Voor algemene vragen rond PFAS en de no regret-maatregelen die in Beveren van toepassing zijn, kunt terecht op de website van de Vlaamse overheid. 

meer informatie No regret-maatregelen in Beveren

Vindt u hier geen antwoord op uw vragen, dan kunt u uw vraag mailen naar pfas@vlaanderen.be.

Alle omwonenden in een straal van 5 km rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht kunnen zich nog tot en met 31 oktober 2023 aanmelden voor het grootschalig bloedonderzoek PFAS. Dit gratis bloedonderzoek wordt georganiseerd door Agentschap Zorg en Gezondheid.
Deelnemers kunnen voor hun deelname een afwezigheidsattest verkrijgen voor school/werk

Aanmelden voor het onderzoek en meer informatie

WIE? 
Iedereen die binnen een straal van 5 km rond 3M (ten westen van de Schelde) woont, kan zich vrijwillig aanmelden voor een bloedafname. Ook kinderen kunnen zich aanmelden.

WAT? 
Via een bloedafname zal PFAS in het bloed gemeten worden. Op basis van het PFAS-bloedresultaat kan niet voorspeld worden welke nadelige gezondheidseffecten u ondervindt of in de toekomst kan ondervinden. Het geeft wel zicht op de blootstelling aan PFAS. Het Agentschap Zorg en Gezondheid raadt mensen aan om de no regret-maatregelen op te volgen. 

WANNEER?

De eerste bloedafnames voor personen vanaf 12 jaar zijn gestart op maandag 22 mei 2023 in het Z+ Center in Zwijndrecht. Kinderen jonger dan 12 jaar komen in een latere fase aan de beurt. Zij zullen geprikt worden via een vingerprik. Deze nieuwe methode wordt eerst getest op volwassenen, voor dat deze wordt ingezet voor kinderen. Eens de methode getest en goedgekeurd is, zullen ook kinderen een uitnodiging ontvangen. We houden u op de hoogte van wanneer dit zal zijn.

HOE? 
Mensen kunnen zich online aanmelden. Bij de online aanmelding is de mogelijkheid voorzien om ook andere mensen aan te melden, die bv. minder digitaal vaardig zijn. U heeft wel het rijksregisternummer nodig van de persoon die u wilt inschrijven.

Iedereen die zich heeft aangemeld, ontvangt een uitnodigingsbrief in de bus. Met die brief zal u digitaal of telefonisch een afspraak voor bloedafname kunnen maken. De eerste deelnemers ontvangen in de week van 15 mei hun uitnodigingsbrief in de bus. Personen die dicht bij 3M wonen, worden als eerste uitgenodigd. Deelnemers die verder af wonen, komen later aan de beurt.

WAAR?
De eerste bloedafnames zullen plaatsvinden in het Z+ Center in de Statiestraat 133 in Zwijndrecht.

VRAGEN EN MEER INFORMATIE OVER HET ONDERZOEK: 
PFAS-website Vlaanderen.

STAAT HET ANTWOORD OP UW VRAAG NIET IN DE ONDERSTAANDE FAQ-LIJST? 
Mail dan naar pfas@vlaanderen.be.

HULP NODIG BIJ HET DIGITAAL AANMELDEN? 
Neem contact op met ons klantencontactcenter
T 03 750 15 11.

VEELGESTELDE VRAGEN:

In april 2022 konden jongeren geboren in 2007 en 2008, die wonen in een omgeving van 5 km rondom 3M, deelnemen aan de jongerenstudie HBM – omgeving 3M. Bij deze studie werd naast PFAS in bloed ook allerlei andere metingen uitgevoerd, zoals gezondheidsmetingen en metingen in huisstof, in de bodem van de tuin, in groenten uit de tuin en in eieren van eigen kippen.

op 24 april 2023 werden de individuele resultaten bekend gemaakt aan de deelnemers en het conclusies van het onderzoek meegedeeld met het grote publiek.  U kan deze informatie raadplegen op de website van de studie.

Om de PFAS-problematiek in de omgeving van de 3M-fabriek in Zwijndrecht op een efficiënte en geïntegreerde manier aan te pakken, heeft de Vlaamse Regering op 31 maart 2023 het sitebesluit ‘PFAS 3M - Zwijndrecht’ genomen. In dat sitebesluit worden maatregelen rond bodemverontreiniging, gezondheid en natuurbescherming gebundeld.
Het sitebesluit treedt in werking op 30 april 2023.

U kunt het besluit hier  downloaden.

meer info over dit besluit kan u vinden op de site van Vlaanderen.