Hof ter Saksen is het Beverse klavertje vier met het prachtige kasteel als pronkstuk. Het unieke park herbergt

 1. een arboretum met een prachtige collectie aan planten met bomen en struiken uit o.a. China en Japan
 2. een natuurtuin die u langs de Wase landschapselementen (meersen, nat bos, dijk en weel) loodst
 3. een boomgaard met 234 hoofstamfruitbomen met oude Wase fruitrassen (appel, peer, kers en pruim)
 4. een beekvallei  waar het heerlijk wandelen is tussen de graslanden en de kreupelhoutbosjes.

Zien & doen

Voor de allerkleinsten is er een speelbos. Ontdek de flora van het Lam Gods in de tuin van Vijd of verwonder u in de zintuigentuin. Verder is er in het park een Chinees theepaviljoen en een reuzenbijenkorf met informatie over de honingbij. Aan het kasteeldomein is ook een hondenwei. Natuurgidsen en de dienst toerisme organiseren regelmatig groepsbezoeken op maat. 

  Het domein Hof ter Saksen is een van de schaarse gesloten parkbossen in het Land van Waas. Het prachtige 18e eeuwse kasteel is het absolute pronkstuk van dit park. Het kasteel werd net als de oranjerie terug in haar oude glorie hersteld. Met een oppervlakte van 13,5 ha is er in dit park ruimte genoeg voor de enorme diversiteit aan beplantingen, interessante boomgroepen, waterpartijen en gazons. Het park is 13,5 ha groot, maar het hele domein waar je zalig kan wandelen tussen jonge bossen, in wandeldreven en nog een rust nemen in het speelbos, is wel 30 ha groot.

  OPENINGSUREN PARK, ARBORETUM EN NATUURTUIN

  • Een bezoek aan het park is gratis.
  • 1 maart tot 31 oktober: alle dagen van 10 tot 20 uur.
  • 1 november tot eind februari: alle dagen van 10 tot 16.30 uur.
  • Honden aan de leiband zijn  welkom in het park en in de wandeldreven en op de voorziene paden. Ze zijn niet toegelaten in de beekvallei, natuurtuin en hoogstamboomgaard.

  OPENINGSUREN ORANGERIE

  Van maart tot en met oktober. 

  Zon- en feestdagen van 14 tot 18 uur.

  De uitbating van de tuincafetaria De Orangerie wordt verzorgd door de vrijwilligers van Hortus ter Saksen vzw.  
  Van zodra de renovatiewerken volledig afgewerkt zijn zullen de medewerkers van De Bron en De Stroom opnieuw iedere woensdagnamiddag de uitbating verzorgen.

  Groepsbezoek

  BEGELEID BEZOEK

  THEMAWANDELINGEN

  Natuurgidsen geven op aanvraag begeleide wandelingen in het arboretum, de natuurtuin, de hoogstamboomgaard en de beekvallei. Natuurgidsen begeleiden aan de hand van leskisten voor water- en bodemonderzoek en doeleerpaden zoals konijnenpad, kabouterpad en lieveheersbeestjespad zijn klasgroepen, jeugdbewegingen en individuele bezoekers. 

  Themawandelingen van uiteenlopende aard kunnen aangevraagd worden bij de dienst natuurontwikkeling en bij de dienst toerisme.

  EEN KOPJE ZEN

  Wie zenloopt wandelt in een vrij en vredevol ritme door een symbolische lente, zomer, herfst en winter. De wandeling helpt ons om aandacht te schenken aan elke stap en elk klein moment in ons leven. Nadien genieten we van de theeceremonie in het Chinese theepaviljoen, vlakbij de oranjerie.Het theepaviljoen is een open venster voor de plantenverzameling in Hof ter Saksen. De dienst toerisme organiseert enkele keren per jaar de gegidste rondleiding met theeceremonie 'Kopje Zen'.

  Een Kopje ZEN kan worden aangevraagd bij de dienst toerisme. Meer info: https://www.beveren.be/nl/evenementen/kopje-zen-wandeling-en-theeceremonie

   PLANTENKENNIS

   Bent u  vooral geïnteresseerd in één van de 4500 plantensoorten van het park? Of wilt u meer weten over het parkbeheer? Dan kunnen aangepaste gidsbeurten een uitkomst bieden. Meer informatie over de plantencollectie van Hof ter Saksen, kunt u hier vinden.

   Kinderen op ontdekking in het park

   De dienst Natuurontwikkeling werkte voor de scholen, zowel op het niveau van kleuters als van lager en secundair onderwijs, begeleide wandelingen uit. Wat dacht u van het Kabouter- of Konijnenleerpad, het Lieveheersbeestjespad of een Paddenstoelentocht? Of werkt u liever met één van de leskisten (water of bodem)?

   Tuin van Vijd

   TUIN VAN VIJD: FLORA VAN HET LAM GODS

   De tuin op het ‘Lam Gods’ biedt een grote verscheidenheid aan planten, maar is bovenal een tuin vol symboliek. Alle planten van het iconische schilderij kunt u bewonderen in een speciaal ingerichte tuin voor het kasteel.

   Zintuigentuin

   ZINTUIGENTUIN

   Ontdek de prachtige kleuren in het park, geniet van zoveel schoons, en bewonder de vruchten bij diverse bomen en struiken. Sta stil en luister naar de geluiden van de natuur. Hoor jij het ruisen van de grassen? Voel de nerf van een blad en streel zachte of dikke bladeren of doe je schoenen uit en voel de grond onder je voeten. Ruik jij de koekjesboom? Kniel en ruik de bodem. Tot slot: adem diep in en uit, open je mond en hap de lucht. Proef de frisheid op jouw tong!

   Hof ter Saksen speelbos

   SPEELBOS

   Voor de allerkleinsten is er een speelbos naast het kasteelpark. Dit gedeelte is steeds toegankelijk.

   Gerelateerde evenementen