Preventiewerk tabak, alcohol, drugs, gamen en gokken

Genotsmiddelen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Zowel illegale middelen zoals cannabis, cocaïne,  xtc, ..  als legale middelen zoals alcohol, tabak en medicatie zijn wijd verspreid. Daarnaast zijn ook verwante fenomenen zoals gamen of gokken  steeds meer voorkomend. Ze worden dagelijks gebruikt door jongeren én ouderen. Vaak zonder problemen, maar soms ook met serieuze moeilijkheden tot gevolg, zowel op fysiek, mentaal als sociaal vlak.

Preventiewerker Beveren

In Beveren kan je steeds terecht bij de lokale preventiewerker voor:

  • Informatie

Heeft u vragen over drugs, druggebruik of iets dat er mee te maken heeft? Zoekt u informatie voor een schooltaak of bent u gewoon nieuwsgierig? Organiseert u een evenement en wilt u streven naar een veilig uitgaansklimaat? Bij de lokale preventiewerker kunt u steeds terecht voor correcte informatie.

  • Sensibilisering

Via gerichte acties brengen we een thema onder de aandacht. Denk maar aan de campagne Tournée Minérale, Meer van Zonder, …

  • Ondersteuning

van organisaties, scholen, jeugdbewegingen, sportclubs, etc. door bv. uitwerken van een alcohol- en drugbeleid, organiseren van vorming, barbriefing, … .

  • Ontlenen gratis beschikbare materialen

Er zijn heel wat materialen die gratis ontleend kunnen worden bij de lokale preventiewerker, zoals promillebrillen, drankdispensers, herbruikbare bekers voor een mocktail, verschillende affiches of andere campagnematerialen, polsbandjes, enzovoort.

Adviesgesprekken

Wat als uw kinderen groter worden en in aanraking komen met genotsmiddelen? Wanneer gamet uw kind te veel? Of maakt u zich zorgen over het gebruik van een goede vriend(in)? De lokale preventiewerker biedt een luisterend oor en geeft advies hoe u in deze situatie een gesprek kan aanknopen en de gebruiker kan helpen. 

Begeleiding en vroeginterventie

Stelt u zich vragen bij uw eigen druggebruik of dat van iemand uit uw omgeving? Voelt u dat het de verkeerde kant uitgaat? Ontstaan er conflicten door druggebruik of overmatig gamen? Heeft u het gevoel steeds al uw geld erdoor te jagen bij een sportweddenschap? Vindt u nergens begrip of kunt u er moeilijk over praten? Bij de lokale preventiewerker kunt u terecht voor begeleiding en advies bij beginnende problemen. Indien nodig zoeken we samen naar geschikte hulpverlening.


Wat is vroeginterventie?
Een vroeginterventie is een kortdurend traject/begeleiding van jongeren in een vroeg stadium van gebruik. Veelal is het de school of de ouders die aan de alarmbel trekken, waarbij de jongeren vaak nog geen problemen zien in het gebruik. Tijdens een aantal gesprekken (5 tot 7 gesprekken) kan de jongere eens open en eerlijk praten met iemand over het gebruik (zonder oordeel) en mogelijks nieuwe inzichten verwerven. Deze gesprekken zijn steeds gratis, niet-veroordelend en vertrouwelijk (preventiewerker is gebonden aan beroepsgeheim).


Contact:

Preventiewerker Ilka Walleyn
Sociaal Huis
Oude Zandstraat 92
9120 Beveren
T 0474 86 03 62 (ook via sms/WhatsApp)
E preventiewerker [at] beveren [dot] be

DRUGPUNT WAAS
Drugpunten zijn Oost-Vlaamse intergemeentelijke drugpreventiediensten die problemen door druggebruik willen helpen voorkomen. De Drugpunten werken lokaal en op maat, maar hanteren daarbij dezelfde principes en strategie. Het aanbod van Drugpunt Waas is hetzelfde als de lokale preventiewerker van Beveren.
Onder Drugpunt Waas vallen de volgende gemeentes: Beveren, Zwijndrecht, Kruibeke, Stekene en Sint-Gillis-Waas. Drugpunt Waas biedt voornamelijk een ondersteunende rol (preventie) voor Beveren en is vooral werkzaam in de andere gemeenten. Wie woont of school loopt in Beveren kan terecht bij de lokale preventiewerker van Beveren (advies en begeleiding).
Contactgegevens
Drugpunt Waas zit gevestigd bij het CGG Waas en Dender.
Preventiewerker Eline De Maesschalck
CGG Waas en Dender
Parklaan 14B
9100 Sint-Niklaas
T 04 79 35 73 51
E waas [at] drugpunt [dot] be

Meer info
Je kan ook steeds terecht op de website van de Druglijn voor meer informatie over middelen, zelftests en (online) hulpverlening, zowel voor de gebruiker als voor de omgeving.

Ben je ouder van een student? Dan heb je zeker nog iets te zeggen als het gaat over alcohol- of druggebruik. Neem een kijkje via https://oudersvanstudenten.druglijn.be/ welke rol jij als ouder nog speelt in het studentenleven van uw kind.
Partner, ouder of kind van iemand die problematisch middelen gebruikt, gamet of gokt? Krijg weer GRIP op de situatie aan de hand van onderstaande interactieve websites, waar zelfzorg centraal staat. Uiteraard kan je ook steeds terecht voor een persoonlijk gesprek bij de preventiewerker.
https://www.druglijn.be/grip/partner-van#/ (GRIP voor partners)
https://www.druglijn.be/grip/ouder-van#/ (GRIP voor ouders)
https://www.druglijn.be/grip/kind-van#/ (GRIP voor kinderen)