Fort Liefkenshoek is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om ons team aan de onthaalbalie te versterken.
We willen graag beroep doen op jouw liefde voor geschiedenis en jouw gastvrije houding om onze bezoekers een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Vrijwilliger worden op het fort

De ideale uitvalsbasis voor een dagje uit!

Laat u verrassen door dit waardevol erfgoedpareltje te midden van industrie en natuurpracht. Ervaar de geschiedenis van het verdedigingsbouwwerk uit de zestiende eeuw in een interactief belevingscentrum. Bezoek de gezellige brasserie en wandel over de dijk om oceaanreuzen uit alle hoeken van de wereld te spotten. Voel het contrast tussen de drukke havenbedrijvigheid en de rust van de mooie Beverse polders.

Hou hiermee rekening:

 • Spring even binnen aan de onthaalbalie voor info over de site en de omgeving.
 • Volg het uitgestippelde parcours in het belevingscentrum.
 • Het is verboden met wagens en motors op de erfgoedsite te rijden. Fietsers kunnen het domein met de fiets aan de hand betreden. U kan uw fiets parkeren aan de voorziene fietsenstalling of aan de oplaadpunten van de onthaalbalie
Reportage Vlaanderen Vakantieland: een fort vanuit de liefste hoek

Verken op een speelse manier Fort Liefkenshoek

Het gratis bezoekers- en belevingscentrum vertelt het verhaal van de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water: overstromingen en inpolderingen, het ontstaan van land- en staatsgrenzen, visserij en landbouw, industrie en havenactiviteiten. Maak op een speelse manier kennis  met de verhalen van de bewoners via allerlei spelletjes en opdrachten.

Reportage Toerisme Waasland: van oorlogsfort tot belevingscentrum

Ontdek de negen levens van de site 

Fort Liefkenshoek is een van de oudste forten in Vlaanderen. Het militaire bouwwerk uit eind 16e eeuw werd aangelegd ter bescherming van de stad en de haven van Antwerpen tegen de oprukkende Spaanse troepen onder leiding van Alexander Farnese. Samen met het Fort Lillo – aan de andere kant van de Schelde – was het van groot belang voor controle over de scheepvaart: samen konden ze de Schelde afsluiten.

Spanjaarden, Nederlanders, Fransen en Oostenrijkers belegerden door de jaren heen beide forten die deel uitmaakten van de Staats-Spaanse Linies, een militair verdedigingsnetwerk in de periode van de Tachtigjarige oorlog tot aan de Franse tijd. Het fort wisselde nog verschillende keren van bezetter: het deed dienst als quarantainestation, als marinebasis, als vakantieoord voor de beroepsmilitairen, ... De oudste gebouwen dateren uit de Napoleontische periode (1810-1811). 

Winter- en zomerregeling

 • van 1 april tot 31 oktober: van woensdag tot zondag en op feestdagen (incl. 11/07): van 9.30 tot 17.00 uur

 • van 1 november tot 31 maart: van woensdag tot vrijdag: 9.30 tot 17.00 uur - op zaterdag, zondag en feestdagen (incl. 02/01 - 02/11 en 26/12): 13.00 tot 17.00 uur

 • het fort is gesloten op maandag en dinsdag (behalve op feestdagen) en op 24, 25 en 31 december en 1 januari.

Elk seizoen valt er iets te beleven op Fort Liefkenshoek. Van Schatten van Vlieg tot Halloween en gezellige winterevenementen. Kijk op onze sociale media of op www.beveren.be/evenementen

In de volledig nieuwe brasserie Fort Liefkenshoek kan u lekker tafelen en genieten van het huisgemaakte BONàPART biertje. Reserveer uw tafeltje op het nummer 0470 30 56 31 of stuur een mailtje naar info@brasseriefortliefkenshoek.be.

Openingsuren brasserie Fort Liefkenshoek:

Maandag en dinsdag: gesloten
Woensdag: 11u00 - 17u00
Donderdag: 11u00 - 17u00
Vrijdag: 11u00 - 17u00
Zaterdag: 11u00 - 17u00
Zondag: 11u00 - 17u00

WOE>VRIJ: Keuken open van 11.30 - 19 uur.

ZA>ZO: Keuken open van 11 - 20 uur.

Na 17 uur kan je enkel komen na reservatie. 

De brasserie is gesloten van MA 19|02 > ZO 25|02. 

Kent u de geheimen van onze forten? 

Ga met Achille 500 jaar terug in de tijd en bezoek het Fort Liefkenshoek. In dit goed verborgen bolwerk kon men de Schelde afsluiten. Benieuwd wat dit bijzondere fort te bieden heeft? Achille leidt u graag rond. Via leuke opdrachten leert u spelenderwijs alles over het fort, de geschiedenis, de bewoners van vroeger en vandaag.

