Uitvalsbasis van de gemeentelijke erfgoedwerking en de Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren vzw. Het erfgoedhuis Hof ter Welle herbergt de volgende erfgoedfuncties en erfgoedcollecties: 

  • de gemeentelijke kunstcollectie
  • de museale collectie van de gemeente Beveren 
  • de erfgoedbibliotheek en leeszaal
  • een polyvalente kapel en vergaderlokalen
Heemkundige Kring Het Land van Beveren

Indien u met de wagen bent, kan u best via de Lesseliersdreef tot aan dagopvang en home 'De Bron' rijden en op de voorziene parking uw wagen achterlaten. 

  • In de kunstvitrine stelt het Erfgoedhuis driemaandelijks een nieuwe selectie tentoon uit het gemeentelijk kunstpatrimonium.  Raadpleeg de volledige catalogus van de kunstcollectie online via www.erfgoedinzicht.be of ter plaatse via gemeentearchief  (T 03 750 750 of archiefdienst@beveren.be)
  • Hof ter Welle ontstond in de dertiende eeuw en evolueerde van een omwalde herenhoeve in de late middeleeuwen tot een riant renaissancekasteel in de zeventiende eeuw. Het kasteel en domein werden beschermd als monument in 1974. Hiermee is Hof ter Welle het oudste burgerlijke gebouw in Beveren.  

  • Achtereenvolgens waren de adellijke families Welle, Vilain, Van Pottelsberghe en Del Plano eigenaar van de heerlijkheid Welle.

  • Kasteel Hof ter Welle werd ooit bewoond door de vervaarlijke ridder Daneel Vilain. In die tijd stond er een houten toren of spijker op het domein. 

  • In 1723 kocht de geestelijke dochter Anna Francisca Piers (1664-1751) het kasteel. Zij wende haar fortuin aan om Hof ter Welle, omgedoopt tot het Geestelijk Hof, om te bouwen tot een weeshuis. In 1727 richtte Anna Francisca Piers de kloosterorde 'Congregatie van Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie' op, die in 1751 de barokke kerk liet bouwen. De laatste zusters verlieten Hof ter Welle in 1988. De gemeente kocht de gebouwen in 1980. 

De 6-delige podcast Bob is het verhaal van de fragiele 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde en het kind dat zij gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster.

Mirke, Nele en Siona gaan op zoek naar de waarheid. Is Bob een levensgroot geheim dat ze haar hele leven met zich mee heeft gedragen, of de fantasie van een dementerende vrouw?

Podcast Bob

Groepsbezoek

Hof ter Welle is een unieke erfgoedsite met kunstcollectie, museale collectie en een erfgoedbibliotheek. Vraag een gids aan bij de dienst toerisme. Meer info over de groepsbezoeken en tarieven vindt u hier.

Individueel bezoek

Van mei tot september biedt de dienst toerisme u op zondag een gratis gidsbezoek aan. Zo maakt u kennis met het diverse Beveren en leuke aanbod van gegidste rondleidingen. Individuele bezoeken zijn buiten deze periode NIET mogelijk.

Met de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen kan er terug gebruik gemaakt worden van de gemeentelijke infrastructuur.

Een overzicht van de beschikbare zalen en het aantal toegelaten personen vindt u hier.

Geïnteresseerden kunnen stukken uit de collecties raadplegen in de studiekamer van het erfgoedhuis Hof ter Welle. De kapel en de Congregatiekamer maken deel uit van de vergaderinfrastructuur van het erfgoedhuis. Ze kunnen ook door verenigingen en organisaties gehuurd worden voor studiedagen of overlegmomenten. De kapel kan polyvalent gebruikt worden voor lezingen, kleine concerten en andere activiteiten. 

Congregatiekamer (40m²)

Maximum 25 personen in vergaderopstelling

Kapel (70m²)

Maximum 100 personen in vergaderopstelling

Zaalverhuur
Openingsuren
maandag: Gesloten
dinsdag: Gesloten
woensdag: 14:00-17:00
donderdag: Gesloten
vrijdag: Gesloten
zaterdag: Gesloten
zondag: 14:00-17:00

Het erfgoedhuis heeft een vaste wintersluiting in de maanden december en januari

Sluitingsdagen
Belgische feestdagen - gemeentediensten gesloten
Paasmaandag
O.L.H.-Hemelvaartweekend
O.L.H.-Hemelvaartweekend
O.L.H.-Hemelvaartweekend
PInkstermaandag
Vlaamse Feestdag
Nationale Feestdag
O.L.V.-Hemelvaart
brugdag voor Allerheiligen
Allerheiligen
Wapenstilstand
Brugdag na Wapenstilstand
Kerstdag
2e kerstdag
Allerzielen
Nieuwjaarsdag
2e Nieuwjaarsdag
Hof ter Welle vloer

Een huis voor Beverse erfgoed

Erfgoedhuis Hof ter Welle biedt een warm onderdak aan ieder die ons lokale erfgoed koestert. Zorg dragen zit immers in ons DNA. Meer dan 700 jaar geschiedenis gebald in een uniek historisch monument dat achtereenvolgens dienst deed als ridderwoning, hof van plaisantie, klooster, school en nu als erfgoedhuis. Kom zeker eens langs en ontdek de boeiende geschiedenis van Beveren. Welkom in ons huis!

Tijdslijn Hof ter Welle

Erfgoededucatie

Ontdek de geschiedenis van Beveren aan de hand van onze fantastische tijdslijn. Meneertje Bever neemt je mee op een wervelende ontdekkingsreis doorheen de geschiedenis van Beveren en Hof ter Welle!

Meer info:
erfgoedhuis@beveren.be