Ketenisdijk tussen Oude Dijk en De Perel, foto: Paul Zwysen

Op zondag 25 september 2022 is iedere Beverenaar welkom in Openluchtmuseum Bokrijk voor de Beverendag. Hier kan je de gerestaureerde Dijkhuisjes uit Kallo (her)ontdekken!

In 2017 ging Bokrijk van start met een grootschalige restauratiecampagne in het Openluchtmuseum voor de instandhouding van het erfgoedpatrimonium.  Met steun van de Vlaamse overheid restaureert Bokrijk 120 monumenten op een duurzame manier. Bokrijk maakt van de gelegenheid gebruik om de banden met de gemeente van herkomst aan te halen. Het museum wil met deze communitywerking hechte gemeenschap creëren samen met de inwoners van Beveren, met het erfgoed als verbindende factor.

De twee dijkhuisjes in Bokrijk, na afloop van de restauratie. (© Openluchtmuseum Bokrijk)

De Dijkhuisjes uit Kallo

Tijdens de 18e en 19e eeuw waren de dijken van Kallo bezaaid met eenvoudige dijkwoningen. Het waren kleine gebouwen die veelal bewoond werden door landarbeiders: gezinnen die geen eigen landbouwbedrijf hadden en werkten op grote polderboerderijen. Twee dijkhuisjes uit de Kalloose Ketenispolder werden in 1974 naar Bokrijk overgebracht, voor de polder werd ingenomen door de groeiende Waaslandhaven.

In 2021 startte Bokrijk met een grondige restauratie van de dijkhuisjes. Na afloop van de restauratiewerken realiseerde het museum in beide gebouwen een nieuwe inrichting.

Ontdek jouw verleden in Bokrijk

Op 25 september 2022 kan je als Beverenaar gratis een bezoek brengen aan Bokrijk. We verwelkomen je graag om 11u00 aan het Kasteel van Bokrijk (Parking 1). De medewerkers van Bokrijk vertellen je alles over de geschiedenis en de restauratie van de dijkhuisjes.

Hou zeker de september/oktober editie van Onze Gemeente bij voor gratis toegang tot het museum! In de bijlage Uit in Beveren verschijnt een bon die je ingevuld dient af te geven bij je bezoek aan Bokrijk. Inschrijven voor de uitstap kan t.e.m. vrijdag 16 september via erfgoedhuis@beveren.be. Vergeet bij inschrijven zeker niet het aantal personen en uw adres te vermelden.

Kan je er niet bij zijn op 25 september? De bon geeft je recht op een gratis bezoek aan het Openluchtmuseum tussen 25 september en 2 november 2022.

Praktisch

Wanneer

Zo 25 september 2022

Locatie

Openluchtmuseum Bokrijk, Bokrijklaan 1, 3600 Genk (Parking 1)

Programma

11 > 12.00 uur           verwelkoming en ontvangst met koffie
12 > 13.30 uur           lunch of picknick in het Openluchtmuseum Bokrijk
13.30 > 14.30 uur    bezoek aan de Dijkhuisjes uit Kallo met toelichting over de restauratie en nieuwe inhoudelijke invulling
14.30 > 15.30 uur    vrij bezoek aan het Openluchtmuseum Bokrijk

Prijs & inschrijven

Toegang tot het museum is gratis op vertoon van de ingevulde bon die verschijnt in Uit in Beveren (bijlage bij Onze Gemeente, editie september/oktober) en na inschrijving via erfgoedhuis@beveren.be.  Inschrijven kan t.e.m. vrijdag 16 september. Vergeet bij inschrijven zeker niet het aantal personen en uw adres te vermelden. In ruil voor de bon krijg je gratis toegang voor maximum 2 volwassenen en 2 kinderen.

Organisatie

Gemeente Beveren i.s.m. Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren vzw en Plaatselijke Cultuurraad Kallo