Download de app via erfgoedapp.be. (Android & Apple).

meer info

In de vijver van Fort Liefkenshoek zit heel wat vis. De vijver is op zijn breedste punt ongeveer 50 meter breed en is op zijn diepste punt 3,5 meter diep. De oevers zijn natuurlijk. De vijver heeft geen natuurlijke stroming. De bodem is meestal modder.

Nog geen visvergunning? Om op de vijver te mogen vissen dient u in het bezit te zijn van een visvergunning. 
Deze zijn verkrijgbaar bij balie Toerisme (Gravenplein). 

De kostprijs bedraagt: 12 EUR voor jeugdvissers jonger dan 14 jaar, en 35 EUR voor volwassenen en kinderen ouder dan 14 jaar.

Zomerse gidszondagen door Toerisme Beveren

Van mei tot en met september biedt de dienst toerisme u op zondag een gratis gidsbezoek aan. Zo maakt u kennis met het diverse Beveren en het leuke aanbod van gegidste rondleidingen. Fort Liefkenshoek voor groot en klein en een bezoekje aan het tweelingenfort in Lillo staan zeker op het programma.

Meer info

Boek uw groepsbezoek

Breng een gratis bezoekje aan Fort Liefkenshoek tijdens de openingsuren. Van groepen groter dan 10 personen worden wij graag vooraf op de hoogte gebracht, dit om het bezoek voor iedereen aangenaam te laten verlopen.

Het fort kan elke dag met een gids bezocht worden behalve op maandag en dinsdag. De vergoeding voor de gids bedraagt 75 EUR voor 2 uur en 37,5 EUR per bijkomend uur. Opgelet: voor groepsbezoeken geboekt voor 1 oktober 2023 gelden de tarieven van het retributiereglement van 27 november 2018. Een bezoek aan het fort kan in principe binnen een tijdsspanne van 2 uur afgewerkt worden. Eén gids begeleidt maximaal 25 personen. Voor grote groepen dient u dus twee gidsen of meer aan te vragen.

In de zomer zijn er een aantal gratis rondleidingen tijdens de zomerse gidszondagen

Beverse scholen en verenigingen aangesloten bij een Beverse adviesraad betalen slechts 55% van de gidsenvergoeding – de rest past het gemeentebestuur bij. 

Aanvraag groepsbezoek

Een klasbezoek plannen?

Fort Liefkenshoek is een ideale bestemming voor scholen. Zowel lagere scholen als secundaire scholen kunnen er terecht voor een leerrijke voor- of namiddag. Het Fort is ook een ideale uitvalbasis voor een daguitstap. Een bezoek aan het Fort kan perfect gecombineerd worden met een rondleiding in de Waaslandhaven, een bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe of een excursie langs kreken en polders. Ook de toeristische troeven in het centrum van Beveren, zoals Kasteel Cortewalle en Hof ter Saksen, zijn maar een klein half uurtje rijden vanuit het Fort.

 • De picknick kan de groep ter plaatse opeten. 
 • Er is een klaslokaal ter beschikking als de leerkracht vooraf een inleiding wil geven of na het bezoek ter plaatse een nabespreking wil doen.

Opgelet: er zijn werkzaamheden aan het kruispunt van de Ketenislaan en de ingangsweg naar Fort Liefkenshoek. Volg de (korte) omleiding via de grintweg.

Kom met de fiets, de wagen of DeWaterbus naar Fort Liefkenshoek

GPS-coördinaten: 51.296155, 4.284668. Opgelet:  de site is via gps niet makkelijk te vinden. Vul deze coördinaten in  i.p.v. het adres Ketenislaan 4, 9130 Kallo.

Met de auto:

 • Komende van N49/E34: afrit Rotterdam / voorbij Beverentunnel eerste afrit ‘Doel’ en dan wegwijzer volgen.
 • Komende via Liefkenshoektunnel: afrit 11 Waaslandhaven-Noord / Haven 1500 – 2000 / onmiddellijk eerste afslag rechts ‘Haven 1966 – 1995’ / op de rotonde deze bestemming rechtdoor volgen / aan Scheldedijk links richting fort Liefkenshoek.
 • Het is verboden met wagens en motors op de erfgoedsite te rijden.

Parkeren:

Rond het fort is voldoende parkeermogelijkheid. Aan de ingang van het fort is er een mindervalide parking en een staanplaats voor bussen voorzien. 

