De ideale uitvalsbasis voor een dagje uit

Laat u verrassen door dit waardevol erfgoedpareltje te midden van industrie en natuurpracht. Ervaar de geschiedenis van het verdedigingsbouwwerk uit de zestiende eeuw in een interactief belevingscentrum. Bezoek de gezellige brasserie en wandel over de dijk om oceaanreuzen uit alle hoeken van de wereld te spotten. Voel het contrast tussen de drukke havenbedrijvigheid en de rust van de mooie Beverse polders.

 • van 1 april tot 31 oktober: van woensdag tot zondag en op feestdagen (incl. 11/07): van 9.30 tot 17.00 uur

 • van 1 november tot 31 maart: van woensdag tot vrijdag: 9.30 tot 17.00 uur - op zaterdag, zondag en feestdagen (incl. 02/01 - 02/11 en 26/12): 13.00 tot 17.00 uur

 • het fort is gesloten op maandag en dinsdag (behalve op feestdagen) en op 24, 25 en 31 december en 1 januari.

Elk seizoen valt er iets te beleven op Fort Liefkenshoek. Van Schatten van Vlieg tot Halloween en gezellige winterevenementen.

 

Fort Liefkenshoek is een van de oudste forten in Vlaanderen. Het militaire bouwwerk uit eind 16e eeuw werd aangelegd ter bescherming van de stad en de haven van Antwerpen tegen de oprukkende Spaanse troepen onder leiding van Farnese. Samen met het Fort Lillo – aan de andere kant van de Schelde – was het van groot belang voor controle over de scheepvaart: samen konden ze de Schelde afsluiten. Spanjaarden, Nederlanders, Fransen en Oostenrijkers belegerden door de jaren heen beide forten die deel uitmaakten van de Staats-Spaanse Linies, een militair verdedigingsnetwerk in de periode van de Tachtigjarige oorlog tot aan de Franse tijd. Het fort deed nog verschillende keren van bezetter: het deed dienst als quarantainestation, als marinebasis, als vakantieoord voor de beroepsmilitairen, ... De oudste gebouwen dateren uit de Napoleontische periode (1810-1811). 

Het gratis bezoekers- en belevingscentrum vertelt het verhaal van de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water: overstromingen en inpolderingen, het ontstaan van land- en staatsgrenzen, visserij en landbouw, industrie en havenactiviteiten. Maak op een speelse manier kennis  met de verhalen van de bewoners via allerlei spelletjes en opdrachten.

In de volledig nieuwe brasserie Fort Liefkenshoek kan u lekker tafelen en genieten van het huisgemaakte BONàPART biertje. Reserveer uw tafeltje op 0470 30 56 31.

We verwelkomen u graag op Fort Liefkenshoek, een unieke erfgoedparel aan de Schelde. Reserveer uw bezoek aan het bezoekers- en belevingscentrum via bijgevoegde link. 

Hou hiermee rekening:

 • Volg het uitgestippelde parcours
 • Handen ontsmetten is aanbevolen
 • Het is verboden met wagens en motors op de site te rijden

Tot binnenkort!

Reserveer hier uw bezoek

Ga met Achille 500 jaar terug in de tijd en bezoek het Fort Liefkenshoek. In dit goed verborgen bolwerk kon men de Schelde afsluiten. Benieuwd wat dit bijzondere fort te bieden heeft? Achille leidt je graag rond. Via leuke opdrachten leer je spelenderwijs alles over het fort, de geschiedenis, de bewoners van vroeger en vandaag. Doe mee en ontdek de geheimen van onze forten! 

meer info

Wil je graag een fiets huren om Havenland te verkennen? Dat kan! Wij hebben 7 fietsen (4 elektrische fietsen en 3 gewone fietsen) + een fietskar te huur. Bij ons kan je ook het fietsnetwerk Waasland aankopen aan 6 EUR en de Grenslandroute aan 18 EUR.

meer info

In de vijver van Fort Liefkenshoek zit heel wat vis. De vijver is op zijn breedste punt ongeveer 50 meter breed en is op zijn diepste punt 3,5 meter diep. De oevers zijn natuurlijk. De vijver heeft geen natuurlijke stroming. De bodem is meestal modder.

Nog geen visvergunning? Om op de vijver te mogen vissen dient u in het bezit te zijn van een visvergunning. 
Deze zijn binnenkort terug verkrijgbaar bij balie Toerisme (Gravenplein). 

De kostprijs bedraagt: 12 EUR voor jeugdvissers jonger dan 14 jaar, en 35 EUR voor volwassenen en kinderen ouder dan 14 jaar.

Zomerse gidszondagen door dienst toerisme

Van mei tot en met september biedt de dienst toerisme u op zondag een gratis gidsbezoek aan. Zo maakt u kennis met het diverse Beveren en leuke aanbod van gegidste rondleidingen. Binnenkort vindt u hier en aan de balie Toerisme en Fort Liefkenshoek de zomerkalender.

