PFS Grootschalig onderzoek

Grootschalig bloedonderzoek PFAS via online aanmeldingssysteem

Alle omwonenden in een straal van 5 km rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht kunnen zich vanaf 19 april 2022 aanmelden voor het grootschalig bloedonderzoek PFAS. Dit bloedonderzoek wordt georganiseerd door Agentschap Zorg en Gezondheid.

WIE? Iedereen die binnen een straal van 5 km rond 3M (ten westen van de Schelde) woont, kan zich vrijwillig aanmelden voor een bloedafname. Ook kinderen kunnen zich aanmelden.

WAT? Via een bloedafname zal PFAS in het bloed gemeten worden. Op basis van het PFAS-bloedresultaat kan niet voorspeld worden welke nadelige gezondheidseffecten u ondervindt of in de toekomst kan ondervinden. Het geeft wel zicht op de blootstelling aan PFAS. Het Agentschap Zorg en Gezondheid raadt mensen aan om de no regret-maatregelen op te volgen. 

WANNEER? De bloedafnames zullen starten in het najaar van 2022. Het bloedonderzoek zal over meerdere jaren lopen.

HOE? Mensen kunnen zich online aanmelden. Bij de online aanmelding is de mogelijkheid voorzien om ook andere mensen aan te melden, die bv. minder digitaal vaardig zijn. U heeft wel het rijksregisternummer nodig van de persoon die u wilt inschrijven.

VRAGEN EN MEER INFORMATIE OVER HET ONDERZOEK: PFAS-website Vlaanderen.

STAAT HET ANTWOORD OP UW VRAAG NIET IN DE ONDERSTAANDE FAQ-LIJST? Mail dan naar pfas@vlaanderen.be.

HULP NODIG BIJ HET DIGITAAL AANMELDEN? Neem contact op met ons klantencontactcenter T 03 750 15 11.

Veelgestelde vragen

PFAS en jongeren

Jongerenstudie HBM

In april ontvingen jongeren geboren in 2007 en 2008, die wonen in een omgeving van 5 km rondom 3M, per post een uitnodiging om deel te nemen aan de jongerenstudie HBM – omgeving 3M. Bij deze studie worden naast PFAS in bloed ook allerlei andere metingen uitgevoerd, zoals gezondheidsmetingen en metingen in huisstof, in de bodem van de tuin, in groenten uit de tuin en in eieren van eigen kippen.

Alle informatie over de PFAS-verontreinigingen in Beveren vindt u terug op de website van de Vlaamse overheid.

no negret-maatregelen PFAS

Voor algemene vragen rond PFAS kunt terecht op de website van de Vlaamse overheid. 

meer informatie

Vindt u hier geen antwoord op uw vragen, dan kunt u uw vraag mailen naar pfas@vlaanderen.be.