. 25
Duurtijd: 2 uur

Ga voor een extra beleving met de erfgoedapp

In vijf video- en vijf audiofragmenten vertolken bekende Vlamingen, samen met hedendaagse afstammelingen van Joos Vijd, de wonderlijke geschiedenis van het Land van Waas. Storyline en camera: Uncle Wellington Wives vzw (Jonas en Hannes Bruyneel). Jonas Bruyneel is ook auteur van het boek 'Vijd. Het verdriet van het Lam Gods'.

U kunt de fragmenten ook via een qr-code aan de Vijdschrijnen scannen. Zo'n schrijn is de ideale plek voor uw schrijnfie! Deel een foto van uw tocht met #iedereenvijd, # vijdland en tag @gemeentebeveren en @toerismebeveren.

Hotspots van #Vijdland