Waaslandhaven

In de jaren '60 was de Haven van Antwerpen te klein geworden voor de steeds groeidende vraag naar diensten. Op de rechteroever waren de expansiemogelijkheden te beperkt. De plannenmakers besloten dat toekomst van de haven op de linkeroever lag, grotendeels op het grondgebied van Beveren. Vruchtbare polders maakten plaats voor havengebied. Ondertussen is de Waaslandhaven uitgegroeid tot een volwaardige tegenhanger van de Haven van Antwerpen op de rechteroever.

De eerste werken in de Waaslandhaven startten in april 1971 aan de Kallosluis. Deze sluis vormde de toegang tot de Waaslandhaven. Daarna volgde de aanleg van het Waaslandkanaal. Op dit kanaal werden later nog drie grote havendokken haaks geplaatst: het Doeldok, het Vrasenedok en het Verrebroekdok. Ten zuiden van Doel werd het Deuganckdok gebouwd, het grootste getijdendok van de wereld, voor op-en overslag van containers. Aan het zuidelijk einde van dit containerdok wordt een nieuwe zeesluis gebouwd, als tweede martitieme toegang tot de Waaslandhaven: de Kieldrechtsluis. De Kieldrechtsluis werd officieel geopend op 10 juni 2016 en beoort tot de grootste ter wereld.

De Liefkenshoek-autotunnel, geopend in 1991, zorgt voor de ontsluiting van het hele gebied. Om het goederenverkeer van de linker- naar de rechteroever te ontlasten werd gestart met de bouw van de Liefkenshoekspoortunnel. Het belang van de tunnel voor het goederenverkeer en de haven van Antwerpen is enorm.

Deze grootschalige infrastructuurwerken hebben een enorme impact gehad op het landschap, de economie, het milieu en de mensen. Enerzijds is er het beeld van de industrie, de vrachtwagens en de containers die het landschap domineren. Anderzijds is er de 'natuurlijk haven'. Om het verlies aan natuurwaarden door de uitbouw van de Waaslandhaven op te vangen en om in overeenstemming te zijn met Europese natuurrichtlijnen, werden natuurcompensatiegebieden gerealiseerd. In unieke natuurgebieden zoals het Groot en Klein Rietveld, de Vlakte van Zwijndrecht, Doelpolder Noord,... vinden trekvogels een stop-of pleisterplaats om te verpozen, maar ook talloze beschermde vogels komen hier broeden. In sommige gebieden is er mogelijkheid om te wandelen.