Met de fiets:

 • Via de fietsknooppunten is het fort bereikbaar komende vanuit Melsele/Kallo: Knooppunt 10 (Melsele) richting knooppunt 11 (Kallo) en knooppunt 15 (Fort Liefkenshoek). Tussen knooppunt 11 en knooppunt 15 fietst u op een prachtige nieuw aangelegd fietspad langs de Schelde.
 • Gebruik de fietshavenkaart om verschillende routes te maken in en rond de haven. Langs het fort passeert de groene fietsroute "Tocht langs de grootste sluis ter wereld" (30 km) en lichtblauwe fietsroute "Havenroute Rondje Kallo" (48 km).
 • Fietsers kunnen het domein met de fiets aan de hand betreden. U kan uw fiets parkeren aan de voorziene fietsenstalling. Heeft uw elektrische fiets een oplaadbeurt nodig? Er zijn 9 oplaadpunten beschikbaar aan de onthaalbalie.

Met het openbaar vervoer:

 • Het Fort Liefkenshoek is niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

Met deelfietsen:

U vindt deelfietsen van Donkey republic aan de waterbushalte Fort Liefkenshoek. 

Met DeWaterbus:

 • Op slechts 3 minuten wandelen van het Fort Liefkenshoek.
 • 1 EUR voor overzet (elke 30 min) van Fort Liefkenshoek naar Lillo (en terug).
 • Vanuit Fort Liefkenshoek kan u naar Antwerpen en Kruibeke/Hemiksem varen.
 • Meer info over vaartijden, tarieven en tickets vindt u op www.dewaterbus.be.

 

DeWaterbus en Fort Liefkenshoek... een mooie combinatie voor een fijn dagje uit!

Wilt u uw trouwe vriend ook meenemen op ontdekkingstocht in het fort? Dat kan! Honden aan de leiband zijn toegelaten op het buitengedeelte van het Fort maar niet in de gebouwen. 

Van aanmeren met DeWaterbus tot een partijtje City Golf: in Fort Liefkenshoek is altijd wel iets te beleven. Ook in de omgeving is heel wat te zien. Wat denkt u van een ontdekkingstocht in het vlakbij gelegen Grenspark Groot Saeftinghe of een fietstocht in Havenland?

Beveren Verkennen

U kunt elektrische deelfietsen huren aan de halte Fort Liefkenshoek van DeWaterbus. Download de app van Donkey Republic, boek en betaal uw fiets en start meteen aan uw tocht. Vanuit Fort Liefkenshoek kunt u de Waaslandhaven en de daarachter liggende polders per fiets verkennen. Stel zelf een fietsroute samen op het fietsknooppuntennetwerk van het Waasland of volg een uitgepijlde route van de Havenlandroutes. 

Donkey Republic

Ontdek en beleef de forten rond Antwerpen

Fort Liefkenshoek maakt deel uit van de Fortengordels. De forten zijn gebouwd als gordels rond de stad Antwerpen omdat dit de beste manier was om de stad te verdedigen. Lees meer over de 35 forten en 12 schansen rond Antwerpen op de website.

Fortengordels

Stille getuigen van stijd tussen Vlaanderen en Nederland 

De Staats-Spaanse Linies zijn de restanten van zestiende- en zeventiende-eeuwse militaire verdedigingswerken die werden aangelegd in de periode van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tot aan de Franse Tijd (1794).

Het stelsel van verdedigingswerken strekte zich aan beide zijden van de landsgrens uit van Knokke-Heist in het westen tot en met Antwerpen in oosten. De Linies hebben niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de bepaling van de landsgrenzen tussen Nederland en België, maar ook in de verdere geschiedenis van de twee landen. Een groot deel van deze linies en vestingen is in het landschap terug te vinden.  Ook Fort Liefkenshoek speelde hierin een belangrijke rol. 

Ontdek de volledige geschiedenis op de website van de Staats-Spaanse Linies. 

Staats-Spaanse Linies
Verborgen parel Fort Liefkenshoek is een daguitstapje waard.
Bezoeker Sonja Schoeters
Fort Liefkenshoek is een prachtige, historische plaats. Een bezoek aan het fort is niet enkel enorm leerrijk, maar door de vele interactieve elementen ook nog eens bijzonder leuk!
Kim Keysers blogster
Kim Keysers
Blogster

Fotoalbum

Neem al een virtueel kijkje in ons fotoalbum.

Beveren verkennen logo

Deel uw ervaring!

Volg de Instagram pagina Toerisme Beveren en Facebook Toerisme Beveren  en Fort Liefkenshoek en blijf op de hoogte van alle activiteiten.

Deel uw belevenis met #beverenVerkennen #beverenbeleven.

Gerelateerde evenementen