Goed in uw vel

Fit in uw hoofd

Blijf in vorm

In de kijker

Een Gezonde Gemeente streeft ernaar om een omgeving te creëren die iedere inwoner, bezoeker en werknemer optimaal stimuleert om gezond te leven. Een gezonde woon-, speel-, werk- en zorgomgeving dus, waarin gezondheidsverschillen vrijwel onbestaande zijn.

Vanuit het gedachtegoed van ‘Gezonde Gemeente’ wordt via de preventiewerking bewust ingezet op verschillende acties en projecten met betrekking tot gezondheid. Denk bijvoorbeeld maar aan de 10.000 stappen-actie, de 10-daagse van de geestelijke gezondheid (#samenveerkrachtig), Tournée Minérale, Generatie Rookvrij, … Het label ‘Gezonde Gemeente’ toont dat onze gemeente zich actief inzet voor gezondere inwoners in een gezondere omgeving, en dat mag gerust gehoord en gezien worden!

Rapporten bevolkingsonderzoeken gemeente Beveren

Baarmoederhalskanker

In juni 2013 is de Vlaamse overheid gestart met een Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Daarbij wordt de aanbeveling gevolgd van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie om vrouwen van 25 tot en met 64 jaar om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen.
Het streefdoel is een totale dekkingsgraad van 65 % te bereiken. In Beveren, in 2021, was de totale dekkingsgraad 68,3% (dus 3,3% meer dan het vooropgestelde streefdoel). In 2020 was de totale dekkingsgraad 68,1%.

Download het integrale gemeenterapport baarmoederhalskanker.

Borstkanker

In 2001 is de Vlaamse overheid gestart met een Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Daarbij worden de aanbevelingen gevolgd van de Europese Unie om vrouwen van 50 tot en met 69 jaar aan te moedigen om elke twee jaar om preventieve reden een mammografie te laten nemen.
Het streefdoel is een totale dekkingsgraad van 75% te bereiken. In Beveren, in 2021, was de totale dekkingsgraad 65,7 % (dus bijna 10% minder dan het vooropgestelde streefdoel). In 2020 was de totale dekkingsgraad 62,7 %.

Download het integrale gemeenterapport borstkanker.

Dikke darmkanker

In oktober 2013 is de Vlaamse overheid gestart met het Bevolkingsonderzoek Dikke darmkanker. Daarbij worden de aanbevelingen gevolgd van de Europese Unie. Hierin wordt aangeraden dat mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar om de twee jaar testen of er een te veel aan bloed aanwezig is in de stoelgang. In Vlaanderen gebruiken we hiervoor de iFOBT-test die erg gebruiksvriendelijk is.
Het streefdoel is een totale dekkingsgraad van 60 % te bereiken. In Beveren, in 2021, was de totale dekkingsgraad 67,4 % (dus 7,4% meer dan het vooropgestelde streefdoel).

Download het integrale gemeenterapport dikke darmkanker.

10.000 stappen

10.000 stappen: Elke stap telt!

Onderzoek wijst uit dat 10.000 stappen per dag de gezondheid aanzienlijk verbetert bij volwassenen (8000 bij 65+’ers). Gemiddeld zetten we ongeveer 6.000 stappen per dag; dat is maar 4.000 stappen verwijderd van het streefdoel. Met een half uur meer bewegen per dag haal je zo die 4.000 extra stappen.

Daarom stapte gemeente Beveren eind 2020 in op het grootste beweegproject van Vlaanderen: 10.000 stappen: Elke stap telt! Uit wetenschappelijke studies blijkt namelijk dat het 10.000 stappen-project burgers effectief meer in beweging brengt indien de gemeente inzet op alle werkzame elementen van het project. Daarom maakt ons lokaal bestuur gedurende 4 jaar (2021-2024) extra werk van de uitbouw van een beweegvriendelijke omgeving en een gezondere gemeente, met elk jaar een andere focus:

2021 Stappensignalisaties in het straatbeeld
2022 Beweegroutes in onze gemeente
2023 Inzetten op het STOP-principe en gezonde mobiliteit
2024 Lokale beweegacties opzetten in samenwerking met het verenigingsleven
Bewegen op verwijzing

Bewegen op verwijzing

Ooit al gehoord van Bewegen Op Verwijzing-coaches? Zij kunnen u een duwtje in de rug geven om meer beweging in uw leven te brengen met een beweegplan op maat. Ook in Beveren is er zo’n coach. Een intakegesprek is gratis voor iedereen in onze gemeente en de opvolggesprekken kosten slechts 1 EUR / 15min. Wilt u op een veilige manier én met begeleiding meer bewegen? Vraag dan zeker naar een Bewegen-Op-Verwijzing-coach bij uw huisarts, apotheker, diëtist, kinesitherapeut, maatschappelijk of sociaal werker, psycholoog of verpleegkundige.

Contactgegevens van onze Bewegen Op Verwijzing-coach in Beveren:

Joost Van Bogaert
Sociaal Huis Beveren – Gravenplein 8, 9120 Beveren
T 0468 58 80 42
E beveren@bewegenopverwijzing.be