Meer info

Het Fort Liefkenshoek kan tijdens de openingsuren gratis bezocht worden. Van groepen groter dan 10 personen worden wij graag vooraf op de hoogte gebracht, dit om het bezoek voor iedereen aangenaam te laten verlopen.

Het fort kan elke dag met een gids bezocht worden behalve op maandag. De vergoeding voor de gids bedraagt 60 EUR voor 2 uur en 30 EUR per bijkomend uur. Een bezoek aan het fort kan in principe binnen een tijdsspanne van 2 uur afgewerkt worden. Eén gids begeleidt maximaal 25 personen. Voor grote groepen dient u dus twee gidsen of meer aan te vragen.

Beverse scholen en verenigingen aangesloten bij een Beverse adviesraad betalen slechts 55% van de gidsenvergoeding – de rest wordt bijgepast door het gemeentebestuur.

Fort Liefkenshoek is een ideale bestemming voor scholen. Zowel lagere scholen als secundaire scholen kunnen er terecht voor een leerrijke voor- of namiddag. Het Fort is ook een ideale uitvalbasis voor een daguitstap. Een bezoek aan het Fort kan perfect gecombineerd worden met een rondleiding in de Waaslandhaven, een bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe of een excursie langs kreken en polders. Ook de toeristische troeven in het centrum van Beveren, zoals Kasteel Cortewalle en Hof ter Saksen, zijn maar een klein half uurtje rijden vanuit het Fort.

 • De picknick kan ter plaatse genuttigd worden.
 • Er is ook een klaslokaal ter beschikking als de leerkracht vooraf een inleiding wil geven of na het bezoek ter plaatse een nabespreking wil doen.

GPS-coördinaten: 51.296155, 4.284668.

Met auto:

 • Komende van N49/E34: afrit Rotterdam / voorbij Beverentunnel eerste afrit ‘Doel’ en dan wegwijzer volgen.
 • Komende via Liefkenshoektunnel: afrit 11 Waaslandhaven-Noord / Haven 1500 – 2000 / onmiddellijk eerste afslag rechts ‘Haven 1966 – 1995’ / op de rotonde deze bestemming rechtdoor volgen / aan Scheldedijk links richting fort Liefkenshoek.

Parkeren:

Rond het fort is voldoende parkeermogelijkheid. Aan de ingang van het fort is er een mindervalide parking en een staanplaats voor bussen voorzien. 

Met de fiets:

 • Via de fietsknooppunten is het fort bereikbaar komende vanuit Melsele/Kallo: Knooppunt 10 (Melsele) richting knooppunt 11 (Kallo) en knooppunt 15 (Fort Liefkenshoek). Tussen knooppunt 11 en knooppunt 15 fiets je op een prachtige nieuw aangelegd fietspad langs de Schelde.
 • Gebruik de fietshavenkaart om verschillende routes te maken in en rond de haven. Langs het fort passeert de groene fietsroute "Tocht langs de grootste sluis ter wereld" (30 km) en lichtblauwe fietsroute "Havenroute Rondje Kallo" (48 km).

Met het openbaar vervoer:

 • Het Fort Liefkenshoek is niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

Met DeWaterbus:

Wil je je trouwe vriend ook meenemen op ontdekkingstocht in het fort?

Geen probleem, honden aan de leiband zijn toegelaten op het buitengedeelte maar niet in de gebouwen. 

Niet alleen in Fort Liefkenshoek maar ook in de omgeving van Fort Liefkenshoek is zoveel te beleven. Van aanmeren met DeWaterbus, tot een partijtje City Golf. Of wat dacht je van een ontdekkingstocht in het vlakbij gelegen Grenspark Groot Saeftinghe.

meer info

Fort Liefkenshoek maakt deel uit van de Fortengordels. De forten zijn gebouwd als gordels rond de stad omdat dit de beste manier was om de stad te verdedigen. Dat zijn 35 forten en 12 schansen rond Antwerpen. 

Fortengordels

De Staats-Spaanse Linies zijn stille getuigen van een woelige strijd tussen Vlaanderen en Nederland tijdens De Tachtigharige Oorlog (1568-1648)

Staats-Spaanse Linies
Verborgen parel Fort Liefkenshoek is een daguitstapje waard.
Bezoeker Sonja Schoeters
Fort Liefkenshoek is een prachtige, historische plaats. Een bezoek aan het fort is niet enkel enorm leerrijk, maar door de vele interactieve elementen ook nog eens bijzonder leuk!
Kim Keysers blogster
Kim Keysers
Blogster

Fotoalbum

Neem al een virtueel kijkje in ons fotoalbum.

Beveren verkennen logo

Deel uw ervaring!

Volg de Instagram pagina Toerisme Beveren en Facebook Toerisme Beveren en Fort Liefkenshoek en blijf op de hoogte van alle activiteiten. Deel uw belevenis met #BeverenVerkennen #beverenbeleven.

Gerelateerde evenementen