Erfgoedhuis Hof ter Welle is de uitvalsbasis van de gemeentelijke erfgoedwerking en de Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren vzw. Het herbergt verschillende erfgoedfuncties en -collecties: 

  • de gemeentelijke kunstcollectie
  • de museale collectie van de gemeente Beveren 
  • de erfgoedbibliotheek en leeszaal
  • een polyvalente kapel en vergaderlokalen
Heemkundige Kring Het Land van Beveren

Onze tijdelijke tentoonstelling Van straat van de rijken naar hart van de commercie staat in het teken van de historiek van de Vrasenestraat en de markt. We geven aan de hand van oude prentbriefkaarten, bouwplannen en objecten een boeiende inkijk in wie er woonde en werkte. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken tot eind november tijdens de openingsuren van het Erfgoedhuis!

Meer info

Wist u dat u zelfs vanuit uw eigen woonkamer onze exposities kan bezoeken? Via het Google Arts&Culture platform krijgt u toegang tot verschillende online verhalen over polderdorp Doel. Aan de hand van beelden uit het gemeentearchief nemen we u mee op verkenning doorheen de geschiedenis van deze opmerkelijke plek.

Online Exposities

Groepsbezoek

Hof ter Welle is een unieke erfgoedsite met kunstcollectie, museale collectie en een erfgoedbibliotheek. Vraag een gids aan bij de dienst toerisme. Meer info over de groepsbezoeken en tarieven vindt u hier.

Individueel bezoek

Van mei tot september biedt de dienst toerisme u op zondag een gratis gidsbezoek aan. Zo maakt u kennis met het diverse Beveren en leuke aanbod van gegidste rondleidingen. Individuele bezoeken zijn buiten deze periode NIET mogelijk.

Lift

Erfgoedhuis Hof ter Welle is uitgerust met een lift die het volledige museumgedeelte toegankelijk maakt.

Parkeermogelijkheden

Indien u met de wagen bent, kan u best via de Lesseliersdreef tot aan dagopvang en home 'De Bron' rijden en op de voorziene parking uw wagen achterlaten. 

U kan als particulier of vereniging de kapel of congregatiekamer van Hof ter Welle huren voor de organisatie van bepaalde activiteiten. Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar onze collega's van CC Ter Vesten.

Meer info
Openingsuren
maandag: Gesloten
dinsdag: Gesloten
woensdag: 14:00-17:00
donderdag: Gesloten
vrijdag: Gesloten
zaterdag: Gesloten
zondag: 14:00-17:00

Het erfgoedhuis heeft een vaste wintersluiting in de maanden december en januari

Sluitingsdagen
Belgische feestdagen - gemeentediensten gesloten
Nieuwjaarsdag
2e Nieuwjaarsdag
Paasmaandag
Dag van de Arbeid
O.H. Hemelvaart
Brugdag na O.H. Hemelvaart
Dag na brugdag na O.H. Hemelvaart
Pinkstermaandag
Brugdag voor Feest van de Vlaamse Gemeenschap
Feest van de Vlaamse Gemeenschap
Nationale Feestdag
Dag na Nationale Feestdag
Brugdag voor O.L.V. Hemelvaart
O.L.V. Hemelvaart
Allerheiligen
Allerzielen
Brugdag na Allerzielen
Dag na brugdag na Allerzielen
Wapenstilstand
Kerstmis
2e kerstdag
Nieuwsjaar
2e nieuwjaarsdag
Hof ter Welle vloer

Een huis voor Bevers erfgoed

Erfgoedhuis Hof ter Welle biedt een warm onderdak aan ieder die ons lokale erfgoed koestert. Zorg dragen zit immers in ons DNA. Meer dan 700 jaar geschiedenis gebald in een uniek historisch monument dat achtereenvolgens dienst deed als ridderwoning, hof van plaisantie, klooster, school en nu als erfgoedhuis. Kom zeker eens langs en ontdek de boeiende geschiedenis van Beveren. Welkom in ons huis!

Bouwhistoriek Hof ter Welle 1220 en 1350

Kasteel Hof ter Welle

Hof ter Welle ontstond in de dertiende eeuw en evolueerde van een omwalde herenhoeve in de late middeleeuwen tot een riant renaissancekasteel in de zeventiende eeuw. Het kasteel en domein werden beschermd als monument in 1974. Hiermee is Hof ter Welle het oudste burgerlijke gebouw in Beveren.
Achtereenvolgens waren de adellijke families Welle, Vilain, Van Pottelsberghe en Del Plano eigenaar van de heerlijkheid Welle. Ook werd Kasteel Hof ter Welle ooit bewoond door de vervaarlijke ridder Daneel Vilain. In die tijd stond er een houten toren of spijker op het domein.
In 1723 kocht de geestelijke dochter Anna Francisca Piers (1664-1751) het kasteel. Zij wende haar fortuin aan om Hof ter Welle, omgedoopt tot het Geestelijk Hof, om te bouwen tot een weeshuis. In 1727 richtte Anna Francisca Piers de kloosterorde 'Congregatie van Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie' op, die in 1751 de barokke kerk liet bouwen. De laatste zusters verlieten Hof ter Welle in 1988. De gemeente kocht de gebouwen in 1980. 

Hof ter Welle ridder Bever

Erfgoededucatie

Ontdek de geschiedenis van Beveren aan de hand van onze fantastische tijdslijn. Meneertje Bever neemt u mee op een wervelende ontdekkingsreis doorheen de geschiedenis van Beveren en Hof ter Welle!

Meer info:
erfgoedhuis@beveren.be 

Podcast Bob

De 6-delige podcast Bob is het verhaal van de fragiele 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde en het kind dat zij gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster.

Mirke, Nele en Siona gaan op zoek naar de waarheid. Is Bob een levensgroot geheim dat ze haar hele leven met zich mee heeft gedragen, of de fantasie van een dementerende vrouw? En welke rol speelt Hof ter Welle in het verhaal?

Beveren verkennen logo

Deel uw ervaring!

Volg Toerisme Beveren via Instagram of via de Facebookpagina Toerisme Beveren  of volg rechtstreeks onze Erfgoedpagina's op Instagram  of Facebook en blijf op de hoogte van alle activiteiten.

Deel uw belevenis met #beverenVerkennen #beverenbeleven.

Gerelateerde evenementen