Meulenberg BB24

Els Fannes & Stefaan Van Biesen

Kunst kijken in openlucht is voor velen het beste van twee werelden. Deze zomer vormt het park van Seniorenresidentie Meulenberg het decor voor installaties van Stefaan van Biesen en Els Fannes.

Als verpleegkundige op intensive care kreeg Els Fannes niet alleen privé maar ook professioneel te maken met de impact van het Covid-19 virus. In haar kleiatelier vond ze rust. De lockdown beperkte de bewegingsvrijheid maar zorgde ook voor samenhorigheid, aandacht voor de schoonheid van de natuur en hoop op vrijheid en werd zo een inspiratiebron. De kleurrijke werken in keramiek, soms in combinatie met hout, metaal en glas hebben een zekere speelsheid.

Voor deze expo vertrok Stefaan van Biesen van gesprekken die hij met enkele bewoners van Seniorenresidentie Meulenberg had: warm en levendig maar ook soms confronterend. Een terugkerend thema bij de gesprekspartners was hun relatie met de natuur: de bomen in het park, de stilte, de vogels met hun specifieke gedrag. De kunstenaar deelt die passie. Zijn installaties in het park van Seniorenresidentie Meulenberg zijn een hommage aan die conversaties.

Praktisch

Wanneer

1 mei > 22 september 2024
Elke dag vrij te bezoeken van 10>18 uur

Waar

Seniorenresidentie Meulenberg
Oude Zandstraat 34 | 9120 Beveren

Prijs

Gratis

Contact

E info@meulenbergbeveren.be, T 03 750 11 11

Els Fannes MBBB24

Els Fannes

(Ont)vluchten

In maart 2020 gingen steeds meer landen in Europa in lockdown door het Covid-19 virus. De impact op ons privé, werk en maatschappelijk leven was enorm.  Als verpleegkundige op intensive care was dit voor Els een zeer intense en heftige periode.

Het bezigzijn in haar kleiatelier bracht haar rust en inspiratie en leidde tot enkele werken die op deze tentoonstelling te zien zijn: Coronaverhaal en Samen Sterk

Het gevoel en de spanning in die periode van enerzijds opgesloten te zijn, stilte, beperkingen in contacten, geviseerd te worden en anderzijds de hoop en drang naar de vrijheid, samenhorigheid, de schoonheid van de natuur komt ook tot uiting in een aantal nieuwe werken zoals Trap naar de hemel, Maanvlucht en Buitenbeentje. Zo ontstond ook het thema van de tentoonstelling: (ont)vluchten. 

De werken in keramiek, soms in combinatie met hout, metaal en glas worden gekenmerkt door kleur en een zekere speelsheid.

www.hetkleihuisje.com

Stefaan Van Biesen MBBB24

Stefaan Van Biesen

Stilte is een onmisbare Engel - Silence is a necessary Angel

In 2014 startte Stefaan van Biesen conversaties met de actrice Martha De Wachter (1919-2016), bewoonster van Seniorenresidentie Meulenberg te Beveren. Door haar nakende blindheid was ze zeer gefocust op de stem. Zo volgden gesprekken over literatuur en kunst, over le condition humaine, de last van ouder worden, isolatie, eenzaamheid, vervreemding, nostalgie en melancholie. Het genot dat ze vond in poëzie, het uitwisselen van teksten, gedachten en denkbeelden, was essentieel voor haar. Begin oktober 2016 stapte ze door euthanasie uit het leven. Trots maar moe om voor alles afhankelijk te zijn van anderen.

Met haar overlijden startten er nieuwe gesprekken met andere bewoners van Meulenberg. Een thema dat telkens terugkeerde was hun relatie met de natuurlijke wereld. De aanwezigheid van meerdere inheemse vogels die in stilte werden waargenomen in het aangrenzende park, hun gedrag en bijzonderheden. Een passie die ook door Stefaan van Biesen wordt gedeeld. Uit deze conversaties zijn een aantal werken ontstaan die in de zomer van 2024 worden getoond. Ze zijn een hommage aan de fijne gesprekspartners, aan de warme, levendige, soms confronterende gesprekken die tot de realisatie van de installaties hebben geleid: Het Betoog, Ogentroost, Die Meistersinger, Hemellichamen, Martha’s Brief, Vederkleed, Valeriaan (1998).

De titel van de tentoonstelling Silence is a necessary Angel is een eerbetoon aan en een citaat van Stefaan's Spaanse collega en geluidskunstenaar TRES Silencio, die in 2016 onverwacht overleed.

www.stefaanvanbiesen.com

Wikipedia:  Stefaan van Biesen