Op de motte (getuigenheuvel) Singelberg stond het vroegere kasteel van de Heren van Beveren.  Het is een stille getuige van een rijke geschiedenis. Spreid uw picknickkleedje of kijk hier naar prachtige zonsondergangen en droom even weg naar de tijd van ridders en kastelen... Want wist u dit?

  • De eerste versterking stond op een motte van 6 meter hoogte. De eerste Heer van Beveren, Diederik (1120-1148), was hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor de aanleg van de motte waarop de eerste versterking stond.
  • In 1158 werd deze verblijfsplaats afgebrand. In het begin van de 14e eeuw stond een grote versterkingstoren, een donjon, op de motte. In die periode was er ook een voorhof met gebouwen. Een valbrug zorgde voor een goede beveiliging.
  • Op 11 september 1311 werd het kasteel Singelberg belegerd. De dame van Beveren, Isabelle de Martigny, hertogin van Lotharingen werd door haar oom Jan van Beveren gevangengenomen
  • De geboorteplaats van Joos Vijd, Beverenaar en opdrachtgever van het Lam Gods. Joos' vader Claes Vijd was meer dan vijfendertig jaar burchtvoogd van het kasteel van Beveren
  • Op het einde van de 16e eeuw speelde het kasteel een voorname rol in het kader van "de Scheiding der Nederlanden". Op 17 augustus 1585 werd de overgave van Antwerpen op het kasteel van Beveren, hoofdkwartier van Alexander Farnese, getekend. Hoe het kasteel er in die tijd uitzag, weten we door de afbeeldingen en een aantal beschrijvingen. Daaruit blijkt dat het gaat om een zeer omvangrijk bouwwerk, met ruime vertrekken en verschillende torens. Gezien de aanhoudende oorlogstoestand wordt het kasteel herhaaldelijk gebruikt als logeerplaats voor soldaten. Mede daardoor raakt het kasteel stilaan in verval.
  • In 1629 spreekt men voor de eerste maal over de ruïne van het kasteel. In 1652 werd het sterk vervallen kasteel afgebroken. Dan wordt de verkoop van het materiaal van het kasteel aangekondigd. Stenen en andere materialen worden gebruikt om ergens in Beveren bouwwerken te verrichten. Bij uitbreiding van de kerk van Verrebroek wordt zandsteen gebruikt, afkomstig van het kasteel. Nu rest nog enkel een motte van ongeveer 8 m hoogte en een doormeter van 60 meter. De site werd beschermd in 1975.

Bereikbaar met de auto via de Kasteelstraat. Beperkte mogelijkheden om te parkeren. 

Fietsknooppunten: gelegen langs fietsknooppunt 8

 

Fietsknooppunten

Het volksverhaal van de witte man op Singelberg al gehoord? Ontdek de legende van de onderaardse gang en de magische krachten van de witte man in een podcast. 

Sprekend Waasland