Leer Hof ter Saksen, de Chinese bomen en planten en het theepaviljoen kennen op een originele manier

Een Kopje ZEN

Wie ZEN zegt, denkt aan rust en harmonie, precies wat elke bezoeker in Hof ter Saksen zoekt. Het park heeft dan ook, dankzij de uitgebreide Aziatische plantencollectie, een unieke band met de ZEN-filosofie. Na de succesvolle edities in 2022 en 2023 bieden we u ook dit jaar twee keer de kans om helemaal ZEN te worden in Hof ter Saksen. De gids maakt je wegwijs in de plantencollectie aan de hand van 10 Chinese bomen. Na elke wandeling proeven we samen met een Theepersoon twee verschillende theesoorten op ceremoniële ‘Gong Fu’ wijze in ‘Zian’, het Chinese theepaviljoen ‘voor iedereen’.

Een kopje Zen blijft niet bij proeven. We bestelden een hele nieuwe set theespullen zodat de deelnemers de Chinese gongfu theeceremonie zelf kunnen uitvoeren. We inspireren ons daarbij op de Chaozhou-traditie en zetten de thee in een gaiwan, een typisch Chinese theekop met deksel.

Qing Ming festival of klaar en helderfeest

Het Qing Mingfestival is een traditionele Chinese feestdag die op de 150ste dag na de winterzonnewende wordt gevierd. Net als ons paasfeest dat in dezelfde periode valt, betekent dit een afscheid van de winter en de verwelkoming van de lente.

Na een gegidste wandeling langs enkele Chinese bomen in het park, verpozen we in Zian (het Chinese theepaviljoen). Daar oefenen we om met een Chinese ‘gaiwan’ het perfecte kopje thee te zetten. 

De vroegste thee van het jaar wordt vóór Qing Ming geplukt. We proeven zo’n groene pré-Qing Ming thee, geplukt in 2023, want die van 2024 zal pas later in het jaar beschikbaar zijn. Die wordt vergeleken met andere soorten thee en knabbels met nieuwe en vertrouwde, zoete en hartige smaken. Daar hoort ook een proevertje bij dat uit het park zelf afkomstig is.

Praktisch

Wanneer

Woensdag 03|04 om 19 uur

Waar

Hof ter Saksen
Afspraak met de gids aan de binnenkoer van de hoeve (Hof ter Saksendreef 3A/3B, Beveren)

Prijs

10 EUR p.p. (deelname vanaf 12 jaar)

Theedame

Christl Van den Broucke