Een kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen van 0 tot 12 jaar. Een geldige kids -ID kan gebruikt worden zolang de vervaldag niet verstreken is, zelfs al is het kind ondertussen ouder dan 12. De kids-ID is verplicht voor reizen naar het buitenland. De kaart is geldig in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten, op voorwaarde dat het kind vergezeld is van een ouder met een geldige identiteitskaart. 

Dankzij 'Hallo Ouders' biedt de kaart kinderen ook bescherming in noodgevallen. Hallo Ouders maakt het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de ouders (of familie, vrienden, buren...) als het kind in moeilijkheden verkeert.

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen de kaart ook gebruiken om veilig te surfen en chatten. Zij krijgen een pincode waarmee ze zich kunnen identificeren.

Een kids-ID is 3 jaar geldig.

Het aanmaken van de kids-ID duurt 2 tot 3 weken. In drukke periodes kan de productietijd oplopen. Vraag de kids-ID dus tijdig aan.

De afhaling dient door één van de ouders te gebeuren of per volmacht.

Als u een kids-ID wil aanvragen, moet u aan enkele voorwaarden voldoen:

 • u moet het ouderlijk gezag hebben over het kind
 • u moet samen met het kind de kids-ID aanvragen.

Kids-ID verloren

Als u de Kids-ID van uw kind verloren bent kan u dit onmiddellijk melden bij dienst Burgerzaken. Een voorlopig identiteitsdocument  (bijlage 6) dat enkel in België geldig is wordt opgemaakt. Aansluitend vraagt u een nieuwe Kids-ID aan. Het kind moet wel aanwezig zijn.

Kids-ID gestolen of verloren in buitenland

Als de Kids-ID van uw kind gestolen is of u bent deze verloren in het buitenland moet u dit aangeven bij de politie. Zij maken een voorlopig identiteitsdocument (bijlage 6) op dat enkel in België geldig is. Vraag zo vlug mogelijk uw nieuwe Kids-ID aan bij dienst Burgerzaken. Het kind moet wel aanwezig zijn.

 • het kind zelf
 • één van de ouders
 • de elektronische identiteitskaart van de ouder die de kids-ID aanvraagt
 • eventueel de vorige kids-ID
 • foto die voldoet aan de ICAO-normen.

  Voor pasfoto’s volgens de officiële richtlijnen kunt u bij een lokale fotograaf terecht.

ICAO-normen

De kids-ID vraagt u aan bij het gemeentebestuur waar het kind is ingeschreven. Het kind moet bij de aanvraag aanwezig zijn.

maak een afspraak
 • Normale procedure: 7,30 EUR
 • Spoedprocedure (aflevering dag na aanvraag, indien aangevraagd voor 14.30 uur): 100,80 EUR
 • Extreme spoedprocedure met gecentraliseerde levering in Brussel (afhalen dag na aanvraag in Brussel): 136,20 EUR