Archief gemeente en OCMW
Gemeentearchief Beveren

Archief Beveren bewaart de bestuurlijke en administratieve archieven van gemeente en OCMW Beveren en de vroegere deelgemeenten. Daarnaast beheert het archieven van verenigingen, families en personen, zoals bijvoorbeeld het uitgebreide en historisch rijke familiearchief de Bergeyck. Tenslotte beheert Archief Beveren een uitgebreide collectie archief en documentatie over het fort Liefkenshoek te Kallo, een uitgebreide fotoverzameling (Eximius) en het gemeentelijk Kunstpatrimonium. 

De archiefstukken zijn na afspraak raadpleegbaar in de studiezaal volgens de geldende wet- en decreetgeving en GDPR-regeling. Een digitale dienstverlening is mogelijk na overleg.

Digitalisatie_GZB

Gazet van Beveren in pilootproject Nieuwe Tijdingen

Tijdens de zomermaanden hebben de medewerkers van het gemeentearchief Beveren, bijgestaan door collega’s van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken, het lokale historische weekblad de Gazet van Beveren (1883-1968) geregistreerd en ingepakt in voorbereiding van een grootschalige digitalisering. De Gazet van Beveren is immers opgenomen in het pilootproject van het landelijk programma Nieuwe Tijdingen dat inzet op het behoud, de digitalisering en het ter beschikking stellen van het Vlaamse krantenerfgoed.

De edities van 1883 tot 1914 zijn al eerder gedigitaliseerd en raadpleegbaar op de Erfgoedbank Waasland, zie https://www.erfgoedbankwaasland.be/Detail/collections/89. De scanning van de uitgaves 1918-1968 zal plaatsvinden in het najaar. In 2024 zal de krant helemaal digitaal beschikbaar zijn voor onderzoek. Daarover volgt later nog meer concreet nieuws.
Het project Nieuwe Tijdingen is een samenwerking van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en meemoo met de Erfgoedcel Waasland.

Gerelateerde evenementen

Contact